صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۲ - 2023 December 06
کد خبر: ۱۲۷۵۰۸
تاریخ انتشار: ۰۷:۵۳ - ۰۸ خرداد ۱۳۹۷
تعداد نظرات: ۲۱ نظر
ابراهیم رزاقی در گفت‌وگو با رویداد۲۴:

اقتصاد ایران به نقطه‌ای رسیده که از این بدتر نمی‌شود/ افزایش فاصله طبقاتی مردم را ناامید کرده است

حال بد اقتصاد کشور درروزهای اخیر از حقوق های نجومی ، نوسانات نرخ ارز، فسادهای مالی و انواع اختلاس ها گرفته تا انواع تحریم های بین المللی علیه ایران امروزه برکسی پوشیده نیست دراین خصوص با ابراهیم رزاقی عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران به گفتگو پرداختیم و مشکلات اقتصاد را از زبان این اقتصاددان برجسته جویا شدیم .


رویداد۲۴ حال بد اقتصاد کشور بر کسی پوشیده نیست؛ نوسان‌های نرخ ارز، فسادهای مالی و تحریم‌ها به شدت مردم را تحت فشار گذاشته است، با این حال روحانی همچنان خوش‌بینانه سخن می‌گوید و معتقد است تورم کاهش یافته، اشتغال ایجاد شده، بازار ثبات دارد و ... .

عجیب نیست اگر سخنان روحانی به مذاق اقتصاددانان خیلی خوش نیاید؛ کم نیستند اقتصاددانانی که معتقدند سیاست‌های نئولیبرالی دولت باعث مشکلات اقتصادی کشور شده است. ابراهیم رزاقی عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران  است که معتقد است اقتصاد ایران در نقطه‌ای است که از این بدتر نخواهد شد.


اقتصاد ایران به نقطه ای رسیده که ازاین بدتر نمی‌شود

ابراهیم رزاقی به خبرنگار اقتصادی رویداد۲۴ می‌گوید: از زمانی که آقای رفسنجانی سیاست‌های سرمایه‌داری را در ایران پیاده کرد متاسفانه اثرات نامطلوبی برای اقتصاد ایران خصوصا برروی صادرات نفت و واردات بر جای ماند، درصورتیکه که مطابق با معیارهای جهانی از این میزان فروش نفت باید حدود 75 تا 150 میلیون اشتغالزایی ایجاد می‌شد درحالیکه در ایران بیشتر از 12 میلیون شغل ایجاد نشد و نتیجه این شد که بالغ بر 16میلیون ایرانی در سن کار بیکار بمانند.

اوادامه می‌دهد: از سوی دیگر محور اصلی هرکشور بر مبنای تولید است که به دنبال آن اشتغال، تامین مصرف، مهار قیمت‌ها و دیگر اهداف اقتصادی دولت را میسر می‌کند. متاسفانه تولید در ایران خیلی وقت است که مرده و به جای تولید به معنای کشاورزی، خدمات و صنعت، به نفت پناه برده‌ایم. البته بیشتر استخراج نفت به جای تولید در همه ابعاد سرلوحه کار قرارگرفته است.

رییسان جمهور به فکر استخراج نفت بودند نه تولید

رزاقی با اشاره به عملکرد 4 رییس جمهور پیشین در کشور اظهار کرد: 4 رئیس جمهور پیشین همگی مسیر استخراج بیشتر نفت را در پیش گرفتند. ما از فروش نفت حدود 50 یا 60 میلیارد دلار درآمد داشته‌ایم. با این رقم درآمد مشخص است اگر ما را تحریم کنند و از ما نفت نخرند وضعیت کشور به کجا می‌رود؟ تمام اتکای اقتصاد ایران برپایه نفت می‌چرخد که این محور در حال اتمام است درحالیکه در تولید وضعیت به اینگونه نیست و به این سادگی‌ها تمام نمی‌شود.

استاد اقتصاد دانشگاه افزود: جالب اینجاست که خودمان در قیمت گذاری کالایی که به عنوان محور اقتصادی کشور است، نقشی نداریم و  قیمت‌گذاری نفت ما به واسطه تصمیم  بازار جهانی  و سلطه آمریکا، عربستان و دیگر کشورهای اروپایی مانند فرانسه  انگلیس و آلمان است.

چرا نمایندگان نظارتی بر وضعیت معیشتی مردم ندارند 

رزاقی تصریح کرد: سابق می‌گفتند نفت ایران برای 150 سال کافیست اما در حال حاضر پیش بینی می‌شود  که تا 30 الی 40 سال آینده ظرفیت‌ها به پایان می‌رسد و متاسفانه مسئولان فکری برای آن روزها نکرده‌اند. این یعنی مسئولان ما به گونه‌ای اقتصاد ایران را اداره کرده‌اند که منبع کشور برای سال‌های آینده تمام شود. سوال اینجاست که چرا نمایندگان مجلس که وظیفه نظارت بر مسئولان را دارند، نظارتی بر وضعیت کشور ندارند.

هرساله واردات را بیشتر می کنیم 

او ادامه داد: جدا از مسائل بیرونی و فشار تحریم ها ضروری است که مسئولان با فقر و بیکاری مقابله کنند و ایران را از لحاظ اقتصادی به جایی برسانند که به کشورهای صنعتی دنیا نزدیک شود اما روند به این سمت نبوده و هرچه گذشته به جای افزایش صادارت، به میزان واردات کشور سال به سال افزوده شده و نیازمند به صادرات بیشتر نفت و پتروشیمی شده‌ایم که تازه اختیار آن هم با ما نیست.

اقتصاد ایران با مبانی سرمایه‌داری شکل گرفته است

رزاقی خاطرنشان کرد: دلیل این امر این است که اندیشه مدیریت در ایران داخلی نیست و جهان بینی که در قانون اساسی است اصلا مورد توجه مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس قرار نگرفته است؛ برای مثال اصل سوم قانون اساسی اشاره می‌کند که برای این امر باید مسکن، خوراک، پوشاک و درمان مهیا باشد که بنابر اصل 44 قانون اساسی وظیفه تامین اینها به عهده دولت است در حالیکه سرمایه‌داری به این مسائل کاری ندارد اما اقتصاد ایران با این مبانی شکل گرفته است.

تفکر سرمایه‌داری بین مسئولان در حال رشد است

او افزود: اندیشه مدیریت در ایران برگرفته از نئولیبرال و سرمایه‌داری است علاوه بر این با پیاده‌سازی فرهنگ سرمایه‌داری در ایران مبنی بر اینکه هر کسی به دنبال حداکثر لذت و سود خود فارغ از محدودیت‌ها (دین، اخلاق، منافع جامعه و خانواده) است، شاهد این هستیم که هرچه قدر می‌گذرد این تفکر در مدارس، رادیو و تلویزیون درحال نهادینه شدن است و چیزی به اسم منافع ملی، خانواده و حتی منافع خود فرد مطرح نیست البته این به این معنی نیست که همگان به این تفکر تنزل پیدا کرده‌اند اما تعداد افرادی که با این تفکر در جامعه بین مسئولان هستند در حال ازدیاد است.

حقوق‌های نجومی نمادی از مدیریت سرمایه‌داری بود

این استاد اقتصاد گفت: تا وقتی که این نوع مدیریت حکمفرماست که از نگاه مسئولانه و ایثارگرانه فاصله دارد، اوضاع اقتصادی همین خواهد بود. البته کم نیستند مدیرانی که اینگونه نیستند اما اکثریت غالب با این نگاه مدیریت دارند که نمونه آن حقوق‌های نجومی مدیران است.

او افزود: وضعیت مجلس هم تفاوتی با وضع موجود ندارد؛ نمایندگان بعد از مدتی از طبقه متوسط به خانه‌های اشرافی می‌روند و دغدغه آنها مردم عادی نیست البته تعداد کمی از نمایندگان وجود دارند که هنوز هم برای مردم دل بسوزانند وجود دارد اما اکثریت با این روش زندگی می کنند که به فکر مردم نیستند.

خشم مردم نزدیک است 

رزاقی ادامه داد: با ادامه وضعیت فعلی مردم به تدریج اعتقادشان را به همه چیز از دست می دهند و اتفاقاتی نظیر دیماه سال گذشته چیزی نتیجه خشم مردم از وضعیت نابسامان اقتصادی نیست. سوال اینجاست که یک فقیر تا چه حد می‌تواند فقر را تحمل کند یا بازنشسته‌ها که به سختی زندگی را اداره می‌کنند چه گناهی دارند؟

تحصیل کردگانی که امید کسب ماهی 500 هزار تومان هم ندارد 

استاد اقتصاد دانشگاه با بیان اینکه تحصیل‌کردگان ما امید کسب ماهی 500 هزار تومان هم ندارند،  متذکرشد: مسئولان کشور به جای ایجاد اشتغال برای مردم، برای خارجی‌ها شغل درست می‌کند و ضربه مهلکی به اقتصاد کشور وارد می‌کنند چراکه آنها  200 تا 300 درصد سود صادرات را به سود تولید -که بیش از 20 تا 30 درصد نمی‌رسد- ترجیح می‌دهند.

رزاقی در پایان گفت: در صورتی‌که این وضعیت ادامه یابد، تعداد فقرا افزایش یافته و فاصله طبقاتی مردم همچنان زیادتر خواهد شد که این موضوع مردم را ناامید کرده است.این اتفاق در نهایت باعث می‌شود مردم از نظام ناامید شوند که در این صورت چاره کار را در اعتراضات خیابانی می‌بینند و این یعنی زمینه‌سازی برای جنگ داخلی در کشور!
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
نگونبختان
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۷
برای ایرانی بودنم متاسفم.
جوانی ما را تباه کردند و آرزوهایمان را به گور بردند.
چگونه ببینم که بردار تحصیل کرده ام گوشه گیر شده و درصدد خودکشی است؟ چه آینده ای برای ما متصور هستند برای فردای ما چه کرده اند؟
ناشناس
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۳
میدونیدچراملت مابه این بدبختی وفلاکت رسیدن که همه پدرهاشرمنده زن وبچه هاشون شدن وملت های هستن که درطول این ۴۰سال حکومت جمهوری اسلامی برعکس ملت ایران اونهاپیشرفت کردن ومردمشان باآرامش زندگی میکنن فرق شون چیه بخاطراینه که سران حکومتی دنیافقط به فکرتعغیرملت خودهستن اماسران مملکت ایران به فکرتعغیردنیاهستن واین شامل هزینه های گذافی میشه که تک تک مردم ایران بایدازپوست واستخون خودشون پرداخت کنن تاوقتی این سیاست برملت ایران حاکم است همانطورروزبه روزبه قه قرا خواهیم رفت
اامیر
۲۰:۴۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۴
بنظر بنده مشکل تداخل دین با سیاست و ایزوله کردن ملت هست
رفتم بانک یارو با یه من ریش جواب سلامم نمیداد
تازه سر جاشم نبود
جاهای دیگه میری اصلا مثل انسان نمیشناسنت
اینا تا درست نشه اقتصادم درست نمیشه
هروقت فریاد یک ایرانی به گوش یک مدیر رسید
اقتصادشم درست میشه
یک وطن پرست
۰۵:۱۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۰
فردا باز دم اتتخاب کسایی رو میفرستیم مجلس که بگن ژن خوبیم.
عزیز ما خودمان باعث بدبختی خودمانیم.
رسانه ملی هم یک ریز اراجیف به خورد ملت بده. دشمن خود ما هستیم که میریم ادمهای نالایق رو بعنوان قانون گذار میفرستیم مجلس.
بابا رهبر بنده خدا کم فرمودن به ادمهای بی ریشه رای ندین رییس جمهور بد انتخاب نکنید نماینده بد انتخاب نکنیید اگر کمی گوش به فرمایشات ایشان بدیم بد نیست فعلا تنها خوبی امنیت کشور هستش که اونم توسط شیر مردان همین خاک زید نظر رهبری فراهم شده در ضمن عقب ماندگی هستش یک عده رو یزید و یک عده رو حسینی تقسم کنیم الان ریا کارانی هستن که اگر امام حسینم بیاد کلاه سرش میزارن زنده باد وطن درود بر روح امام ره که راستین زیست و درست بود روحش شاد
بی نام
۰۲:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۹
حالا که داریم میمیریم
اینهمه اقتصاد دان داریم یعنی تمام اینها انقدر پوچ مغزن که نمیتونن یه جنس فقط یک جنس رو قیمتش رو ثابت نگه دارن
من حالم از این دولت بهم میخوره که فقط بدبختی مردم رو میخواد.
ناشناس
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۸
خدا کنه از این که هست بدتر بشه چون خودمون خواستیم و میخواهیم . از ماس که بر ماس
م
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
میگن زیر ۳ میلیون سبد کالا میگیرن به ولله دروغ میگن من ماهی ۵۰۰ درامد ندارم اما چون کارگر صفر ساختمانیم جایی بیمه نیستم‌ با ۴ سر عائله هیچی ندادن.اینها منافقن
ناشناس
۰۲:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۷
چه خوب میشد کسی هم مثل جناب رزاقی بیات بگه که چه کسی مسولیت برخورد با این همه کثافت کاری برخی از مسئولان یا باید منتظر امام زمان باشیم که بیات
ادم
۱۷:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۳
الاانسا ن عادتنا
نیما
۰۷:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۴
همه چی خوبه
اصلا از این حرف ها هم نزنید
تحمل کنید
فقط 100 سال اول سخت است
نیما
۰۷:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۴
همه چی خوبه
اصلا از این حرف ها هم نزنید
تحمل کنید
فقط 100 سال اول سخت است
ناشناس
۱۹:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۲
در هیچکس همت و دین و ثبات نیست
جان کندن است زندگی ما حیات نیست
از هیچ سمت راه گریزو نجات نیست
ای خاک تو جواهر و لعل و طلا وطن
تهرانیان همه گرفتار مصیبتند
ایرانیان همه بر. زبال و وحشتند
تبریزیان همه گرفتار مهنتند
از بهر مردو زن شده مهنت سرا وطن
عزیز وطن غریب وطن بینوا وطن
وحید
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۳
متاسفانه هرساله مردم میگن وضعیت بهتر میشود و بهتر هم که نميشه بدتر هم ميشه آن از وضعیت سیاسی کشور اینم از وضعیت بد اقتصادی متاسفانه مسئولان فقط بلدند موقع رای گیری بیان و قولهای سرخرمن بدهند و مردم زودباور ایران هم به پای صندوق رای میروند...
ناشناس
۲۲:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۰۹
مشکل کشور این است که هیچ برنامه مدون و کارشناسی شده در هیچ دوره ای از انقلاب وجود نداشته ومقامات کشوری در مقابل برنامه های مدون دشمنان فقط به شعارهای آنی وبی هدف در مقابله با انان اکتفا کرده اند و بیشتر به حزب گرایی و دسته بندیهای سیاسی پرداخته اندوحتی مردم را به عنوان پشتوانه واقعی از یاد برده اند ویا درگیر همان دسته بندیهای بیهوده نموده اند امیداست زودتر عقل را جایگزین تعصب وبی منطقی نمایند قبل از اینکه مملکت را دچار از هم پاشیدگی درونی کنند
مریم
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۲
مشکل اصلی کشور این هست که رسیدن به اون بالا بالاها نیاز به فهم و سواد نداره و فقط و فقط باند بازی هست.حقوق هاشون نجومی..بچه هاشون خارج از کشور حساب ها پر از پول براشون چه اهمیتی داره گرسنه بودن ملت...بیت المال شده گوشت نذری...چنگ میزنن میبرن
پاسخ ها
ناشناس
۲۱:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۷/۰۵
خب چرا نشستی
لیلا
۰۴:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۱
سلام استادرازقی واقعیت کشور رابازگوکرد در دیدگاه من آینده فقرونامیدی به زندگی رانشان میدهد
حمید
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۴
سلام
اقای سید جعفر مشکل اینجاس که ما تو صف اقا امام حسین نیسیم تو صف یزیدیها هستیم
بلا نسبت بعضی ها که انگشت شمارن مملکت دست یزیدیها افتاده
پاسخ ها
رسول
۱۷:۳۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
واقعا خنده داره... شماها هنوز در بند تقسیم مملکت به امام حسینی و یزیدی هستید.... با وجود افراد نافهمی مثل شما حقمونه که حکاممون این شکلی باشن...واقعا حقمونه
کربلایی سید جعفر
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
با سلام
آقایان اگر دین و وجدان دارید این پیام را سانسور نکنید
شما توجه کنید ، مسولین ما مدعی انقلابی بودن و مبارزه با آمریکا هستند
این چطور است که کسانی که مدعی مبارزه اند ، با ثروت میلیارد دلاری زندگی میکنند و ما که هیچ دشمنی و ادعایی نداریم ، حتی پول نان خالیمان را هم باید قرض کنیم
مسوولین ، تروخدا دست ازین سیاهبازیها و فریبکاریها بردارید ، بخدا همه فهمیده اند
سرتان را زیر برف کرده اید
خشم خدا در راه است و اعتراف و توبه تان در روز عذاب سودی نخواهد داشت
حمید
۱۰:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۲
مطالب استاد رزاقی واقعیت های دردناکی را بازگو کرد.
نظرات شما