رویداد۲۴-کشور مقدونیه برای حل مشکل عضویت در اتحادیه اروپا، اختلاف با یونان بر سر اسم خود را حل کرد.
دو کشور یونان و مقدونیه با توافقی تاریخی، اختلاف 27 ساله بر سر اسم "مقدونیه" را حل کردند.
به نقل از خبرگزاری فرانسه، وزیران خارجه یونان و مقدونیه روز یکشنبه با امضای قراردادی تاریخی، اختلاف 27 ساله بر سر اسم مقدونیه را به پایان بردند.
براساس این راه حل، اسم "جمهوری مقدونیه یوگسلاوی سابق" به "مقدونیه شمالی" تغییر می کند.
مقدونیه هم اسم یک کشور در بالکان است هم اسم منطقه ای در شمال یونان.
حل این اختلاف راه را برای پیوستن کشور مقدونیه به اتحادیه اروپا و پیمان نظامی ناتو باز می کند زیرا یکی از شرط های عضویت در این دو سازمان، عدم مخالفت یکی از اعضا یعنی یونان است.
امضای این توافق در مراسمی در ساحل دریاچه "برسیس" واقع در منطقه مرزی یونان با مقدونیه صورت گرفت. نخست وزیران یونان و مقدونیه، مذاکره کننده ارشد سازمان ملل متحد و فدریکا موگرینی مسوول روابط خارجی اتحادیه اروپا نیز در این مراسم حضور داشتند.
موگرینی در سخنانی در این مراسم گفت که امروز، روز تاریخی برای دو کشور، بالکان و اتحادیه اروپاست. این توافق منبع الهام است زیرا نشان می دهد همه مشکلات را می توان از طریق گفتگو حل کرد.
این توافق از 6 ماه دیگر اجرایی می شود و براساس آن مخالفت یونان با عضویت مقدونیه به اتحادیه اروپا و ناتو پایان می یابد.
این توافق باید به تایید پارلمان مقدونیه برسد و در همه پرسی عمومی این کشور نیز رای اکثریت را کسب کند و با تغییر در قانون اساسی، رسمیت یابد. پس از آن، پارلمان یونان نیز باید آن را تایید کند.
پس از تجزیه یوگسلاوی، مقدونیه درسال 1991 به عنوان یک کشور مستقل به نام "مقدونیه" اعلام استقلال کرد اما یونان با این اقدام مخالفت کرد زیرا معتقد است این نام متعلق به یکی از مناطق واقع در شمال این کشور است.
منطقه مقدونیه واقع در شمال یونان محل حکمرانی امپراتوری اسکندرمقدونی به عنوان یکی از منابع افتخار آمیز یونانی هاست.
گروه های ملی گرا و راستگرا در دو کشور یونان و مقدونیه به شدت با این توافق مخالف هستند و توافق کنندگان را خائن نامیده اند.
"آلکسیس سیپراس" نخست وزیر یونان در کشورش به دلیل این توافق از سوی گروه های تندرو به "خیانت" متهم شده اما توانست از رای اعتماد پارلمان نجات یابد.
در کشور مقدونیه هم مخالفان ملی گرا این توافق را " تسلیم شدن" توصیف کردند.
به هنگام امضای این توافق نیز درگیری میان پلیس ضدشورش و معترضین یونانی در نزدیکی روستای بیسودیری (محل امضای توافق) روی داد. در این درگیری 6 پلیس و 6 معترض زخمی شدند. در این حادثه، حدود 500 معترض که پرچم یونان در دست داشتند تلاش کردند وارد محل امضای توافقنامه شوند.
روز یکشنبه هم حدود 5 هزار نفر در شهر بیتولا در جنوب غرب کشور مقدونیه به دعوت احزاب مخالف، تظاهرات اعتراض آمیز بزرگی را علیه توافق برگزار کردند.
در شهر اسکوپیه پایتخت مقدونیه هم نیروهای امنیتی مجبور شدند برای کنترل دو هزار معترض مقابل پارلمان، گاز اشک اور شلیک کنند. برخی معترضین به سمت نیروهای امنیتی سنگ پرتاب و تلاش کردند از موانع امنیتی عبور کنند.
آنها شعار می دادند نخست وزیر "زاییف" خائن است. در این درگیری 10 تن از جمله 7 نیروی پلیس زخمی شدند.
چند تن از شهروندان کشور مقدونیه در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه، از این توافق ابراز ناراحتی کردند اما تعدادی دیگر هم گفته اند این توافق باعث می شود مقدونیه عضو اتحادیه اروپا شود و اقتصاد آن رونق بگیرد.
کشور مقدونیه در سال 1993 با اسم رسمی " جمهوری یوگسلاوی سابق مقدونیه" به عضویت سازمان ملل درآمد اما بیش از 140 کشور از جمله روسیه و آمریکا این کشور کوچک در بالکان را به نام "جمهوری مقدونیه" به رسمیت شناختند.
کشور مقدونیه امیدوار است با حل اختلاف تاریخی خود با یونان، مذاکرات برای پیوستن به اتحادیه اروپا را به زودی آغاز کند و دعوتنامه ای را از ناتو برای عضویت در این سازمان دریافت کند.
بیکاری در کشور مقدونیه حدود 25 درصد است. دولت مقدونیه امیدوار است با عضویت در اتحادیه اروپا، میزان بیکاری را کاهش دهد.
"اخیلیس بابادوبولوس" صیاد 60 ساله اهل مقدونیه درباره این توافق گفت: امروز برای من روز زیبایی نیست. اینکه به راحتی از اسم مقدونیه عبور کردیم ما را خوشحال نمی کند.
در مقابل، بوسکو دیمووسکی 60 ساله و مالک یک میخانه در ساحل دریاچه مرزی با یونان هم گفت که "توافق برای حل این اختلاف تاریخی براساس واقعگرایی" را تایید و پیش بینی می کند با این توافق، منطقه مرزی دو کشور مقدونیه و یونان، رونق بگیرد.
وزیر خارجه یونان هم گفت که حل این اختلاف باعث می شود این کشور بتواند به دیگر چالش های منطقه ای خود از جمله اختلافات با ترکیه بپردازد.