تماس تلفنی ترامپ با شینزو آبه
فارین پالیسی در این گزارش ابتدا به سال نخست ریاست جمهوری ترامپ اشاره کرده و نوشته است چندین بار در سال اول ریاست جمهوری، ترامپ میخواست سر ظهر به شینزو آبه نخست وزیر ژاپن زنگ بزند. اما یک مشکل وجود داشت؛ بعد از ظهر در واشنگتن، نیمه شب در توکیو است، یعنی زمانی که آبه در خواب عمیق است! دستیاران ترامپ باید به او این مشکل را توضیح میدادند.
یک منبع آگاه در دستگاه دیپلماسی آمریکا میگوید: این یک موضوع پیش پا افتاده است اما توضیح آن به رییس جمهور ساده نبود. او قادر به درک این واقعیت نبود که رهبر یک کشور ممکن است 80 سال سن داشته باشد و بعد از ساعت 10:30 یا 11 به ساعت خودشان، میخوابد!
یکی از مقامات شورای امنیت ملی ترامپ به پولیتیکو گفته است: زمانیکه ترامپ میخواهد به کسی زنگ بزند، کسی جلودارش نیست. او بسیار عجول است. ترامپ در مورد زمان تماس یا طرف مقابلش چندان فکر نمیکند.
به گفته این مقام آگاه، در مورد آبه و دیگران، کارکنان شورای امنیت ملی به او توصیه میکنند که این زمان مناسبی نیست. آنجا ساعت 1 بامداد است و به او قول میدهند که برنامه تماس را در تقویم او برای یک زمان مناسبتر از نظر دیپلماتیک یادداشت کنند. مک مستر، مشاور امنیت ملی سابق ترامپ بارها به او اطمینان داده بود که این برنامه را در جدول برنامههای او جای بدهد.
تمایل ترامپ به تماس بدموقع با رهبران جهان تنها یکی از چندین رفتار غیردیپلماتیک او از زمان ریاست جمهوری است که از رفتار پای تلفن فراتر میرود و شامل جلسات عجیب و غریب و تلفظ غلط و سوءتفاهمهای بسیار است. بعضا این ضعفهای اخلاقی شامل حال کاخ سفید نیز میشود. در یک مورد ترامپ در حالی که درحال مطالعه نقشه جنوب آسیا قبل از دیدار با نارندرا مودی بود، کشور «نپال » را به اشتباه «نیپل» و «بوتان» را «باتن» تلفظ کرده است.
یک سایت آمریکایی پیش از این درباره ترامپ گزارش داده بود که خیلی اندک از ایمیل استفاده میکند و تا به حال از پیامک استفاده نکرده است! با اینهمه ترامپ دلیل این کار را ایمن نبودن اطلاعات در آن توصیف کرده بود. برخی از کارکنان ترامپ گفتهاند ماجرا ربطی به فضای امن ندارد و او واقعا کار با کامپیوتر و فناوریهای جدید را بلد نیست.
این اشتباهها برای رهبری که در امور سیاست خارجی بیتجربه است و به کنوانسیونها عادت ندارد، چیز تعجببرانگیزی نیست. اما برخی دیپلماتهای سابق میگویند که او واقعا به تصویر آمریکا ضربه میزند و این ضربه متوجه منافع کشور در خارج نیز هست.
به گفته وندی شرمن یکی از مقامات ارشد سابق وزارت خارجه، فرضیه اصلی پروتکلها، احترام به افراد دیگر است. زمانی که رییس جمهور این پروتکلها را اجرا نکند، نشانه بی احترامی است.
طرفداران ترامپ میگویند، او به این دلیل اینگونه صحبت میکند که بقیه روسای جمهور مسائل را در مشاغلشان یاد گرفته اند اما ترامپ هرگز در اجرای قوانین سختگیر نبوده است.
سارا سندرز سخنگوی کاخ سفید به پولیتیکو گفته است: رییس جمهور ارتباط خوب و قویای ایجاد کرده که نه تنها دوستانه است بلکه او را به یکی دوستان نزدیک آمریکا تبدیل میکند. او حتی بر روی تماس تلفنی با رقبای ما هم کار کرده و روابط دوجانبه را ثبات بخشیده است. او به منافع کشور اولویت میدهد. رهبران خارجی از اینکه رییس جمهور میخواهد روز و شب به آنها زنگ بزند خوشحالند و از ما قدردانی میکنند.
او افزود: دستیاران وظیفه دارند زمانی که رییس جمهور میخواهد تماسی برقرار کنند، آن را تنظیم کنند. رهبرانی هستند که هر شب دیروقت تماس میگیرند و هرگز نمیخواهند دیگران منتظر قبل از پاسخ تماس آنها مننظر بمانند.
جیمز کارافانو که مشاور تیم مترجمان وزارت خارجه برای ترامپ بوده، گفته ترامپ مثل یک رییس جمهور دارای منحنی یادگیری است، اما گفته او استایل خود را برای خوشایند نخبگان واشنگتن تغییر نمیدهد.
او میگوید: اگر کسی به دنبال پالایش رفتار رییس جمهور به رفتار متعارف هستند باید بگویم ناامید خواهند شد. فکر نمیکنم او رفتارش را شرمآور بداند. فکر میکنم او رفتار خود را متفاوت میداند. اگر بگویید این رفتاری نیست که بقیه از خودشان نشان دهند، میگوید کی گفته؟ کجا این چیزها نوشته شده که من نمیتوانم اینطور رفتارکنم؟
یکی از مقامات کاخ سفید میگوید: ترامپ به عنوان یک تاجر سابق که دائما در سفر بوده اختلاف ساعت را خوب میداند، اما زمانی که میخواهد به یک رهبر خارجی زنگ بزند به این جزییات توجه نمیکند. او رییس جمهور آمریکاست. او با اختلاف ساعت متوقف نمیشود. من فکر نمیکنم کسی از او یا اوباما یا کلینتون یا بوش یا هر کس دیگری چنین انتظاری داشته باشد. به همین دلیل شما کارکنانی دارید که به شما میگویند بله، این هماهنگ شده است و زمان مناسب را برای شما تنظیم میکنند.
جهل ترامپ درباره امور جهان، جغرافیا و رهبران، در جلسات کارکنان نیز نمود پیدا میکند. قبل از دیدار با نارندرا مودی نخست وزیر هند در کاخ سفید در ماه ژوئن ۲۰۱۷، او از دستیاران امنیت ملی خود پرسید مودی تنها میآید یا به همراه همسرش؟ کارکنانش به او توضیح دادند که مودی مدتهاست از همسرش جدا شده. ترامپ به شوخی گفت: اوه! من باید او را با یک نفر آشنا کنم.
این صحبتها در همان نشستی مطرح شده که ترامپ نپال و بوتان را اشتباه تلفظ کرد. دو کشوری که بین چین و هند قرار گرفته اند. یکی از افرادی که در این نشست حضور داشت گفته: ترامپ واقعا نمیدانست اینها کجا هستند. او فکر میکرد اینها بخشی از هند هستند. او شبیه کسی بود که میگوید: این چیزها این وسط چیست؟
یکی دیگر از مقامات شورای امنیت ملی ترامپ میگوید: رییس جمهور بعضا از گفتن برخی واژگان یا نامهای خاص زمانی که با یکی از رهبران کشورهای خارجی صحب میکند خودداری میکند، چون مطمئن نیست که این نام را درست تلفظ میکند یا خیر. ترامپ همیشه میخواهد مودب باشد و مطمئن باشد که اسامی را درست تلفظ میکند اما او بارها نتایج تاسف باری را تجربه کرده است. در یک نشست با گروهی از کشورهای آفریقایی در مجمع عمومی سازمان ملل در سپتامبر گذشته، ترامپ در یک سخنرانی علنی نام نامیبیا را اشتباه نامبیا خواند. او البته دستیارانش را در این نشست شگفت زده کرد چرا که نام ساحل عاج را به درستی تلفظ کرد!
او تعجب همه را در این نشست برانگیخت زمانی که گفت: من دوستان زیادی داریم که به کشورهای شما سفر میکنند و سعی میکنند پولدار شوند. من به شما تبریک میگویم.
دستیاران ترامپ میدانستند که این صحبت ترامپ چه بازتابی در اذهان شهروندان قارهای دارد که به خوبی دوران استعمار را به یاد دارند.
زمانی که ژوزپه کونته نخست وزیر ایتالیا برای دیدار با ترامپ به کاخ سفید آمده بود، ترامپ به او بابت پیروزی عظیمش تبریک گفت. این درحالی است که ایتالیاییها هرگز برای این مقام در ایتالیا انتخاباتی برگزار نمیکنند. کونته کاندیدای مورد توافق دو حزب ایتالیا بود.
به گفته یکی از مقامات شورای امنیت ملی آمریکا، او در ماه آپریل در یک ملاقات با آبه بارها شی جین پینگ را مورد تحسین قرار داده و جهل خود را در تاریخ و رقابتهای منطقه به رخ کشیده است.
او ادامه داد: همه شوکه شده بودند، چون ژاپن و چین رقیب یکدیگرند. یکی از مقامات کاخ سفید به آبه توضیح داده که روابط او با شی برای رابطه با کره شمالی میتواند مثمر ثمر باشد و اصرار کرده که رییس جمهور منظور بدی نداشته است.
واشنگتن پست در ماه ژانویه گزارش کرده بود که ترامپ بعضا لهجه و مدل حرف زدن هندیها و نارندرا مودی را تقلید میکند. در یکی از سخنرانی هایش در کاخ سفید که در جهان طنینانداز شد، ترامپ کشورهای آفریقایی را به همراه هائیتی و السالوادور، کشورهای «شِت هول» نامگذاری کرد!
برخی دیپلماتهای خارجی تجارت مثبتشان را درباره ترامپ بازگو کردند. یکی از آنها که با ترامپ در کاخ سفید دیدار داشته او را تحسین کرده و گفته او میزبان مهربانی است. دیگری او را خونگرم خوانده و گفته ترامپ کاح سفید و همکارانش را به او نشان داده. است
درست است که همه روسای جمهور در برخورد با رهبران جهان اشتباهاتی مرتکب میشوند. باراک اوباما نیزنام لی کوان یی رییس جمهور سنگاپور را اشتباه تلفظ کرده بود. جرج بوش در سخنرانی معروف خود در کمپین انتخاباتی سال ۲۰۰۰ نام تعداد زیادی از رهبران جهان را اشتباه تلفظ کرد.
روسای جمهور سابق نیز در ساعتهای عجیب به وقت کشورها به رهبران جهان زنگ زدند. به اعتراف جیمز رابین، دستیار وزیر خارجه پیشین آمریکا، بیل کلینتون به این کار معروف بود.
علاقه ترامپ به ماکرون
علاقه و عشق ترامپ به تماس تلفنی مشکلات ویژهای برای مقامات امنیت ملی ایجاد کرده است. آنها میگویند ترامپ بعضا با افراد تماس میگیرد در حالی که هیچ هدف سیاست خارجی مشخصی ندارد.
به گفته یکی از مقامات شورای امنیت ملی، ترامپ علاقه خاصی به امانوئل ماکرون دارد و دائما میخواهد با او صحبت کند. هر بار قیافه ماکرون جوری است که انگار میپرسد، خوب درباره چی صحبت کنیم؟ سر اینها بسیار شلوغ است. شما نباید زنگ بزنید که چکشان کنید.
یکی از مقامات سابق میگوید: در سال اول ریاست جمهوری ترامپ، او اغلب در حالی به رهبران جهان زنگ میزد که آنها کمترین آمادگیای نداشتند. استاندارد این است که تا زمانی که شما اصولا زنگ نمیزنید مگر اینکه چیزی بخواهید یا سعی میکنید برای یک رفتاری پاداش بدهید. شما به طور رندوم به کسی زنگ نمیزنید.
همین رویه برای دیدارها هم وجود دارد. با این که دستیاران ترامپ به طرز موفقیتآمیزی توانستهاند او را از بیدار کردن آبه منصرف کنند، مقامات ژاپنی که مشتاق روابط بیشتر با رییس جمهور هستند نیز از دست او خسته شدند.
آبه تا کنون هفت بار با ترامپ دیدار داشته، اما به گفته دیپلماتهای ژاپنی، او یک دیدار را هفت بار تکرار کرده است. دیپلمات ژاپنی به شوخی میگویند: او هر بار موضوع تکراری را وسط میکشد.
به گفته یکی از مقامات شورای امنیت ملی آمریکا، آبه و دستیارانش از ترس اینکه روابط دوستانه ژاپن و آمریکا خراب شود این موضوع را به روی او نیاوردهاند.
مقامات کاخ سفید میگویند: مساله تجارت و کره شمالی هر بار در دیدارهای بین آبه و ترامپ تکرار میشود.
قبل از هر دیدار یا تماسی ترامپ از کارکنانش درباره تعاملات تجاری با طرف مقابل سوال میکند، اما هر بار آمارهای اشتباهی میدهد.
ترامپ به فروش سلاح به کشورهای خارجی نیز علاقه زیادی دارد. او در جریان مذاکرات درباره دو کشور پرسیده بود: به کدام یک سلاح بیشتری میفروشیم؟
مقامات شورای امنیت ملی هر بار باید به او توضیح دهند که برخی فروش سلاحها باید کاهش پیدا کند به ویژه در مورد کشورهایی که خودشان تولید کننده عمده سلاح هستند.
ترامپ کنوانسیونهای دیپلماتیک را نادیده میگیرد و این مساله نتایج غیر منتظره و حتی انسانی دارد. بعد از بزرگترین زلزله سال گذشته، ترامپ به دستیارانش گفت: او میخواهد فورا هواپیماهای نظامی را برای کمک به منطقه بفرستد.
یکی از مقامات گفته: شاید این درست نباشد تا زمانی که دولتی از ما درخواست کمک نکرده به آنها کمک کنیم. شاید آنها نیازی به این هواپیماها نداشته باشند. اما ترامپ اصرار کرده که میخواهد این کار را همین الان انجام دهد.
به گفته مقامات آمریکایی: ترامپ دوست ندارد خودش را با شیوهها و پروتکلهای مرسوم محدود کند.