علمها روی دست اهالی شهر ماسوله کوچههای تنگ را میچرخند و روستا رنگ عزا به خود میگیرد. عزاداری اصلی ماسولهایها از شب هفتم محرم با علمبندی آغاز میشود.
رویداد۲۴ علمهای قدیمی روستای ماسوله گیلان هر سال محرم در روز ششم تزیین و آماده میشوند و به حسینیهها و هیاتها میروند تا عزاداری ماسولهایها رنگ و بوی دیگری به خود بگیرد.
علمهای هیاتهای ماسوله در طول سال در امامزاده روستا نگه داری میشود و روز ششم محرم طی مراسم بزرگی این علمها تزیین و به هیاتها تحویل داده میشود. مراسمی که طی سالهای گذشته مورد توجه بسیاری قرار گرفته است و حالا جز اهالی روستای پلکانی ماسوله، بسیاری از نقاط دیگر کشور برای شرکت و تماشای این مراسم به ماسوله سفر میکنند.
ابتدای مراسم علمبندی بنا بر سنت همیشگی، عزاداران بر روی بامها و حیاط مساجد محلهها، سنجها را به هم میزنند و در شیپیورها میدمند تا اهالی محلهها و عزادارن چهار دسته شهر را دور هم جمع کنند.
با طنین شیپورها، اهالی ماسوله و شهرهای نزدیک این شهرک تاریخی از آغاز مراسم باخبر میشوند و آرام آرام آماده آمدن به مراسم میشوند.
جمع مردم با شنیدن این شیپورها لحظه به لحظه بیشتر میشود و دستههای عزاداری یکی پس از دیگری همراه با سینهزنی وارد شهرک میشوند و همه نوحه «ای اهل علم میر علمدار نیامد/ میر علمدار کو / حضرت عباس کو / میرعلمدارکو» سر میدهند.
دستههای عزاداری به ترتیب وارد صحن امامزاده عون بن علی جمع میشوند و علمهای مساجدشان را که با پارچههایی به رنگ سبز و مشکی آراسته شده است را از قدیمیترین علمدار و بزرگ شهر تحویل میگیرند.
دستهها به نوبت و اولویت مسجدها که مسجدبر اولین آنهاست، در صحن امامزاده جمع میشوند تا علم از بالکن امامزاده به آنها داده شود. برای نظم به مراسم و رعایت اولویت در سپردن علم به هر هیئت، هیئتی به نام «هیئت محترم» وجود دارد که نزدیک مکان اعطای علم حضور دارند. ترتیب سپردن علمها به دستهها امری پر اهمیت است و طبق مقررات دقیقی اجرا میشود. در پایان ماه محرم علمهای چهار محله ماسوله به امامزاده برگردانده میشود.
منبع: چمدان