رویداد۲۴-در حال حاضر آمار دقیقی از قاچاق مواد مخدر به کشور نداریم اما بر اساس آخرین آمارها ۸۰۹ تن کشفیات مواد مخدر در کشور صورت گرفته است. وزیر کشور با اشاره به اینکه عملکردها در حوزه مبارزه با مواد مخدر رضایت بخش نیست گفت: متاسفانه برخی در ارائه گزارشها ملاحظه کاری می کنند و گاه به هنگام سرکشی به استانها متوجه میشوم که شرایط موجود با گزارشهای ارائه شده تفاوت دارد.
عبدالرضا رحمانی فضلی در نشست فصلی دبیران شوراهای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سراسر کشور اظهار کرد: ۴ سال است که فعالیتمان را در ستاد مبارزه با مواد مخدر پشت سر گذاشتیم.در این مدت در مواردی توفیق داشتیم و در برخی موارد به حد مورد انتظار عمل نشده است. این جلسات کمک می کند که نقاط قوت را تقویت کرده و راههای جدیدتری برای تسریع اقدامات پیدا کنیم.
وی افزود: متاسفانه در برخی موارد نتوانستیم به اهداف برسیم. همچنین گاه در مطرح کردن برخی مسائل به صورت عالمانه و بدون مصلحت اندیشی دچار مشکل بودیم، این در حالیست که ما در قبال قانون و مردم وظیفه داریم و مهم این است که کف خیابان اقتصاد قاچاق، تعداد معتادان، میزان مواد مخدر، تعداد بهبودیافتگان و وضعیت درمان و اشتغال معتادان را در نظر بگیرم.
وزیر کشور با تاکید بر اینکه وضع قوانین و اختصاص بودجهها باید به کاهش تعداد معتادان و پیشگیری منجر شود گفت: اگر این اهداف به دست نیاید قوانین و بودجهها نمی تواند اثرگذار باشد. باید ببینیم وجدانمان از عملکردمان راضی است یا خیر؟ باید پیش وجدان خود به این پرسش پاسخ بدهیم که از امکانات در دسترس به خوبی در مسیر مبارزه با مواد مخدر استفاده کردهایم یا خیر؟.
رحمانی فضلی ادامه داد: اگر در برابر این پرسشها وجدان راضی داشتید خوب است، اما اگر از عملکرد خود راضی نیستید باید تلاش بیشتری داشته باشید. واضح است که بحث مواد مخدر و اعتیاد برای مقام معظم رهبری جزو اولین آسیبها به حساب میآید. رییس جمهور نیز در این موضوع تاکید بسیار داشتند. همچنین نظرسنجیهای اجتماعی و مطالعات مردمی نشان می دهد که مبارزه با اعتیاد اولین درخواست مردم است.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینکه اعتیاد از نظر وزنی نسبت به سایر ناهنجاریها مثل سرقت، طلاق و ... اولویت دارد گفت: پرسش اصلی این است که آیا تلاشهای ما در حد این اولویت و این مطالبه مردم بوده است؟ پاسخ این پرسش را باید در وجدانتان جستجو کنید اما اگر این پرسش از من صورت گیرد میگویم تلاشها برای مبارزه با مواد مخدر کافی نیست و نتوانستهایم یک جهش، نهضت عمومی و دیوار بلند سد کننده در برابر اعتیاد ایجاد کنیم.
رحمانی فضلی با بیان اینکه عدم رضایت از عملکردها در حوزه مبارزه با مواد مخدر به معنای ناسپاسی از تلاشهای صادقانه نیست گفت: واقعیت این است که ظرفیت و توان ما بسیار بیشتر از اینهاست. سوال این است که تا چه حد توانستهایم در حوزه پیشگیری مردم را وارد میدان کنیم و تا چه حد درحوزه اجتماعی کردن بحث مبارزه با مواد مخدر موفق عمل کردهایم؟. آیا توانستهایم این موضوع را به عنوان یک تفکر و نگاه غالب در جامعه جا بیندازیم؟.
وزیر کشور با اشاره به اینکه ستاد مبارزه با مواد مخدر وظیفه هماهنگی کنندگی در بین دستگاههای مختلف را در این حوزه دارد گفت: اگر به اهداف نرسیدیم نیاز به بازنگری در اقدامات داریم. تا کنون تا چه حد در زمینه فعالکردن ان جی اوها در برابر مبارزه با مواد مخدر موفق بودهایم؟ لازم به ذکر است افزایش کمی ان جی او ها فایده ندارد بلکه باید ببینیم تاچه حد از ظرفیت این سازمانهای مردم نهاد استفاده شده است؟ چون جهت دهی و افزایش مشارکت جویی در بین ان جی اوها وظیفه ستاد کل مبارزه با مواد مخدر است.
وی تاکید کرد: دبیران شوراهای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سراسر کشور باید با همکاری موثر و با انگیزه با دستگاههای مرتبط با انجی اوها جلسه داشته باشند و به آنها انگیزه بدهند. ضمن اینکه علاوه بر ان جی او ها سایر تشکلهای سنتی موجود باید در مسیر مبارزه با مواد مخدر فعال شوند. البته روند افزایش انجی اوها آغاز شده اما جهشی دراین زمینه صورت نگرفته است.
افزایش ۱۵ درصدی کشفیات مواد مخدر نسبت به سال گذشته/ آمار دقیقی از قاچاق مواد مخدر به کشور نداریم
وزیر کشور با بیان اینکه باید وضعیت خودمان را با رقیب خودمان یعنی قاچاقچیان، خرده فروشان و اعتیاد مقایسه کنیم اظهار کرد: در حال حاضر در افغانستان کشت مواد مخدر از ۶ هزار تن به ده هزار تن رسیده است. این مواد بعد از برداشت به سمت بازارهای جهانی حرکت میکند که بخشی از آن از مرزهای کشور ما وارد میشود. در حال حاضر آمار دقیقی از قاچاق مواد مخدر به کشور نداریم اما بر اساس آخرین آمارها ۸۰۹ تن کشفیات مواد مخدر در کشور صورت گرفته است.
وی ادامه داد: میزان کشفیات مواد مخدر طی سال جاری ۱۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. با این که میزان کشفیات بیشتر شده و همین جای تقدیر و تشکر دارد اما سوال این است که آیا نمی توانسیتم به جای ۸۰۰ تن ۱۳۰۰ تن کشفیات داشته باشیم؟ بنابر این در حوزه مقابله با قاچاق به طور کامل موفق نبودهایم.
چرا در مقابله با خرده فروشها موفق نبودیم؟
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: اگر در حوزه مقابله با قاچاق موفق نبودیم چرا در زمینه مقابله با خرده فروشها هم نتواننستیم توفیق داشته باشیم؟ واقعیت این است که چرخه اعتیاد اعم از قاچاق، توزیع مواد مخدر و ... ادامه دارد در حالی که این چرخه باید در یک جایی قطع شود و بهترین جا لب مرز است. باید تلاش کنیم در همان مرز کشور جلوی قاچاق را بگیرم. متاسفانه با وجود ساختارهای مشخص برای مقابله با قاچاق مواد مخدر و استقرار فرماندهی مبارزه با مواد مخدر و حتی گروهای مختلف از جمله سپاه باز هم وضعیت قاچاق به این شکل است.
رحمانی فضلی با تاکید بر اینکه بعد از قاچاق مواد مخدر به داخل کشور مبارزه با آن سخت می شود گفت: اگر یک تن مواد مخدر را در مرز بگیریم قطعا با یک گروه طر ف هستیم اما به محض ورود مواد مخدر به داخل کشور این یک گروه تبدیل به هزار گروه میشود که باید با تک تک آنها مبارزه کنیم. ضمن اینکه اگر خرده فروشها را دستگیر می کنیم باید تلاش کنیم رد آنها را بزنیم و به گروههای قاچاقچی در مرز کشور دست بیابیم.
رحمانی فضلی با بیان اینکه دستگاههای مختلف از جمله وزارت بهداشت، استانداران و ... با موضوع مبارزه با مواد مخدر درگیرند گفت: عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر باعث می شود که این موضوع به اولویت دستگاههای دیگر تبدیل شود. موضوع مهم دیگر این است که دبیران استانی مبارزه با مواد مخدر نباید در عملکرد خود ملاحظه کاری داشته باشند. من برخی گزارشهای کار را میبینم و متوجه میشوم که سراسر ملاحظه کاری است. به دلیل اولویت دهی به بحث مبارزه با مواد مخدر است ک تاکید کردم کلیه استانداران در جلسات مربوط به مبارزه با مواد مخدر شرکت کنند؛ متاسفانه گاهی وقتی به استانها سرکشی می کنیم میبینم شرایط موجود با گزارشهای ارائه شده متفاوت است.
وزیر کشور با تاکید بر اینکه دبیران ستاد مبارزه با مواد مخدر باید دلشان با این کار باشد گفت: باید فرض کنید که معتادان برادر، خواهر و یا بستگان نزدیک شما هستند دراین شرایط چطور عمل میکنید؟.
۵ میلیارد دلار؛ منابع قاچاق وارد کشور میشود
رحمانی فضلی با بیان اینکه ۵ میلیارد دلار منابع قاچاق وارد کشور میشود گفت: شما می دانید که این منابع قاچاق با اقتصاد کشور چه میکند؟. ناگفته پیداست که قاچاق مواد مخدر ابعاد و مناسبات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی دارد، بنابر این قاچاق مواد مخدر تنها محدود به معتاد نیست ضمن اینکه پول قاچاق وقتی وارد حوزههای سیاسی ، اقتصادی، و اجتماعی می شود فساد ایجاد میکند.
وی تاکید کرد: دبیران ستاد مبارزه با مواد مخدر در گلوگاه مبارزه با این آسیب نشستهاند بنابر این باید شجاع باشند و نترسند و احساس تکلیف داشته باشند. اگر بخشی وظایف خود را در زمینه مبارزه با مواد مخدر انجام نمیدهند دبیران ستاد لازم است که با آن برخورد کنند و اگر خودشان امکان برخورد ندارند حتما به من گزارش دهند تا من برخورد کنم.
وی تاکید کرد: معتقدم همه دستگاههایی که متولی مبارزه با مواد مخدر هستند، تا سه برابر می توانند بهرهوری خود را افزایش دهند. دبیران شوراهای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سراسر کشور باید هم برخورد وهم تشویق و ترغیب داشته باشند و کاری کنند که مبارزه با مواد مخدر در اولویت دستگاهها قرار گیرد.
لزوم توجه به پایداری درمان معتادان
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با تاکید بر اینکه ایجاد فضای اشتغال برای معتادان تحت درمان موضوع مهمی است گفت: میتوان با ایجاد کارگاه یا گلخانه و یا با اعمال روشهای دیگر در زمینه اشتغالزایی برای معتادان فعالیت کرد. باید از راههای قدیمی دست کشیده و روشهای جدید را در این زمینه آزمایش کنیم و حتما باید ایدههای جدیدی برای درمان معتادان و بحث اشتغال آنها مطرح شود چون نگهداری معتادان در اردوگاهها به مدت سه ماه لزوما باعث درمان آنها نمیشود و گاه افراد درمان شده به شرایط قبل بر میگردند. بنابر این باید به بحث پایداری درمان معتادان توجه شود.
وزیر کشور در ادامه با بیان اینکه در حوزه پیشگیری وزارت آموزش و پرورش ورود کرده است گفت: آموزش و پرورش توانسته حوزه پیشگیری را تا ۱۵ درصد پیش ببرد که ناچیز است و هنوز ۸۵ درصد باقی مانده است.
رحمانی فضلی بااشاره به اینکه در برنامه ششم توسعه بندهای خوبی برای مبارزه با مواد مخدر لحاظ شده است گفت:بر اساس این برنامه اختیارات مناسبی به ستاد مبارزه به مواد مخدر داده شده و حتی ردیفهای مختلف بودجه برای دستگاهها در این زمینه در نظر گرفته شده است. با دیوان محاسبات برای تخصیص بودجهها هماهنگی کرده و این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه جلسات تشریفاتی هیچ تاثیری در مبارزه با مواد مخدر ندارد تاکید کرد: برای اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر و جلب مشارکتهای مردمی باید با اقشار مختلف جامعه جلسه داشته باشیم.
وزیر کشور با بیان اینکه اگر چه اعتیاد بیماری محسوب می شود ولی با سایر بیماریها فرق دارد گفت: اعتیاد بیماری است و باید درمان شود اما نباید این عنوان باعث شود اعتیاد را موضوع سادهای ببینیم چون اعتیاد یک بیماری که برخلاف سایر بیماریها ابعاد سیاسی اجتماعی و اقتصادی دارد بنابر این لازم است با نگاهی جامع به این موضوع بپردازیم
وزیر کشور در ادامه با تاکید بر اینکه از نظر من حوزه مقابله اولویت یک است گفت: برای پیگیری این موضوع باید در مرزهای کشور فعالیت شود. همچنین در استانها جلسات مقابله جدی گرفته شود. واضح است که کار اطلاعاتی در استانها بسیار اهمیت دارد چون این کار هزینه کمی دارد و عین حال قدرت و هیبت ستاد را نشان میدهد و در دل قاچاقچیان خوف ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه در بحث صیانت و اشتغال حرکت پرشتابی شروع شده گفت: با اینکه از وضعیت این بخش رضایت دارم اما هنوز تا حد ایدهآل فاصله داریم. ضمن اینکه معتقدم ارتباط با خانوادههای معتادان به ویژه زنان و فرزندان معتادان موضوع بسیار مهمی است. اگر چه بهزیستی در این زمینه مسولیت دارد اما تاکید کردهام ستاد مبارزه با مواد مخدر هم در این موضوع حتما ورود کند.
وزیر کشور در پایان با تاکید بر اینکه نگاه مردم در جامعه به اعتیاد تغییر کرده است گفت: در شرایط حاضر وقت آن رسیده است که در بحث اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر به طور جدیتر فعالیت کنیم و مشارکت جویی مردم را دراین زمینه افزایش دهیم. ضمن اینکه در بحث مبارزه با مواد مخدر نباید خیلی پیچیده و ملا لغتی عمل کنیم و نباید ملاحظات شخصی داشته باشیم.