رویداد۲۴-در حالی سخنگوی اورژانس کشور از 8 مورد مرگ و 670 مورد مسمومیت و 26 مورد از کار افتادن کبد به دلیل خوردن قارچ سمی خبر میدهد که به گفته او هنوز دلیل این اتفاق مشخص نشده است و در دو، سه روز آینده با انجام آزمایشها، دلیل فراوانی رشد قارچهای سمی در کشور نسبت به سالهای گذشته مشخص خواهد شد.
مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور، درباره شیوع رشد قارچهای سمی در مناطق کوهستانی به «شرق» میگوید: ما دلیل رشد این قارچها را نمیدانیم اما در سالهای گذشته مراجعاتی مبنیبر مشکلات گوارشی ناشی از مصرف قارچهای سمی و خودرو داشتیم و دلیلش هم بودن آلودگیهای خاص محیطی همراه با قارچها بود که افراد را دچار مشکل میکرد. اما امسال مشکلات پیشآمده بهواسطه خوردن قارچهای سمی جدیتر از پیش شده است و افراد مسمومیتشان منجر به نارسایی کبدی میشود و تا کنون 8 نفر فوت کردهاند که 7 نفر از فوتیها متعلق به استان کرمانشاه و یک نفر متعلق به استان لرستان است.
به گفته خالدی عدد مسمومیتها هم عدد چشمگیری است و تاکنون 670 نفر تا این لحظه مسموم شدهاند و 15 نفر هم از سمت کرمانشاه اعلام شدهاند اما چون هنوز آمار آنها در سامانه ثبت نشده، ما آمار رسمی مسمومیت با قارچ را 670 نفر اعلام میکنیم. از این تعداد 185 نفر هنوز بستری هستند، یعنی مسمومیت گوارشی آنها جدیتر از تحت نظر قرار گرفتن چهار، پنج ساعته بوده است. بین اینها افرادی هستند که روزهای زیادی در مراکز درمانی و حتی در بخش مراقبتهای ویژه باقی خواهند ماند و 26 نفر هم با توجه به وخامت اوضاع و نیاز به پیوند کبد به شیراز منتقل شدهاند و برای سه نفرشان پیوند کبد انجام شده است. کمترین رنج سنی این افراد مسموم شده 9 ماه است و مسنترین فرد این گروه خانم 63سالهای است که به دلیل خوردن این قارچها مسموم شده است.
قارچ فلهای نخرید
سخنگوی اورژانس کشور با اشاره به اینکه بخشی از مسمومیتها ناشی از خرید قارچ مسموم بوده، تأکید میکند هر قارچی که در بستهبندی بهداشتی نباشد و نظارت بهداشتی نداشته باشد، طبیعتا امکان مسموم بودنش وجود دارد. آلودگی قارچها عموما دو نوع است. یک گروه مسمومیت ناشی از قارچهایی است که خود افراد میچینند. آنها در زمان مشخصی در بهار به کوهپایه میروند و آنجا قارچها را مشاهده و مبادرت به چیدن آن میکنند. یک گروه دیگر کسانی هستند که برای امرار معاش قارچها را میچینند و برای فروش در اختیار مغازهدار قرار میدهند. طبیعتا یکسری از افراد به صرف اینکه این قارچها در مغازه وجود دارد، اقدام به خرید و سپس مصرف آن کردهاند. درهرحالت قارچهای فلهای اصلا توصیه نمیشوند؛ چراکه از ظاهر قارچ نمیشود تشخیص داد که قارچ سمی است یا خیر.
سم قارچ پادزهر ندارد
خالدی در پایان خاطرنشان کرد: این قارچها در مناطق کوهستانی و عموما در منطقه غرب کشور رویش دارند و نمونهبرداری از آنها آغاز شده و دو، سه روز آینده جواب نمونهبرداری منتشر خواهد شد تا مشخص شود ما با چه نوع سمی روبهرو هستیم. ممکن است دلیل رشد این قارچها شرایط اقلیمی اخیر، وقوع رعد و برق، کمبارشی سال گذشته و... باشد.
به گفته پزشکان علائم مسمومیت با قارچ تهوع، استفراغ، اسهال، شکمدرد و تعریق هستند که گاهی علائم مغزی، مانند توهم، خوابآلودگی، تشنج یا بیقراری با آن همراه میشود و این علائم معمولا چهار تا 24 ساعت بعد از خوردن قارچ ظاهر میشود. علائم دیررس نیز شامل نشانههای مسمومیت کبدی، کلیوی یا آسیبهای مغزی است که امکان دارد در روزها یا هفتههای بعد ظاهر شوند.
در صورت هرگونه شک به مسمومیت با قارچ باید هرچه سریعتر فرد مسمومشده را به بیمارستان منتقل کرد تا تحت درمانهای تخصصی قرار گیرد؛ سم قارچ، پادزهر ندارد و فقط باید از ورود آن به بدن جلوگیری کرد.
نشانه خوب برای طبیعت
حسین آخانی، گیاهشناس، درباره نحوه شناسایی قارچهای سمی میگوید: مسئله مسمومیت با قارچ جدید نیست و درصد بسیاری از قارچهایی که در طبیعت رشد میکنند، سمی هستند و فقط مدلهای معدودی از قارچها خوراکی هستند. تا زمانی که کسی اطلاعی درباره سالمبودن قارچ ندارد، هرگز نباید استفاده کند و همهجای دنیا مسئله مسمومیت با قارچ وجود دارد.
او همچنین درباره علت رشد بیشتر قارچهای سمی نسبت به سالهای گذشته میگوید: رشد قارچها یک خبر خوب است. قارچها احتمالا به دلیل بارندگیهای بیشتر بهاری بیشتر دیده شدهاند و این نشانه مثبتی است که میگوید بخشی از تنوع زیستی به دلیل بارندگیهای اخیر بیشتر دیده شده است و مشکلی هم از نظر اقلیمی وجود ندارد.
دراینرابطه همچنین رئیس مرکز بهداشت استان کرمانشاه از افزایش موارد مسمومیت با قارچ سمی در این استان خبر داده است. دکتر ابراهیم شکیبا با تأیید مرگ هفت نفر در کرمانشاه افزود: تعدادی نیز به دلیل مشکلات کبدی به شیراز اعزام شدند.
شکیبا درباره علت افزایش موارد مسمومیت با قارچ در سال جاری، گفت: رشد انواع قارچ نیازمند بارندگی و دمای 18 تا 20 درجه است و امسال به مدت طولانی این شرایط فراهم شد و انواع قارچ در نقاط وسیعی از استان رویش پیدا کرد که در این بین بسیاری از قارچهای سمی هم رویش پیدا کرده و مصرف آنها باعث مسمومیت افراد زیادی شد.
او تأکید کرد: مشکل این است که افراد با روشهای سنتی ازجمله استفاده از نقره یا جوشاندن قارچ در شیر به دنبال تشخیص قارچ سمی از خوراکی هستند درحالی که این روشها برای همه انواع قارچ جواب نمیدهد.