صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۲ - 2023 August 05
کد خبر: ۱۳۳۶۳۲
تاریخ انتشار: ۱۱:۴۴ - ۰۹ تير ۱۳۹۷
جمشیدی:

سرمایه مردم از چرخه تولید و اشتغال خارج و به طلا و ارز تبدیل شدند/اعتماد عمومی به تصمیمات دولت وجود ندارد

صاحب نظر ارشد حوزه بانکداری با اشاره به اینکه منتقد تصمیم گیری های ارزی دولت بوده و است تاکید کرد که تصمیمات دولت در زمینه کنترل بازار ارز و سکه و طلا بی نتیجه بوده.
رویداد۲۴ابوالقاسم جمشیدی صاحب نظر ارشد حوزه بانکداری، درباره وضعیت امروز بحران ارز، سکه و طلا گفت: وضعیت امروز اقتصاد کشور دوجنبه دارد، یک بخش آن مربوط به تصمیمات داخلی است و بخش دیگر به تصمیمات بین المللی و بحث برجام و شرایطی که آمریکا برای ایران ایجاد کرده است بستگی دارد و بخش دیگر آن نیز ناشی از تصمیمات داخلی است.
 
وی با اشاره به گام های نادرستی که در این زمینه از ابتدا برداشته شده است، گفت: شرایط داخلی نیز در ابتدا به تصمیمات دولت و شورای پول و اعتبار باز می گردد که نرخ سود سپرده را سال گذشته یک شبه کاهش دادند و سپرده های بلند مدت را نیز از قبل از آن حذف کرده بود.
 
وی با اشاره به مزیت حساب های سپرده طولانی مدت، گفت:‌ برنامه ریزی و طرح ریزی برای سپرده های بلند مدت راحتتر بود و ما می توانستیم بر اساس آن اشتغال زایی و طرح ریزی کنیم اما سپرده های کوتاه مدت طرح هایش هم کوتاه مدت است و شاهد بودیم که مشکلاتی مثل موسسات مالی پس از آن ایجاد شد.
 
وی در ادامه تاکید کرد: ریسکی به نام ریسک نقدینگی داریم، کافی است اعتماد عمومی به بانک ها سلب شود، مردم برای گرفتن سپرده های خود هجوم می آورند و ما باید توانایی پاسخگویی به این موضوع را داشته باشیم. به همین خاطرکاهش نرخ سود سپرده باعت شد مقدار زیادی از سپرده های مردم از حساب ها بانکی خارج شود و به جایی برود که ثروتش حفظ شود، در آن زمان بازار مسکن که در رکود بود به همین خاطر سپرده ها به سمت بازار سکه و ارز رفت و روند صعودی قیمت ارز و سکه را شاهد بودیم، و در کنار آن قیمت مسکن های کوچک هم بالا رفت و بانک ها علی رغم پایین آمدن سود سپرده در پشت پرده به ارائه سود های بالا پرداختند.
 
جمشیدی در ادامه گفت:‌ بعد از آن بحث برجام پیش آمد که آن هم به این بحران دامن زد، مساله بعدی تغییرات نرخ ارز بود و مقامات یک شبه جلسه گذاشتند و نرخ ارز را که 3 هزار و هشتصد بود به چهارهزار و دویست افزایش دادند. نرخ بازار و نرخ رسمی ارز را به هم نزدیک کردند و به نظر من برای این اقدام کار کارشناسی انجام نشده بود و بهتر است بگوییم کار کارشناسی عمیقی بر روی آن انجام نشده بود.
 
اعتماد عمومی به تصمیمات دولت وجود ندارد
 
این کارشناس حوزه بانکداری در ادامه تاکید کرد:‌ بخشی از بحران ارزی امروز حالت روانی دارد، ما می گوییم سرمایه موجودی است ترسو، جایی می رود که به مشکل برنخورد، بسیاری از سپرده ها تبدیل به طلا و ارز شد و از چرخه تولید خارج شد و به خانه ها و صندوق های امانت رفت.
 
وی افزود: در اقدامی دیگر بانک مرکزی آمد و در تعداد بسیار بالا سکه فروخت و بسیاری آن را  خریداری کردند و گفتند فلانی سی و پنج هزار سکه خریده است، همه این موضوعات منجر به آن شد که جو عدم اعتماد به بانک ها کاهش پیدا کند و سرمایه مردم از چرخه تولید و اشتغال خارج شود.
 
وی با بیان اینکه آنچه که اکنون وجود ندارد جو اعتماد عمومی به دولت و تصمیمات مقامات و اظهارنظرها در این زمینه است، گفت: ما فقط صرافی ها را بستیم و این مسایل را پشت پرده نگه داشتیم، اقنصاددانها باید فکر کنند ببینید چگونه می توانیم ارز را تک نرخی کنیم یا به کدام کالاها باید یارانه تعلق بگیرد.
 
جمشیدی با اشاره به اینکه منتقد تصمیم گیری های ارزی دولت بوده و است تاکید کرد که تصمیمات دولت در زمینه کنترل بازار ارز و سکه و طلا بی نتیجه بوده که البته بخشی از علل آن به مسائل خارجی باز می گردد.
 
بانک های بزرگ صرفه اقتصادی از همکاری با ایران ندارند
 
وی همچنین گفت: بعد از برجام بانک ها آرام آرام در حال ورود به کشور بودند و با وجود مشکلاتی که وجود داشت، مانند بحث کفایت سرمایه، پولشویی، بحث تطبیق و عدم وجود رتبه بندی بانک ها ما در زمینه جذب بانک های خارجی با مشکلاتی نیز مواجه بودیم.
 
وی افزود: زمانی که بانک های خارجی قصد ورود به ایران و همکاری با تهران داشتند این سوال را مطرح می کردند که آیا شما استانداردها و شاخص های بین المللی را دارید و با پاسخ منفی ما مواجه می شدند چرا که به دلیل تحریم ها ما سال ها از این موارد عقب افتاده بودیم. به همین خاطر بانک های کوچک وارد کشور شدند و بانک های بزرگ به دلیل آنکه صرفه اقتصادی از همکاری با ایران نداشتند وارد همکاری نمی شدند.

منبع: فابانیوز
نظرات شما