کارشناس اقتصاد مسکن بررسی کرد؛
کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه در گرانیهای اخیر مسکن دولت کار چندانی نمیتوانست انجام دهد، گفت: به دلیل ساختار مریض و رانتی اقتصاد کشور، نوسانهای قیمت مسکن شدید است.
رویداد۲۴ فردین یزدانی در خصوص چرایی شکست سیاست رونق مسکن بدون گرانی، اظهار کرد: بافت بازار مسکن ایران بر خلاف بسیاری کشورها کالای اجتماعی نیست و یک کالای تجاری محسوب میشود.
او با تاکید بر اینکه با توجه به همین مسئله کنترل آن دست این دولت یا دولت قبل و دولتهای گذشته نیست، تصریح کرد: وضعیت کنونی بازار مسکن از دهه 50 شکل گرفته است؛ ردیابی دادههای آماری از رونق این بخش در دهه 50 به این سو نشان میدهد که رونق مسکن همیشه با افزایش قیمت مواجه بوده است.
یزدانی افزود: واقعیت آن است که رونق، تحریک سود سازندگان را به دنبال داشته و در ادامه باعث جذب سرمایهگذاری در بازار مسکن شده است.
یزدانی تاکید کرد: رونق مسکن بدون گرانی با توجه به ساختار اقتصادی ایران شدنی نیست، چراکه اقتصاد ما نفتی بوده و یک اقتصاد رانتی است.
کارشناس اقتصاد مسکن در ادامه با اشاره به اینکه به دلیل ساختاری مالی مریض کشور شدت نوسانات قیمت مسکن بسیار زیاد است، گفت: در اقتصاد رانتی ایران رونق بدون افزایش قیمت امکانپذیر نیست. در کشورهایی اسکاندیناوی بازار ساخت و سازها مهار شده و مسکن بهعنوان یک کالای اجتماعی ساخته میشود و هدف از این کار نیز رونق اقتصادی نیست. در این کشورهای هیچکس نمیآید بگوید اقتصاد از طریق مسکن رونق میگیرد.
یزدانی با تاکید بر اینکه در افزایش قیمت مسکن طی ماههای اخیر دولت نمیتوانست کار چندانی انجام دهد، اظهار کرد: دولت تنها با در اختیار داشتن ابزارهایی میتوانست بازار را کنترل کند. مهمترین این ابزارها سیاست واحد مدیریت زمین در کشور است که با همکاری مجلس و قوه قضاییه میتواند در یک بازه 4 تا 5 ساله از افزایشهای شدید قیمت مسکن جلوگیری کند.
او بیان کرد: کنترل قیمت زمین شدت نوسانهای قیمت مسکن را کم میکند، اگر امروز این کار را شروع کنیم چهار سال دیگر نتیجه آنرا میبینیم.