صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۰۹ مرداد ۱۴۰۲ - 2023 July 31
کد خبر: ۱۰۰۵
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۶ - ۲۷ آذر ۱۳۹۴

چشم انداز جدید همکاریهای اقتصادی ایران و چین با بسته شدن «پی ام دی»

تازه ترین گزارش ها حاکی است که ایران و چین با توجه به شرایط جدید ایجاد شده به توافقاتی در مورد گسترش همکاریها و تبادلات اقتصادی بویژه در حوزه انرژِی دست یافته اند که می تواند همکاری های دو کشور را در این عرصه بیش از پیش افزایش دهد.
با توجه به گنجانده شدن «یوان» پول ملی چین در صندوق بین المللی از یک سو و بسته شدن پرونده «پی ام دی» (ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران) توسط شورای حکام انرژی اتمی و لغو تدریجی تحریم ها از دیگر سو، حالا انتظار می رود که خریدهای نفتی چین از ایران با «یوان» انجام شود.
در شرایطی که بسیاری از کشورهای دنیا در حال افزودن بر ذخایر یوانی خود هستند و با توجه به اینکه از پایان سال 2016 میلادی استفاده از «یوان» در تبادلات خارجی گسترده، فراگیر و بدون محدودیت خواهد بود تهران با افزودن بر ذخیره یوانی خود قدرت تجاری تبادلاتی بیشتری خواهد داشت.
روزنامه «فاینانشیال تایمز» آسیا در گزارشی اعلام کرد: ایران نفت را به یوان معاوضه خواهد کرد و همکاریهای و تعاملات تجاری چین و ایران با توجه به بسته شدن پرونده «پی ام دی» شرایط جدیدتر و گسترده تری خواهد یافت.
خرید نفت ایران با «یوان» - ارز ملی چین - در گذشته نیز سابقه داشته است اما با توجه به اینکه فروش نفت با «یوان» برای کشورها از این پس مقرون به صرفه تر خواهد بود، پیش بینی می شود شماری از صادرکنندگان بزرگ نفت به چین نیز دست به چنین اقدامی بزنند.
در این میان گزارش گمرک چین حاکی است که این کشور در سال های آینده همچنان یکی از بزرگترین خریداران نفت ایران خواهد بود زیرا به واردات نفت از خاورمیانه وابسته است.
این گزارش می افزاید که چین میلیاردها دلار نفت در سال از ایران خریداری می کند و انتظار می رود همکاری های انرژی دو طرف پس از لغو تحریم ها بیشتر شود.
ایران و چین از بزرگترین شرکای تجاری یکدیگر هستند و به غیر از فروش سالانه میلیاردها دلار نفت به چین، بیش از 23 درصد از صادرات غیرنفتی ایران هم به این کشور انجام می شود.
سنگ آهن، متانول، سنگ کروم، سنگ های تزیینی و ساختمانی، مواد معدنی، فرآورده های شیمیایی و پتروشیمی از بزرگترین بخش های صادراتی غیرنفتی ایران به چین است.
شرکت ملی نفت چین، شرکت نفتی «جو های جنرونگ» و گروه «ساینوپک» اعلام کرده اند با لغو تحریم ها، پاره ای از اختلافات طرفین در طرح های نفتی حل خواهد شد و دو کشور در اجرای طرح های بزرگ نفت و گاز مشارکت خواهند نمود.
اداره گمرک چین در گزارشی که در پایان سال 2014 (بهمن - اسفند) منتشر کرد، حجم کل مبادلات تجاری تهران - پکن در سال گذشته میلادی را 51 میلیارد و 850 میلیون دلار اعلام و تاکید کرد که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل - 2013 میلادی - با رشد همراه بوده است.
بر این اساس، صادرات چین به ایران در سال 2014 میلادی، 24 میلیارد و 360 میلیون دلار بود و ایران نیز در این مدت 27 میلیارد و 490 میلیون دلار کالا به چین صادر کرده است.
در این گزارش همچنین با اشاره به روند رو به رشد همکاری های دو کشور در سال های گذشته، مبادلات دو کشور در سال 2014 نسبت به سال 2013، رشد 72 درصدی داشته است.
اداره گمرک چین همچنین رقم دقیق حجم کل صادرات و واردات تهران - پکن در سال 2013 میلادی را 39 میلیارد و 540 میلیون دلار اعلام کرده است.
منبع: ایرنا
نظرات شما