رویداد۲۴-به دنبال تصمیم رییسجمهوری آمریکا در خروج از برجام، رهبران انگلیس، فرانسه و آلمان بیانیه مشترکی منتشر و نسبت به این تصمیم ترامپ ابراز تاسف و نگرانی کردند.
در متن بیانیه مشترکی که از سوی ترزا می نخستوزیر انگلیس، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و امانوئل ماکرون رییسجمهور فرانسه صادر شد، آمده است:
«بسیار تاسفبار و مایه نگرانی است که ما رهبران فرانسه، آلمان و انگلیس از تصمیم ترامپ در خصوص خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک مطلع شدیم. ما در کنار یکدیگر بر تعهد خود در قبال ادامه برجام تاکید میکنیم، این توافق برای امنیت مشترک ما مهم باقی میماند. ما این موضوع را یادآوری میکنیم که برجام به اتفاق آرا در قطعنامه 2231 شورای امنیت به تصویب رسید. این قطعنامه چارچوب حقوقی بینالمللی قابل اجرایی در خصوص برنامه هستهای ایران محسوب میشود. ما از تمامی جناحها میخواهیم که در قبال اجرای کامل و عمل به روح مسئولیتهای مشخص شده در برجام متعهد بمانند.
بر اساس اعلام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران همچنان به محدودیتهای مشخص شده در برجام و مطابق با تعهدات خود در چارچوب توافق منع تسلیحات اتمی قائل است. این جهان در نتیجه این رویداد جایی امنتر است از همین رو ما سه کشور اروپایی همچنان در برجام باقی خواهیم ماند.
دولتهای ما نسبت به حصول اطمینان از اجرای این توافق متعهد میمانند و با سایر جناحهای این قرارداد در این راستا همکاری میکنند و این همکاری شامل حصول اطمینان از ادامه مزایای اقتصادی برجام برای مردم ایران در ارتباط با این توافق است.
ما از آمریکا میخواهیم که اطمینان حاصل کند ساختارهای برجام بدون تاثیر باقی بماند و از اقداماتی برای مانع تراشی در اجرای برجام توسط سایر جناحها بپرهیزد. ما پس از تعامل با دولت آمریکا در ماههای گذشته از این کشور میخواهیم تمام اقدام محتمل را برای حفظ دستاوردهای این توافق به عمل آورد و اجازه دهد که عناصر اصلی این توافق کمافیالسابق اجرا شود.
ما ایران را تشویق میکنیم که در واکنش به این تصمیم آمریکا خویشتنداری کند. ایران باید به تعهدات خود در قبال برجام عمل کرده و با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کامل و به موقع داشته باشد.
آژانس باید بتواند راستی آزمایی بلندمدت و برنامههای مانیتورینگ خود را بدون محدودیت و یا مانعتراشی انجام دهد. در مقابل ایران تا زمانی که به مفاد توافق عمل میکند، باید شاهد رفع تحریمهایی باشد که مطابق با برجام تعیین شده است.
جای هیچ تردیدی وجود ندارد که برنامه هستهای ایران باید مسالمتآمیز باشد. ما با اشاره به اینکه برجام یک پایه است توافق داریم که سایر مسائل مایه نگرانی باید مورد بررسی قرار گیرد. توافق بلندمدت برای برنامه هستهای ایران پس از پایان بندهای تعیین شده در برجام پس از 2025 باید در آینده تعریف شود.
با توجه به اینکه تعهد ما در مقابل امنیت همپیمانان و شرکای خود در منطقه خدشهناپذیر است لازم است به دغدغههای مشترک درباره برنامه موشکهای بالستیک و فعالیتهای منطقهای ایران به ویژه در سوریه، عراق و یمن به گونهای معنادار بپردازیم.
ما پیش از این مذاکرات دوجانبه و سازنده مفید در خصوص این مسائل را آغاز کردهایم و این سه کشور نسبت به ادامه این مذاکرات با شرکای کلیدی خود و کشورهای نگران در منطقه متعهد هستند.»