رویداد24-معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان از کشاورزان خواست تا به هیچ وجه مزارع خود را پس از برداشت آتش نزنند.
محمد
قاسمی نژاد اظهارکرد: چندین سال است که اقداماتی را
در خصوص موضوع آتش زدن مزارع انجام میدهیم و خوشبختانه با توجه خاص
کشاورزان، تقریبا دیگر شاهد این رویداد نبودیم، به صورتیکه فقط 5 درصد
مزارع گندم پس از برداشت، آتش زده میشود.
وی افزود: آتش زدن مزارع
اثرات منفی بر محیط زیست میگذارد و مشکلاتی از قبیل آلودگی هوا، نابودی
بخش عمدهای از میکرو ارگانیزمهای خاک، فرسایش و افزایش شوری خاک میکند.
قاسمی
نژاد با بیان اینکه آتش سوزی مزارع پس از برداشت، نابودی مواد آلی خاک را
به دنبال دارد، خاطرنشان کرد: این اقدام فاجعهای در بحث حاصلخیزی خاک است و
موجودات زنده مفید خاک را تحت تأثیر قرار میدهد و بر بافت خاک نیز
میتواند اثر منفی بگذارد.
وی عنوان کرد: برنامه کشاورزی حفاظتی و
پایدار شامل مدیریت بقایای خاک، مدیریت عوامل زیان رسان، مدیریت حاصلخیزی
خاک و مدیریت خاکورزی که به عنوان یک پکیج تعریف شده است، مشکل آتش زدن
مزارع را حل میکند و بر اساس این برنامه پس از برداشت مزارع، حداقل 30
درصد کاه و کلش باید در مزارع باقی بماند.
معاون بهبود تولیدات
گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: این برنامه موجب حفظ رطوبت و
افزایش مواد آلی خاک، جلوگیری از تبخیر شدید و بهبود مواد آلی خاک خواهد
شد.
قاسمی نژاد بیان کرد: ما خاکورزی حفاظتی را توصیه میکنیم و
دیگر نیازی نیست که با گاوآهن زمین شخم سنگین زده و زمین برگردانده شود که
خوشبختانه تمام کشاورزان استان دیگر با مزایا و محاسن خاکورزی حفاظتی آشنا
هستند.
وی کاهش تردد ماشین آلات در درون خاک، صرفه جویی در زمان و
مصرف سوخت و رعایت تاریخ کشت را از مزایای خاکورزی حفاظتی دانست و گفت: با
خاکورزی حفاظتی میتوان بلافاصله پس از برداشت، کشت جدید را انجام داد.
قاسمی
نژاد ادامه داد: بنابراین به کشاورزان توصیه میکنیم که به هیچ وجه مزارع
خود را پس از برداشت آتش نزنند و در این راستا میتوانند به مراکز خدمات
جهاد کشاورزی و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها مراجعه کنند تا هم توضیحات
بیشتری در این زمینه دریافت کنند و هم با راهکارهای بیشتری آشنا شوند.
سوزاندن مزارع پس از برداشت پیامدهای ناگواری دارد
همچنین
ژاله کریمی نژاد، مشاور رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان و مسئول محیط
زیست و سلامت غذا با انتقاد از سوزاندن کاه و کلش مزارع پس از برداشت اظهار
کرد: متاسفانه همه ساله در زمان برداشت مزارع غلات از جمله گندم، برخی از
کشاورزان ندانسته کاه و کلش باقیمانده را برای سهولت کشت بعد، به آتش
میکشند.
وی به بهانه دوم اردیبهشت ماه روز جهانی زمین پاک افزود:
با سوزاندن کاه و کلش مزارع ضمن از دست رفتن بقایا به عنوان یک ثروت،
موجودات مفید و ذره بینی خاک نابود میشوند، ماده آلی میسوزد، خاک فقیر
میگردد، ساختمان آن تخریب و بسیاری پیامدهای منفی و ناگوار دیگر در محیط
زیست ایجاد میشود.
کریمی نژاد تصریح کرد: بنابراین چگونه میتوان
از خاک سوخته، عملکرد مطلوب، بهره وری بالای آب، پایداری در تولید محصولات
از جمله استراتژیکها و .... را انتظار داشت؟!
وی با اشاره به اینکه
کشاورزان نباید کاه و کلش مزارع خود را پس از برداشت آتش بزنند، تاکید
کرد: باید در این مقطع حساس هر کدام از ما یک رسانه باشیم، معایب و
پیامدهای ناگوار این اقدام نادرست را به همه کشاورزان اطلاع رسانی کنیم تا
حفظ منابع خدادادی آب و خاک بخوبی انجام شود. با این کار نسلهای آینده را
از این موهبت پروردگار برخوردار کرده و ضمن سرفرازی مرز و بوم خود،
توانستهایم در راستای توسعه پایدار قدمی موثر برداریم.