صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 May 07
کد خبر: ۱۳۱۹۹۱
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۶ - ۰۱ تير ۱۳۹۷
نماینده اردبیل در گفت‌وگو با رویداد۲۴:

شهرهای مرزی به مناطق آزاد تجاری تبدیل می‌شوند/ کمیسیون اقتصادی در حال بررسی است

نماینده اردبیل معتقد است دورافتاده‌ترین شهرهای ما که از مرزهای کشور دفاع می‌کنند باید از اقتصاد به نسبت خوبی برخوردار باشند و تا زمانی که در این مناطق، رشد و توسعه اقتصادی رخ ندهد، نمی‌توانیم به بالندگی اقتصادی این مناطق امیدوار باشیم.

رویداد۲۴ محمد آیتی: لایحه ایجاد مناطق آزاد جدید در سال ۱۳۹۵ توسط دولت مصوب و اعلام شد اما این لایحه در مجلس مسکوت ماند و حالا به صورت جدی عملیاتی شده و در حال پیگیری است؛ این لایحه در تمامی کمیسیون‌های مجلس به خصوص کمیسیون اقتصادی با حضور مسئولان حوزه اقتصادی و مناطق آزاد پیگیری شده و دیدگاه‌های نمایندگان مردم در مجلس برای مناطق آزاد جدید مورد نظر مطرح شده است.

بر اساس گزارش چهاردهم تیرماه سال ۱۳۹۵ بود که رییس جمهوری، لایحه ایجاد هفت منطقه آزاد تجاری - صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی را طی تشریفات قانونی به مجلس شورای اسلامی تبدیل کرد. پس از آن نیز دولت یک لایحه جدید در خصوص ایجاد منطقه آزاد قصرشیرین را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد تا ایجاد این هشت منطقه آزاد جدید در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.

پاسداشت مرزها باید با امتیازهای مثبت پاسخ داده شود

اکنون لایحه دولت در خصوص افزایش مناطق آزاد تجاری و مناطق ویژه اقتصادی به کجا رسیده است؟
دولت پس از اصلاح، لایحه‌ای را به مجلس داد که در آن 8 منطقه آزاد تجاری و 12 منطقه ویژه اقتصادی پیشنهاد شد. علیرغم اینکه این لایحه یک فوریتی است اما متاسفانه موضوع در مسیر خوبی قرار نگرفته و کمی کار کُند شده است. بحث حدود و ثغور مناطق، محل بحث است و در این رابطه اختلاف نظرهایی وجود دارد.

در کمیسیون اقتصادی کارگروه‌هایی شکل گرفته که این مناطق در آنجا مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرند. بعد از اینکه در کارگروه‌ها کار به نتیجه رسید باید در کمیسیون اقتصادی مورد تایید قرار بگیرد و سپس به صحن مجلس فرستاده شود.

اخیراً موضوع را از رییس کمیسیون اقتصادی پیگیری کردم که گفتند این موضوع در برنامه‌های کمیسیون قرار دارد و در روزهای آتی به نتیجه خواهد رسید. از نظر من این لایحه مزایای خاصی دارد که نیاز به تسریع در تصویب آن کاملاً احساس می‌شود.

دورافتاده‌ترین شهرهای ما که از مرزهای کشور دفاع می‌کنند باید از اقتصاد به نسبت خوبی برخوردار باشند و تا زمانی که در این مناطق، رشد و توسعه اقتصادی رخ ندهد، معافیت برای واحدهای تولیدی عملیاتی نشود و ورود و خروج کالا در یک شرایط خاص و خارج از سرزمین مادر صورت نگیرد نمی‌توانیم به رشد و بالندگی اقتصادی این مناطق مرزی امیدوار باشیم.

قبول دارم اگر کالایی در ایران تولید می‌شود که از قیمت و کیفیت خوبی برخوردار است نباید بگذاریم مشابه خارجی این جنس وارد کشور شود. از طرفی هم باید صادرات‌محور باشیم اما در مواقعی نیاز است که کالایی با شرایط خاص وارد کشور شود و این اتفاق برای ساکنان آن مناطق لازم و ضروری است زیرا وضعیت اقتصاد و اشتغال آن منطقه را تا حدی زیادی سر و سامان می‌دهد.

ما با 15 کشور مرز داریم که اتفاقاً در بسیاری از موضوعات فرهنگی و رفتاری با آن‌ها دارای تشابهاتی هم هستیم. یکی از راه‌های مناسب برای تثبیت اقتصاد کشور، ارتباط با همین کشورهای همسایه است. اگر مزیت‌های اقتصادی کشور را تقویت کنیم می‌توانیم با سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد تجاری، روی به صادرات بیاوریم و به تبع آن، ارز را وارد کشور کنیم.

به نظر می‌رسد دوری از پایتخت و پاسداشت مرزها باید با امتیازات مثبتی پاسخ داده شود. به نظر من بهترین امتیاز به افراد آن منطقه، تصویب مناطق آزاد تجاری است. دیگر مثل سابق این موضوع فقط در ذهن و فکر دولت نیست و امروز این موضوع مهم تبدیل به یک مطالبه عمومی برای مردم آن مناطق شده است. آقای روحانی در ایام تبلیغات انتخاباتی خود قول حمایت از مردم ساکن در مناطق مرزی را داده بودند و بنا بر این شده بود که با تصویب این مناطق آزاد، شرایط زندگی ساکنان آن منطقه‌ها بهبود پیدا کند که امیدوارم دولت تا انتها پای قول خود بایستد. در برنامه ششم توسعه هم به طور خاص به مناطق ویژه تجاری و اقتصادی پرداخته شده که لازم است به مصوبات این برنامه که نقشه راه کشور است هم عمل شود.

مناطق آزاد، سالانه 20 هزار شغل ایجاد کرده است

عده‌ای معتقدند مناطق آزاد تجاری و یا ویژه اقتصادی که در گذشته تصویب شده بود، آن‌طور که باید و شاید به نتیجه مثبتی نرسید، شما با نظر این افراد موافقید؟
اصلاً این نظر را قبول ندارم زیرا در همین مناطق، سالانه 20 هزار شغل ایجاد شده و کارهای عمرانی بزرگی صورت گرفته است. حتی اگر کمی در آمارها دقیق شویم می‌بینیم که صادرات ایران به مراتب بیش از زمانی شده که این مناطق به عنوان مناطق آزاد شناخته نشده بودند.

به نظر شما تصویب این لایحه در گرو سهم‌خواهی برخی نمایندگان است؟
منطقه آزاد تجاری فقط به جایی تعلق می‌گیرد که منطقه مرزی باشد. شاید در مناطق ویژه اقتصادی این حرف شما صدق کند که در آن رابطه هم نمی‌توانم بگویم حتماً چنین موضوعی وجود دارد. لایحه‌ای که دولت به مجلس ارائه داده را بسیار کارشناسی دیدم و اگر همکاران تشخیص دادند باید مناطق دیگری هم اضافه شود اجازه دهند که دوباره دولت روی موضوع کارِ کارشناسی کند.
نظرات شما