صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۰۴ دی ۱۴۰۱ - 2022 December 25
کد خبر: ۱۱۳۳۶
تاریخ انتشار: ۱۴:۴۳ - ۲۵ فروردين ۱۳۹۵
محمد هاشمی:

روحانی عصای موسی ندارد / رییس جمهور ریشه تخریب ها را برای مردم باز کند

محمد هاشمی گفت: مردم باید بدانند که دولت روحانی عصای موسی ندارد که یک شبه کار ها را درست کند و حسن روحانی هم باید بداند که این منطق و دلیل است که موجب آگاهی مردم می شود. دولت روحانی می تواند از خودش دفاع کند وعامل اصلی شرایط بحرانی کشور را معرفی کند و مردم هم باید بدانند که که دولت روحانی نبوده است که خرابی ها را به بار آورده است بلکه دولت احمدی نژاد بوده است.
رویداد24- منتقدان عملکرد دولت می گویند که نقد سازنده می کنند و باید فضای نقد در کشور وجود داشته باشد اما آنها پا را از نقد نیز فراتر گذاشته اند و به تخریب و توهین روی آورده اند. آنها به جای بازسازی چهره خود در میان مردم بعد از شکست در انتخابات هفتم اسفندماه، به تخریب و توهین روی آورده اند تا جامعه بیشتر از گذشته با راه و روش و فکر آنها آشنا شود.

"محمد هاشمی" عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت و گو با «اعتمادآنلاین» می گوید که تندروها در فکر تلافی هستند و به نظرم از الان می خواهند مقدمات انتخابات سال 1396 را فراهم کنند. او که برادر آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی است در این گفت و گو می گوید: افراطی ها برای اثبات خودشان دست به تخریب و توهین می زدند.

متن کامل این گفت و گو در ادامه می آید:

*اصولگرایان و منتقدان دولت را هر روز زیر سوال می برند. آنها در روزنامه ها و سایت هایی که در اختیار دارند از هر گامی که دولت بر می دارد ایراد می گیرند و مدعی هستند که راه و روش اداره صحیح کشور را آنها می دانند، نه هیچ شخص دیگری. از برجام، وضعیت اقتصادی، سیاست داخلی و هر حوزه دیگری که به ذهنشان برسد ایراد می گیرند. منتقدان دولت یازدهم این روزها تبدیل شده اند به توپخانه ای با چاشنی حملات تخریبی علیه دولت حسن روحانی. علت آغاز این موج از حمله های جدید را در چه می دانید؟
این حمله ها و تخریب ها که شما به آن اشاره کردید بیشتر واکنشی است به انتخابات هفتم اسفندماه که در آن این طیف سیاسی در کشور از سوی مردم تا حدودی طرد شدند. به همین دلیل تندروها در فکر تلافی هستند و به نظرم از الان می خواهند مقدمات انتخابات سال 1396 را فراهم کنند. بر همین اساس این گروه های سیاسی که کارشان از نقد هم گذشته است و روی به فعالیت های تخریبی آورده اند می خواهند دولت را در میان جامعه ناکارآمد نشان دهند. پس بنابراین به نظرم علت چنین حملاتی اول، انتخابات هفتم اسفندماه است و بعد هم نگاه این طیف سیاسی به انتخابات سال 1396 است.

*آقای هاشمی نکته در این است که این افراد مدام از نقد سازنده صحبت می کنند اما ادبیات و رفتار آنها نمایانگر برخوردی تند با دولت یازدهم است. هرچند در یک جامعه دموکراتیک همه نهادها و ارگان ها باید مورد نقد قرار بگیرند اما به نظر می رسد شرایط این نقد کردن عادلانه نیست و یک طرفه است.
متاسفانه در حوزه رقابت سیاسی در کشورمان علی رغم آنچه که ما جامعه ای مسلمان داریم اما به گونه ای دیگر رفتار می کنیم. در اسلام تخریب، توهین و افترا وجود ندارد و هر کسی باید بر اساس عملکردش خودش را تبلیغ کند و به مردم اثبات کند که اصلح است. لذا این اصول اساسی اسلام در جامعه ما به فراموشی سپرده شده است و رقیب ها در عرصه سیاسی فقط به فکر تخریب هستند تا معرفی خود، در صورتی که تخریب ها مخالف اسلام است. البته این نکته را باید بگویم که این موضوعات برای این دوران نیست و از گذشته در جامعه ما وجود داشته است اما کم و زیاد می شده است. برای نمونه در مجلس اول و دوم شورای اسلامی، شرایط سیاسی کشور مناسب بود و مخصوصا در مواقعی هم که عده ای می خواستند بی انصافی کنند و یا از تخریب استفاده کنند و از اصول اسلامی عدول کنند امام وارد صحنه می شدند و به آنها تذکر می دادند و حتی امام در آن زمان خطاب به این افراد گفتند « به کجا می روید؟». در شرایط آن زمان امام (ره) حضور فعالی داشتند و به عنوان ولی امر مسلمین این اجازه را نمی دادند که تخریب انجام شود و یا به افراد تهمت و افترا زده شود.

*می خواهید بگویید در آن دوران همه چیز خوب بود و هیچ مشکلی نبود و هیچ شخصی هم مورد توهین و افترا قرار نمی گرفت؟
خوب البته نه اینکه هیچ نقد و توهینی نباشد، اما به شدت از امروز کمتر بود.

*در ادامه توضیحاتتان بعد از مجلس دوم شرایط به چه شکل شد؟
بعد از آن در مجلس سوم شاهد بودیم که رابطه دولت و مجلس خیلی خوب نبود و از مجلس سوم به بعد هم که افراطی ها و تندروها دست باز تری در کشور پیدا کردند. باید بگویم که همیشه هم عامل این اتفاقات یعنی توهین ها و تهمت ها و تخریب ها، جریان افراطی ای بوده اند که در طرفین وجود داشته اند و برای اثبات خودشان دست به تخریب و توهین می زدند و همچنان هم می زنند. این اتفاقات به ضرر انقلاب است و مردم انتظار دارند که در آرامش زندگی کنند و شاهد این درگیری ها نباشند.

*هدف شان چیست؟
اگر اینها این کار ها را نکنند وجودشان در جامعه فراموش می شود. آنها برای اثبات حضورشان اینکارها را می کنند.

*برخی از فعالان سیاسی معتقدند که دولت روحانی در مقابل این تخریب ها دست تنها است. شما نظرتان چیست؟
به نظرم اینطور نیست. دولت حسن روحانی هم رسانه های مکتوب قوی ای در اختیار دارد و هم حامیان خوبی دارد. مطالبی که در بعضی از روزنامه ها نوشته می شود یا در فضای مجازی است خلاف صحبت شما را می گوید و نشان می دهد که دولت یازدهم حامیان خوبی دارد. اینطوری نیست که دولت روحانی تنها باشد و بالاخره حامیانی دارد.

*حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور در مقابل این تخریب هایی که در لباس نقد است، چه واکنشی باید نشان دهد؟
روحانی تا به امروز خیلی هم صبوری نکرده است و در بعضی از جاها پاسخ داده است. بالاخره باید بپذیریم که انتقادها و زخم زبان های روحانی کم نبوده است و حتی به نظرم در شان رئیس جمهور نبوده است که بیاید جواب خیلی چیزها یا افراد را بدهد. ممکن است که واکنش های روحانی شدت و ضعف داشته باشد ولی این واکنش های سیاسی همیشه بوده است منتهی کم و زیاد داشته است و بعضی جاها از خط اعتدال خارج شده است و بعضی ازجاها از این خط خارج نمی شود.

*اما به طور واضح نگفتید که حسن روحانی باید چه رفتاری را در دستور کار خودش قرار دهد؟
در مقابل این نوع تخریب ها رئیس جمهور وظیفه دارد، ریشه این تخریب ها را برای مردم باز کند و بگوید خرابی های کشور نتیجه عملکرد دولت های نهم و دهم است و اینها بوده اند که اینگونه رفتار کرده اند که کشور الان با کلی مشکل روبرو شده است. رئیس جمهور باید به مردم به طور واضح بگوید که در آن هشت سال کاری هم کرده اند که به این زودی ها کارهای اشتباه آنها اصلاح نمی شود. دولت باید شجاعانه بیاید و بگوید که علت خرابی ها چه بوده است. منتهی انقدر خرابی ها زیاد است که دولت وقت زیادی می خواهد و مردم هم باید صبور باشند. دولت باید برای مردم توضیح دهد. وقتی که دولت های نهم و دهم تولید را از بین برده است دیگر این موضوع یک شبه درست نمی شود و سالها طول می کشد تا درست شود. مردم هم در عین حال باید بدانند که در چندین جبهه باید فعالیت داشت تا آن خرابی ها از بین برود. اینها را دولت باید برای مردم توضیح دهد نه اینکه فقط اختلاس های دولت های نهم و دهم را بگوید.

حسن روحانی باید با منطق علمی بیاید به مردم اطلاعات شفاف بدهد، چرا که بیشترین حمله ها در این حوزه به دولت است. مردم باید بدانند که دولت روحانی عصای موسی ندارد که یک شبه کار ها را درست کند و حسن روحانی هم باید بداند که این منطق و دلیل است که موجب آگاهی مردم می شود. دولت روحانی می تواند از خودش دفاع کند وعامل اصلی شرایط بحرانی کشور را معرفی کند و مردم هم باید بدانند که که دولت روحانی نبوده است که خرابی ها را به بار آورده است بلکه دولت احمدی نژاد بوده است. حسن روحانی و وزاری محترم دولت یازدهم نباید فکر کنند که مردم هم به اندازه آنها می دانند و نیازی به اطلاع رسانی نیست، بلکه باید شفاف و صریح با مردم صحبت کنند، چرا که جامعه اطلاعاتش نسبت به مسئولان کم تر است. باید اطلاعات واقعی را به مردم داد و اطلاع رسانی کرد که مردم واقعیت ها را بدانند. بسیاری از این نقادی ها و تخریب ها ریشه در گذشته دارد که احمدی نژاد روی کار بوده است و هیچ کسی هم نمی آید بگوید مشکلات امروز کشور دستاورد احمدی نژاد بوده است و کار روحانی نیست.

*تخریب چی ها و تندروها می گویند در کشور آزادی وجود دارد و باید از این آزادی استفاده کرد. آیا تخریب و توهین استفاده از شرایط آزادی است؟
نباید آزادی را با سواستفاده کردن اشتباه گرفت. مفهوم آزادی هیچ وقت اجازه نمی دهد که توهین و تخریب و فحاشی صورت بگیرد. این موضوع باید به یک فرهنگ در فضای سیاسی کشورمان تبدیل شود. زمانی که ارزش ها در کشور حاکم شوند، آن زمان بلوغ سیاسی هم در کشور نمایان شده است و دیگر نیازی به تخریب و توهین نیست. به نظرم خوب است که این نکته را هم بگویم که علت عدم ظهور حضرت مهدی (عج) این است که جامعه هنوز آمادگی و پذیرش لازم را ندارد.

نظرات شما