رویداد۲۴-برخی مشاوران ترامپ از جمله جان بولتون دیدگاه واقع بینانه ای نسبت به خلع سلاح کره شمالی ندارند و معتقدند باید نخست کره شمالی را خلع سلاح کرد و سپس به این کشور امتیاز اقتصادی داد. "دونالد ترامپ" به طور فزایندهای نگران نتیجه دیدار دوجانبه خود با رهبر کره شمالی در 22 خردادماه سال جاری است و این طور که روزنامه نیویورک تایمز نوشته رییس جمهوری آمریکا و تیم مشاوران او از احتمال شکست این مذاکرات و رقم خوردن یک افتضاح سیاسی برای ترامپ، بسیار نگران هستند.
در حالی که حدود 3 هفته تا زمان دیدار دوجانبه رهبران آمریکا و کره شمالی در سنگاپور با دستور خلع سلاح هستهای کره شمالی باقی مانده، بیانیه چهارشنبه گذشته دولت کره شمالی خواب را از چشمان ترامپ و مشاوران او ربوده است.
در این بیانیه مذاکره کننده ارشد هستهای کره شمالی تاکید کرده است که این کشور به هیچ وجه برنامه هستهای خود را در ازای دریافت مشوقهای اقتصادی معامله نخواهد کرد و اگر آمریکا چنین برداشتی از مذاکرات در پیش روی رهبران دو کشور دارد، دچار سوء تفاهم شده است.
بر اساس گزارش نیویورک تایمز ترامپ پس از آن بیانیه شگفت زده و خشمگین شده است چرا که لحن آن را با اظهارات و وعده و وعیدهای کره شمالی در هفتههای گذشته ناهمخوان میداند.
نگرانی او و تیم مشاورانش به حدی است که حتی منتظر دیدار دوجانبه با همتای کره جنوبی در سه شنبه همین هفته (فردا) در واشنگتن نشده و شنبه شب به صورت تلفنی با "مون جائه این" همتای کره جنوبی خود تماس گرفته و دلیل تغییر لحن مقامات کره شمالی را از او جویا شده است.
دیدار سال گذشته سران آمریکا و کره جنوبی در نیویورک/عکس: نیویورک تایمز
بنا دانش اندک او در زمینه مسایل هستهای و موشکی است در حالی که کیم جونگ اون اشراف و دانش بسیار بالایی درباره بندبند جزییات برنامه هستهای و موشکی کشورش دارد؛ و این حقیقتی است که " مایک پمپئو" وزیر امور خارجه کابینه ترامپ در جریان دوبار ملاقات حضوری با رهبر کره شمالی به آن اذعان کرده است.
مشاورانی که دولت ترامپ را ترک کردهاند به نیویورک تایمز گفتهاند که او دانش و سواد بسیار اندکی درباره جزییات برنامههای هستهای و موشکی دارد چون در یک سال و نیم گذشته در برابر اصرار مشاورانش به حضور در جلسات دانشافزایی درباره این موضوعات مقاومت کرده و در بیشتر این جلسات حاضر نشده است؛ در حالی که این جلسات برای روسای جمهوری پیش از او از جمله اوباما و جورج دبلیو بوش برگزار شده بود.
نگرانی دیگر تیم مشاوران ترامپ از این است که رهبر کره شمالی با اطلاع از اشتیاق طرف آمریکایی به رسیدن به یک نتیجه مشخص از این مذاکرات، ضمانتهایی صوری به طرف آمریکایی بدهد که در طول زمان محو و بینتیجه باشد.
نکته دیگر اینکه برخی مشاوران ترامپ به ویژه "جان بولتون" مشاور امنیت ملی او انتظار فوقالعاده و حداکثری را از مذاکرات 22 خرداد بین ترامپ و کیم جونگ اون مطرح میکنند و معتقدند مادامی که کره شمالی به طور کامل خلعسلاح نشده هیچ امتیاز اقتصادی به این کشور داده نشود و تحریمها برداشته نشود، در حالی که بسیاری از ناظران و دیپلماتها به ویژه دیپلماتها و مقامات کره جنوبی این انتظار را واقعبینانه ارزیابی نمیکنند.
با توجه به خروج یکجانبه ترامپ از توافق هستهای با ایران، به طور طبیعی بیاعتمادی مقامات کره شمالی به ترامپ و وعدههای او افزایش یافته و این مساله باعث میشود در مذاکرات سرسختی بیشتری داشته باشند؛ از همین رو طرف کره جنوبی پیشنهاد " اعتمادسازی گام به گام" را برای خلع سلاح مطرح کرده و تاکید کرده که برای مثال در ظرف مدت 6 ماه دو طرف گام به گام اقداماتی متقابل را برای اعتمادسازی و خلع سلاح همزمان با کاهش تحریمها و ارایه مشوقهای اقتصادی به پیش ببرند و تنها در چنین حالتی است که دولت کره شمالی احتمالا راضی به خلع سلاح هسته ای خواهد شد.
از سوی دیگر خروج یکجانبه ترامپ از "برجام" و انتقادات مکرر او از این توافق هستهای، انتظارات را از مذاکره او با رهبر کره شمالی بالا برده و حالا همگان منتظرند ببینند ترامپ که برجام را یک معامله افتضاح میدانسته و میداند و به همین بهانه از آن خارج شده ، با چه فرمولی کره شمالی را خلع سلاح خواهد کرد؛ آیا برای مثال معامله او نیز همچون برجام منجر به خروج 97 درصدی ذخائر اورانیوم غنی شده – یکی از بندهای برجام – خواهد شد یانه! چون اگر کمتر از این رقم به دست آید آن وقت ناظران در مقایسه بین برجام و معامله هستهای ترامپ با کره شمالی، به نفع او رای نخواهند داد.
بنا به گزارش نیویورک تایمز مذاکره هستهای با کره شمالی نه تنها چالش و تجربهای جدید برای ترامپ بلکه برای همه تیم اوست و به همین خاطر دولت ترامپ نگران است که در این نخستین تجربه دیپلماسی – دوجانبه – کارنامه قابل قبولی ارایه دهد به ویژه اینکه ترامپ پیشتر از توافقات پیشین دولت اوباما در موارد مشابه – مثل برجام – به شدت انتقاد کرده و از سوی دیگر انتظارات از نتیجه دیدار دوجانبه خود با رهبر کره شمالی را به حدی بالا برده که برخی حامیانش از هم اکنون و پیش از آغاز مذاکرات، پیشنهاد اعطای "جایزه نوبل صلح" را به او به خاطر خلع سلاح هستهای کره شمالی دادهاند.