راننده اتوبوس حادثه خیابان پاسداران تهران، در یک قدمی اعدام است و پرونده اش به دادسرای اجرای احکام ارسال شده است.
ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه دوشنبه ۳۰ بهمن بود که غائله یک اغتشاش خونین در خیابان گلستان هفتم در پاسداران تهران آغاز شد. آتش غائله ای که جمعی از دراویش اغتشاشگر با استفاده از یک اتوبوس و حمله به کلانتری ۱۰۲ پاسداران به بهانه بازداشت یکی از اعضا، روشن کرده بودند، با ورود به پشت بام های منازل مسکونی محل شدت گرفت. نیروی انتظامی مستقر در محل از همان لحظات ابتدایی حادثه سعی در آرام کردن اوضاع داشت اما اغتشاش گران به هیچ صراطی مستقیم نبودند و در اقدامی جنون آمیز به سمت مردم و ماموران کلانتری حمله کردند.
محمد ثلاث راننده اتوبوس و یکی از اعضای اغتشاشگر فرقه دراویش بود که در حرکتی اقدام به زیر گرفتن ماموران ناجا کرد که این حرکت وی خوشحالی و شادمانی دراویش حاضر در محل را به همراه داشت؛ خوشحالی بابت زیرکردن چند جوان!
اغتشاش گران به همین اقدامات قانع نشدند و برخی از آنها در حال تهیه کوکتل مولوتف بودند و برخی با شمشیر رجزخوانی میکردند. بالاخره پس از ۱۰ ساعت از آغاز غائله دراویش، ساعت ۴ بامداد بود که در نهایت اوضاع محل حادثه کاملا آرام شد.
اغتشاش دراویش پس از ساعت ها ایجاد رعب و وحشت در بین مردم، نتیجه ای جز به شهادت رسیدن ۳ نفر از ماموران ناجا و دو نفر از بسیجیان که سعی در کنترل اقدامات وحشیانه اغتشاش گران داشتند و مجروح شدن ۳۰ نفر دیگر از ماموران نداشت.
از ابتدای آغاز غائله تا پایان آن تعداد ۳۰۰ نفر از اغتشاش گران و عناصر اصلی در محل دستگیر شدند. در بین دستگیر شدگان، علاوه بر محمد ثلاث راننده اتوبوس و اعضای اصلی که با سلاح سرد اقدام به حمله و شهید کردن ماموران ناجا کردند، برخی اعضای عادی هم وجود داشتند که پس از بررسی ها، بی گناهان آزاد شدند.
دادستان کل کشور: مدارکی در رابطه با سران اغتشاشگران موجود است
حجت الاسلام منتظری، دادستان کل کشور اما از جنبه ای دیگر به قضیه نگاه کرد و ریشه این حوادث را در خارج از کشور دانست و گفت: حادثه خیابان پاسداران یکی از توطئه های دشمن برای ایجاد آشوب بود. ما اسناد و مدارکی داریم و برخی از تصاویر هم در برخی از رسانه ها دیده شد که برخی از سران اینها در امریکا و بعضی از کشورهای غربی جلسه داشتند.
اقدامات دراویش اغتشاشگر محاربه است
پس از بازداشت مهره های اصلی غائله پاسداران، حجت الاسلام موسی غضنفرآبادی رئیس دادگاه انقلاب در پاسخ به این سوال که آیا اقدامات دراویش اغتشاشگر در حادثه خیابان پاسداران مصداق محاربه است یا خیر؟ گفت: بعضی از آنها قطعاً مصداق محاربه است چرا که شاهد مخل امنیت ملی در این حادثه بودیم.
رئیس دادگاه عمومی و انقلاب تهران اظهار داشت: در این حادثه شاهد اقدامات ناجوانمردانه ای بودیم که در برابر مأموران ناجا، بسیج و مردم رخ داد. قطعاً برخی از این اقدامات محاربه و مصداق آن محسوب می شود.
غضنفرآبادی در خصوص برخورد با این اقدامات مجرمانه تصریح کرد: قول می دهیم که فرزندان نظام اسلامی در دادگاه انقلاب در چارچوب قانون، طوری این حادثه را بررسی و رسیدگی کنند که آتشی بر جان دشمنان نظام از جمله آمریکا و دست های پشت پرده و همچنین منافقان داخلی بیفتد.
ثلاث: عصبی بودم/ اتهامات را قبول دارم
پس از بررسی های قضایی و صدور کیفرخواست محاکمه یکی از متهمان اصلی این غائله یعنی محمد ثلاث راننده اتوبوس حمله کننده به عوامل ناجا ۲۰ اسفند ماه به صورت علنی برگزار شد. متهم در اولین جلسه دادگاه در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه چرا به سمت ماموران حمله کردید؟، گفت: عصبی بودم، در آن لحظه به هیچ چیزی فکر نمی کردم.
ثلاث در پاسخ به سوال دیگر قاضی کشکولی مبنی بر اینکه چرا با اتوبوس به ماشین های مردم خسارت زدید؟ گفت: در آن لحظه اختیار دست خود آدم نیست. پایم روی گاز بود اما حقیقتا جلوی چشمم چیزی را نمی دیدم و از روی عصبانیت حرکت کردم.
قاضی پرسید: آیا اتهام قتل عمد سه نفر را قبول دارید که ثلاث در پاسخ گفت: بله.
قاضی ادامه داد: قتل این افراد نتیجه عملکرد چه کسی بوده است که متهم پاسخ داد: بنده، من حرکت کردم و رفتم رویشان.
متهم در پاسخ به سئوال قاضی مبنی بر اینکه شما ادعا کردید توسط ناجا کتک خوردید آیا دوستان دیگر شما نیز اقدامی مشابه اقدام شما انجام دادند چرا؟ ثلاث در پاسخ گفت نه من عصبانی بودم و از سر عصبانیت چنین اقدامی انجام دادم.
وی در پاسخ به سئوال دیگر قاضی مبنی بر اینکه آیا عنوان اتهامی اخلال در نظم عمومی را قبول دارید؟، گفت: من کاری نکردم. به دنبال دوستم که در بازداشت بود رفتم. آنها به او اتهام سرقت خودرو زدند در حالی که او سه هکتار باغ دارد.
تغییرات در روند رسیدگی پرونده در جلسه دوم
ثلاث از ابتدای بازداشت تا جلسه اول دادگاه، وکیل تسخیری داشت در جلسه دوم اما از حضور وکیل تعیینی خبر داد و همین اعلام باعث شد تا به گفته محمدی کشکولی، تغییراتی در پرونده حاصل شود.
وکیل تعیینی راننده اتوبوس حادثه پاسداران در جلسه دوم دادگاه پس از حضور در جایگاه گفت: بر حسب وظیفه انسانی و در جهت دفاع از حق، فیالمجلس وکالت را قبول کردم و به همین دلیل وقت نشد که پرونده را مطالعه کنم به وکیل تسخیری گفتهام که با توجه به اینکه شما از مفاد پرونده مطلع هستید، حضور من سبب اطاله دادگستری نشود و اگر قاضی صلاح میداند، در این جلسه نیز وکیل تسخیری دفاع کند.
قاضی محمدی کشکولی پس از استماع سخنان وکیل، از دادگاه و حضار وقت شور گرفت و گفت: به همراه همکاران قضایی هم یک دقیقه تنفس اعلام میکنم تا شور در رابطه با خواسته وکیل انجام شود.
قاضی محمدی کشکولی پس از شور با همکاران قضائی خود، گفت: در جرایم این چنینی طبق قانون متهم الزاما می تواند وکیل معرفی کند و اگر اظهار عجز کرد، دادگاه باید وکیل تسخیری تعیین کند که با توجه به اظهارات متهم مبنی بر اینکه تمکن مالی ندارم، دادگاه برای وی وکیل تسخیری تعیین کرده بود و حال با این تغییر این فرصت جدید برای بررسی پرونده را به متهم و و وکیلش می دهیم.
نماینده دادستان: دادگاه می توانست به متهم فرصت ندهد
قاضی محمد شهریاری پس از اتمام جلسه دوم دادگاه در رابطه با درخواست استمهال وکیل "محمد ثلاث" گفت: بعد از تعیین وکیل تعیینی، در جلسه امروز، وی به دلیل نبود وقت برای مطالعه درخواست استمهال داشت که معقولانه بود که این فرصت در اختیار وکیل قرار گیرد.
نماینده دادستان گفت: اینکه دادگاه چقدر زمان برای مطالعه پرونده بدهد به اختیار خودش است، دادگاه میتوانست کمتر فرصت بدهد که به هر حال یک هفته مهلت داد. برای رعایت بهتر حقوق متهم قبول درخواست کار خوبی بود.
تغییر رویه متهم از جلسه سوم دادگاه به بعد
محمدرضا ثلاث در سومین جلسه رسیدگی به اتهاماتش اما رویه ای جدید در پیش گرفت و در پاسخ به سؤال قاضی مبنی بر اینکه آیا اتهامات وارده را قبول دارید؟ گفت: خیر قبول ندارم.
وی در خصوص حمله به مأموران ناجا با اتوبوس گفت: من وقتی به سمت آنها حرکت کردم، به آنها چراغ دادم؛ حتی بوق هم زدم. قبلاً هم در پایگاه پلیس گفته بودم که عمداً این کار را نکردم، اما آنها دستان شکسته من را گرفتند و شروع به زدن من کردند.
ثلاث با بیان اینکه نیت من کشتن مأموران ناجا نبود، افزود: من به حرکت خود ادامه دادم چون نمیخواستم اینها بیایند و ما را بزنند، الان هم از خدا طلب بخشش برای خودم میخواهم.
بارها پرسیدم کِی مرا اعدام میکنند؟
راننده اتوبوس حادثه پاسداران با بیان اینکه من عاشق اعدام هستم، گفت: بارها از بازپرس پرسیدم که کِی من را اعدام میکنند، چون عاشق اعدام هستم و از این زندگی خسته شدم. در ضمن ما نرفته بودیم آدم بکشیم، بلکه برای تعصب مولایمان رفته بودیم و به همین دلیل وجدانم آسوده است.
مغز شهدای ناجا کف خیابان ریخته بود
در جلسه سوم رسیدگی به اتهامات ثلاث شاهدان عینی هم حضور داشتند به طوری که گروهبان زارع با بیان اینکه مغز شهدای ناجا کف خیابان ریخته بود، گفت: اتوبوس طوری از روی برخی از شهدا رد شده بود که سر آنها متلاشی شده بود.
وی در پاسخ به این سئوال قاضی مبنی بر اینکه چطور راننده اتوبوس بازداشت شد، گفت: او در ترافیک گیر افتاد و بازداشت شد؛ من حدود ۲۰۰ متر از مکان بازداشت وی فاصله داشتم.
زارع در پاسخ به سئوال دیگر قاضی مبنی بر اینکه بعد از برخورد اتوبوس، آیا کسی به سمت آن تیراندازی کرد، گفت: هیچکدام از ما سلاح گرم نداشتیم.
شاهد ماجرای پاسداران در پاسخ به این سئوال قاضی مبنی بر اینکه جای گلوله در شیشههای اتوبوس است، گفت: ما سلاح گرم نداشتیم.
قاضی پرسید؛ آیا به چشم خود، راننده اتوبوس را دیدید که زارعی پاسخ داد: بله او ابتدا آهسته حرکت میکرد، بطوریکه ما فکر میکردیم یگان ویژه نیرو آورده است؛ اما پس از آن سرعت گرفت.
متهم به ۳ بار قصاص محکوم شد
حکم محمدرضا ثلاث عامل به شهادت رسیدن سه مأمور نیروی انتظامی در حادثه پاسداران پس از برگزاری دادگاه علنی در تاریخ ۲۸ اسفند سال گذشته از سوی شعبه ۹ دادگاه کیفری یک استان تهران صادر شد.
۱۵ فروردین ۹۷ بود که قاضی محمد شهریاری، سرپرست دادسرای جرائم جنایی در گفتگو با خبرنگار مهر ، در خصوص جزئیات حکم ثلاث گفت: متهم به سه بار قصاص و تحمل حبس محکوم شده است.
ملاقات ثلاث با خانواده اش
عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران هفته گذشته از ارسال پرونده ثلاث به اجرای احکام خبر داده بود.
زینب طاهری وکیل مدافع ثلاث در خصوص آخرین وضعیت پرونده این فرد، گفت: آخرین ملاقات ثلاث با خانواده اش مربوط به دو هفته پیش بود. خانواده ثلاث امروز به زندان رفته و با او ملاقات می کنند البته فعلا نکته ای در رابطه با زمان اجرای حکم رسما به ما اعلام نشده است اما دادستان تهران اعلام کرد که حکم پس از ماه رمضان اجرا می شود.