رویداد۲۴ «جنگ»، «ریزگرد»، «بیکاری» و حالا «نبود آب» سهم مردم سرزمینی است که در دوران جنگ 8 سال برابر دشمن ایستادگی کرد، اما حالا پس از گذشت نزدیک به 30 سال از آن دوران، خوزستان و شهرهای آن از جمله خرمشهر و آبادان، با بدترین شرایط معیشتی مواجه است. چندوقتی است که آب شهرهای خرمشهر و آبادان به دلیل شوری بیش از حد به هیچ عنوان قابل شرب نیست و آبی که از لولههای آب میآید به شدت
شور و بوی فاضلاب میدهد. مردم دچار
مسمومیت و بیماریهای پوستی و گوارشی شدهاند و در اعتراض به این شرایط دست به
تجمعات گستردهای زدند. این تجمعات و اعتراضات اما همانطور که پیش بینی میشد با دخالت نیروهای انتظامی به پایان رسید، اما درگیری و تیراندازی نیز در آن مشاهده شد.
اعتراضات مردمی مسالمت آمیز بود
عباس مدحجی فعال سیاسی-اجتماعی استان خوزستان، در گفتوگو با
رویداد۲۴، با اشاره به آخرین وضعیت اعتراضات در خرمشهر، گفت: همانند روزهای گذشته ساعت 7 بعدازظهر تجمعات مسالمتآمیز مردم شروع شد و همه فکر میکردیم این اعتراضات همانند روزهای قبل با شعار به پایان میرسد، اما یک ساعت پس از شروع اعتراضات و در ساعت 8 بود که شرایط به یکباره ملتهب شد.
تیراندازی مستقیم به سمت مردم وجود نداشت
این فعال اجتماعی با بیان اینکه تلاش نیروی انتظامی برای آرام کردن مردم معترض بود، تصریح کرد: تمام تیراندازیهای که از سمت پلیس میشد فقط صوتی و هوایی بود و اصلا تیراندازی مستقیم وجود نداشت. حتی خبر کشته شدن معترضان هم همان شب و از سوی فرماندار تکذیب شد. فقط اعلام شد که چند نفر زخمی به بیماستانها منتقل شدهاند. پس از این بود که درگیریها، آتشزدن لاستیک، شکستش شیشه بانک و غیره شروع شد و تا ساعت 1 بامداد این موضوع ادامه داشت تا اینکه جمعیت در نهایت متفرق شد.
در درگیریها مردم و هم نیروی انتظامی زخمی شدند
این شاهد عینی که در منطقه درگیری حضور داشت، ادامه داد: شاهد بودم که هم از مردم عادی و هم از افراد نیروی انتظامی زخمی شدند که آنها را به مراکز درمانی منتقل میکردند. در مورد بازداشتیها هم باید بگویم اطلاع دقیقی از این موضوع ندارم و نمیدانم که آیا در این اعتراضات افرادی را بازداشت کردهاند یا نه.
آب در سه شیفت در مناطق مختلف توزیع میشود
مدحجی با اشاره به اینکه درگیریها و اعتراضات به دلیل نبود آب شرب در منطقه است، خاطرنشان کرد: استاندار خوزستان صراحتا قول داد و تضمین کرد که کیفیت آب تا 15 تیرماه بهبود خواهد یافت. آب شربی که اکنون وجود دارد بسیار شور و غیرقابل مصرف است. زمانی که شوری آب بالا رفت، مردمی که دستگاه تصفیه در خانههایشان نداشتند مجبور به خرید آبمعدنی و آب تصفیه شدند، همین موضوع باعث شد آب در منطقه کمیاب شود. دولت حدود 20 تانکر آب شرب شیرین از شهرهای اطراف تهیه کرد و در مناطق مختلف و در دو و سه شیفت شروع به توزیع کرد.
آب به کرمان و یزد منتقل میشود، نه عراق و کویت
این فعال اجتماعی با اشاره به انتقال آب به عراق و کویت، تصریح کرد: با توجه به سخنان استاندار و سایر مسئولان استان خوزستان، این موضوع اصلا صحت ندارد. کانالهایی که در سرچشمه کارون وجود دارند که آب را به یزد و کرمان منتقل میکنند اما به عراق و کویت آبی منتقل نمیشود. زیرا شرایط این منقطقه به لحاظ آب بسیار بحرانی است و همه نگران هستند تا موضوع آب شرب منطقه سریعا بهبود پیدا کند.
نیروهای نظامی احساسات مردم را تحریک میکردند
مسعود کنعانی دیگر فعال محیط زیست در گفتوگویی با
رویداد۲۴، گفت: شرایط بحرانی است و مردم منطقه بسیار ناراحت و آشفته هستند. شب گذشته از سوی برخی از نوجوانان سنگ و چوب پرتاب میشد که دلیل اصلی آن هم تحریک احساسات معترضان از سوی نیروهای نظامی بود، اما مسائل آنطوری نبود که در فضای مجازی انعکاس یافت.
برخورد نیروهای نظامی ناشیانه بود
کنعانی ادامه داد: ضعف در آموزش نیروهای نظامی کاملا مشهود بود زیرا برخورد نیروهای نظامی اصلا مناسب نبود. برخورد این نیروها کاملا ناشیانه بود. متاسفانه ما در استان هیچ ستاد بحرانی نداریم که بدانند در این گونه مواقع باید چه رفتار صحیح و مناسبی از خود نشان دهند. ما در منطقه حضور داشتیم، مردم به دلیل اینکه تامین آب شرب بسیار طول کشیده بود عصبانی و خشمگین بودند که بسیار هم طبیعی است، زیرا بحث آب موضوع شوخی برداری نیست.
این فعال با بیان اینکه مسئولان استانی و شهرستانی نتوانستند در یک تعامل مناسب، عملکرد خوبی را از خود ارائه دهند، تصریح کرد: این رفتارها مردم را به شدت ناراحت کرده است. دقیقا نمیدانیم تیراندازیهایی که در منطقه شد از سوی کدام طرف بود، اما در این درگیری هیچ کشتهای نداشتیم اما برخی زخمی شدند که سریعا به بیمارستان انتقال داده شدند. باید این راهم بگویم که هیچ یک از تیراندازیها مستقیم نبود و همه تیراندازیهایی که صورت گرفت مشقی بود.