رویداد۲۴ پیش از آنکه انتقادها از نحوه تقسیم دریای خزر اوج بگیرد، در جنوب کشور نیز انتقادهایی وجود داشت تا کاربران در فضای مجازی بنویسند دریای خزر به روسیه داده شد و خلیج فارس به چین! حضور
کشتیهای صیادی چینی در آبهای خلیج فارس و صید بیرویه ماهیان مدتی است به گلایه نخست مردم هرمزگان تبدیل شده است. صیادان بومی گفتهاند کشتیهای چینی کسب و کار آنها را مختل کرده است اما رییس اداره شیلات همچنان معتقد است نه کشتی وجود دارد نه صیاد چینی! طبیعی بود این اظهارات نه صیادان بومی را راضی کند نه مسئولان منطقهای.
احمد مرادی نماینده مجلس در نطق خود برای نخستین بار این موضوع را به صورت خبری رسمی اعلام کرد «کشتیهای چینی با مجهزترین امکانات به جان صیادان سنتی افتادند و مرتب به
مردم دروغ میگویند که چنین کشتیهایی وجود ندارد، دولت نیز پنبه در گوش
خود کرده و حاضر نیست صدای عدالتخواهی مردم هرمزگان را بشنود.» این در حالی است که بعقوب دوجی مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی صیادان کشور وجود کشتیهای چینی را تایید کرده اما او میگوید این کشتیها در اختیار
نیروهای ایرانی است! اصرار صیادان و انکار مدیران همچنان ادامه دارد و هنوز معلوم نشده کشتیها با کدام مجوز در خلیج فارس مشغول صید هستند.
میگویند کشتیهای چینی به عنوان بهرهبردار در خلیج فارس حضور دارند
کیانوش جهانبخش عضو شورای شهر بندرعباس در گفتوگو با
رویداد۲۴، با اشاره به آخرین وضعیت حضور صیادان چینی در خلیج فارس که با حواشی بسیار زیادی مواجه شده بود، گفت: در این موضوع تفسیرهای زیادی شده است، ابتدا گفتند کشتیهای چینی از آنجایی که تکنولوژی آنها در ایران وجود ندارد در اختیار شرکتهای ایرانی قرار گرفته است و روایت دیگر این بود که کشتیهای چینی به عنوان بهرهبردار در آنجا حضور دارند و مشغول صید هستند.
مجوز صید به چینیها، اشتباهی بزرگ است
جهانبخش با بیان اینکه کار اشتباه، اشتباه و خطاست، تصریح کرد: اشکال این است که نباید فراتر از آنچه که مجوز برای بهرهبرداری و صید فانوس ماهی داده، صیدی انجام شود. اینها قرار بوده ماهیانی همچون فانوس ماهی را صید کنند اما عملا میبینیم که هیچ آبزی از دست صید چینیها که بیشتر شبیه به جارو کردن دریا شبیه است، در امان نمانده و مستقیما روی معاش بومیان اصلی هرمزگان تاثیر گذاشته است. برای ما مهمتر از هرچیزی حفظ ذخایرمان است ، اینکه مسئولان ما مجوز را در اختیار چینیها گذاشتهاند یک گناه بزرگ و نابخشودنی است.
حفظ ذخایر از هر موضوعی مهمتر است
جهانبخش ادامه داد: حتی اگر ایران این کشتیها را در اختیار گرفته باشد و با تکنولوژی چینی اقدام به صید کرده باشد باز هم کار اشتباهی است زیرا حفظ ذخایر دریا از هر موضوع دیگری برای ما مهم تر است.
منابع دریایی به خطر افتاده است، مسئولان پاسخگو باشند
عضو شورای عالی استانها، تصریح کرد: مسئولان شفاف با مردم صحبت کنند و جزئیات این موضوع را اعلام کنند، آنچیزی که اکنون مشهود است، این است که امرار معاش صیادان هرمزگانی تحت تاثیر قرار گرفته و منابع دریایی خلیج فارس به خطر افتاده است.
مجوز صادرات 2 تن باله کوسه صادر شده است!
جهانبخش با بیان اینکه توجیه این صیادان چینی این است که ما فقط فانوس ماهیها که ذخایر بسیار زیادی هم دارند را صید میکنیم، خاطرنشان کرد: نحوه صید اینها به گونهای است که هرچه هست و نیست را جمع میکنند. حتی همین ماهیان حرام هم بخشی از چرخه حیات هستند و اگر بی رویه صید شوند، به چرخه آبزیان آسیب میرسانند و اینگونه نیست که چون ابزیان حرام گوشت هستند آنها را بی رویه صید کنیم. چند کارشناس زیست محیطی اخیرا به من اطلاع دادند که مجوز نزدیک به 2 تن و نیم بال کوسه برای صادرات گرفته شده است که امیدواریم مسئولان به این موضوع حتما پاسخ شفافی بدهند. شما ببینید که چه میزان کوسه باید صید شود که 2 تن باله کوسه از آن جدا شود، کوسهای که نقش مهمی در چرخه آبزیان دریا دارد.
حاضرم برای راستیآزمایی مسئولان و خبرنگاران را به دریا ببرم
جهابنخش ادامه داد: من یک کمپینی را به راه انداختم و از مسئولان درخواست کردم یک شناور را اجاره کنیم و مسئولان و خبرنگاران را به سطح دریا ببریم و به نوعی راستیآزمایی کنیم. فرماندار جاسک چندی قبل با برخی از خبرنگاران به دریا رفته بودند و شاهد فرار کارگران چینی از روی عرشه کشتی بودند و زمانی که وارد انبار آن کشتی میشوند، بیشتر از آنکه فانوس ماهی صید شده باشد، برخی از ماهیهای که فصل صید آنها نبوده، در انبار آنها موجود بوده است.
صید بیرویه صورت گرفته است
عضو شورای عالی استانها، خاطرنشان کرد: حرف ما این است که نیروهای ایرانی چه چینی بخواهند صید بی رویه را انجام دهند کار اشتباهی است و موضوعی که برای ما اهمیت دارد، امرار معاش صیادان هرمزگانی است که رفاقت دیرینهای با دریا دارند.
تاثیرمستقیم حضور چینیها را در کمبود ماهی و افزایش قیمت آن در بازار مشاهده کرد
جهانبخش با بیان اینکه تاثیر مستقیم حضور چینیها و صید بی رویه را میتوان در کمبود ماهی در بازار هرمزگان و افزایش شدید قیمت آن مشاهده کرد، خاطرنشان کرد: ماهی و میگو غذای قالب مردم هرمزگان است که حداقل هفتهای سه بار از آن استفاده میکنند، میبینیم که به تدریج از چرخه غذایی مردم حذف میشود و به عنوان یک کالای لوکس استفاده میشود.
سازمان شیلات رسیدگی کند، فصل صید تمام شود دیگر نمیشود اقدامی انجام داد
عضو شورای شهر بندرعباس ادامه داد: اگر مسئولان مربوطه سریعا به این مسئله رسیدگی نکنند، چینیها پس از اتمام فصل صید کارشان در خلیج فارس به اتمام میرسد و از ایران میروند و آن زمان دیگر رسیدگی هیچ فایدهای نخواهد داشت. بسیاری از قوانین رفت و آمد و صید در حال نادیده گرفته شدن است و ما شاهد حمله بیمحابا به دریا هستیم. سازمان شیلات استان ایران مسئول رسیدگی به این موضوع است و باید به صورت شفاف به مردم توضیح دهند که این مجوزها را چگونه و به چه علتی دادهاند و اگر هم ادعا میکنند که این کشتیها در اختیار شرکتهای ایرانی هستند، نام شرکتها، نوع و شکل مجوزی را که دادهاند اعلام کنند.