صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۲۰ مرداد ۱۴۰۲ - 2023 August 11
کد خبر: ۱۳۹۹۹۳
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۸ - ۰۹ مرداد ۱۳۹۷

دو نرخی شدن ارز سیاستی غلط یا درست؟

استاد اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی با بیان این‌که بازار ارز ایران گرفتار رفتارهای هیجانی ناشی از سیاست‌های نادرست است، گفت: با حذف صفر از پول ملی اوضاع بازار آرام نشده و هیچ مشکلی برطرف نمی‌شود.
«محمد کلامی»، در خصوص طرح حذف صفر از پول ملی، اظهار کرد: ارزش پول به دو قسمت تقسیم می‌شود یکی ارزش اسمی پول و دیگری ارزش واقعی پول که همان قدرت خرید است، حذف صفر در قدرت خرید و دیدگاه مردم به بازار ارز هیچ گونه تأثیری نخواهد داشت.  
 
نتیجه حذف صفر تنها سهولت در حمل و نقل پول
 
 وی ادامه داد: با حذف صفرهای پول تنها حجم پول کاهش می‌یابد، به‌عنوان مثال در آلمان این روند برای راحتی مردم در هنگام حمل و نقل پول اجرا شده است.  
 
استاد اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی با بیان این‌که بازار ارز ایران دچار رفتار هیجانی شده است، اظهار کرد: بی‌اعتمادی مردم به سیاست‌های ارزی دولت و عملکرد غیر شفاف و سیاست‌های نادرست اقتصادی، به هیجانی شدن رفتار بازار ارز منجر شده است، به طوری‌که تیم اقتصادی دولت هیچ سیاستی را برای کنترل نوسانات ارز اتخاذ نمی‌کند.  
 
در صورت تداوم این روند احتمال افزایش قیمت دلار تا 25 هزار تومان وجود دارد
 
کلامی با بیان این‌که در صورت تداوم این روند قیمت دلار تا 25 هزار تومان افزایش می‌یابد، گفت: دلار 11 هزار تومانی گویای واقعیت‌های اقتصاد ایران نیست، چون اقتصاد ایران در این حد، ضعیف نشده که قیمت دلار 11 هزار تومان باشد، این روند نتیجه حاکم شدن رفتار هیجانی در بازار است.        
 
 وی با بیان این‌که رفتار هیجانی در بازار عامل اصلی افزایش نرخ دلار است، افزود: بخشی از موضوع افزایش قیمت ارز ناشی از دلایل اقتصادی و تحریم‌هاست، چون این ذهنیت را ایجاد کرده که کشور در عرصه صادرات دچار مشکل خواهد شد، اما تنها دلایل اقتصادی به افزایش 300 درصدی قیمت دلار منجر نمی‌شود.  
 
استاد اقتصاد دانشگاه آزاد تبریز با اشاره به این‌که به علت سه برابر شدن نرخ دلار، ارزش پول ملی 120 درصد کاهش یافته است، تصریح کرد: بنده معتقدم که با این سیاست‌های دولت، در کوتاه مدت نرخ دلار از مرز 9 هزار تومان به پایین نمی‌آید.  
 
دو نرخی شدن ارز سیاست غلطی بود
 
کلامی تصریح کرد: هیچ سیاست‌ مکتوبی از دولت برای کاهش قیمت ارز دریافت نمی‌کنیم، بلکه سیاست‌های غلط نیز اعمال می‌شود، به‌عنوان مثال ارز دو نرخی سیاست غلطی است که دولت در پیش گرفته است، چون جز ایجاد رانت هیچ دستاوردی ندارد.  
 
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که آیا بازار ثانویه ارز می‌تواند در کاهش قیمت ارز در بازار آزاد موثر باشد؟، افزود: در بازار ثانویه ارز هدف مشخصی وجود ندارد و تنها در حد صحبت است.  
 
 استاد اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی خاطرنشان کرد: باتوجه به این‌که مردم رفتار احساسی در خرید ارز بروز می‌دهند، هدفشان اقتصادی بوده، اما رفتارهایشان منطبق بر مسائل عمومی نیست، چون تقاضای مازادی که در بازار ارز ایجاد شده منجر به افزایش قیمت ارز می‌شود.  

وی یادآور شد: انتظار می‌رود تا دولت سیاست‌های خود را در رابطه با کنترل نرخ ارز مطرح کرده و اعتمادی میان مردم ایجاد کند تا مردم نیز برای حفظ ارزش پولی رفتار هیجانی از خود نشان ندهند.

نظرات شما