رویداد۲۴ این اندیشکده آمریکایی در گزارشی با عنوان 'چرا ایران تهدید به بستن تنگه هرمز میکند'، افزود: به تازگی، دولت ایران دوباره به تهدیدات گذشته خود بازگشته و تهدید به بستن تنگه راهبردی هرمز کرده است.
'حسن روحانی' در بیانیهای که در ۳ ژوئیه (۱۱ تیرماه) در تارنمای رسمی خود منتشر کرد، تهدیدهای مبهمی درباره صادرات نفت اعلام کرد و گفت: 'آمریکاییها ادعا کرده اند که میخواهند صادرات نفت ایران را به صفر برسانند. آنها معنای این ادعا را درک نمیکنند؛ زیرا در حالیکه نفت منطقه صادر میشود، صادرات صفر نفت ایران بی معنی است. '
این گزارش در ادامه این پرسش را مطرح میکند که چرا آمریکا و ایران یکدیگر را تهدید میکنند؟
این اندیشکده نوشت؛ از ماه نوامبر (آبان) آمریکا بازتجدید تحریمها علیه صادرات نفت ایران را اعمال میکند که پیش از این به موجب برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) تعلیق شده بود. در حالی که سیاست دولت ترامپ از زمان خروج واشنگتن از برجام در ماه مه هنوز کاملا مشخص نیست، به نظر میرسد این کشور قصد دارد از متحدان خود بخواهد که واردات نفت ایران را کاملا متوقف کنند.
اندیشکده استراتفور میافزاید: ایالات متحده همچنان فشارها را به متحدان عربی خود در حوزه خلیج فارس برای تولید نفت بیشتر افزایش داده است و این نه تنها برای کاهش تولید نفت ایران که برای مقابله با کمبودهای ناشی از آشفتگی در بازار نفت به دلیل هرج و مرج در کشورهایی همچون لیبی انجام میگیرد.
استراتفورمدعی شد، اگر تمام متحدان آمریکا واردات نفت ایران را متوقف کنند، صادرات نفت این کشور به یک میلیون بشکه در روز میرسد که این امر باعث کاهش قابل توجه درآمد ایران و کسری بودجه آن خواهیم بود.
گزارش تاکید میکند؛ بستن تنگه هرمز میتواند عدم اطمینان در بازار نفت را به سرعت گسترش داده و سبب افزایش ناگهانی قیمت نفت میشود و به دنبال آن اهرمهای لازم برای تحرک منطقهای ایران را ایجاد میکند.
تنگه هرمز، گذرگاه باریکی در خلیج فارس است که میان قلمرو ایران و عمان قرار دارد و حرکت ۳۰ تا ۳۵ درصد تجارت نفت دریایی در جهان را تسهیل میکند. همه روزه نزدیک به ۱۷ میلیون بشکه نفت از طریق این تنگه جابه جا میشود و تمام حمل و نقل خلیج فارس از طریق این گذرگاه صورت میگیرد.
این جابجاییها شامل حمل و نقل از تمامی بنادر عراق، کویت، بحرین و قطر، اکثر بندرهای امارات متحده عربی و برخی بنادر مهم عربستان سعودی است. در نتیجه، تهدید به بستن تنگه هرمز، به طور قابل توجهی بر روی بازار نفت تاثیر خواهد گذاشت. زیرا تمامی وارد کنندههای نفت و گاز طبیعی جهان از جمله آمریکا به عبور امن از طریق این تنگه وابسته اند.