صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۱۷ شهريور ۱۴۰۲ - 2023 September 08
کد خبر: ۱۴۷۸۰۳
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۷ - ۰۴ مهر ۱۳۹۷
طی ۵ ماه ابتدایی سال رخ داد؛

افزایش ۳۳درصدی صادرات زعفران /نوسانات ارزی عامل افزایش آمار صادراتی

طی ۵ ماه ابتدایی سال، ۱۲۳ میلیون دلارزعفران به کشور‌های مختلف صادر شده که حکایت از رشد۳۳درصدی دارد، با این حال فعالان این حوزه معتقدند عده‌ای برای تامین ارز اقدام به صادرات این محصول کرده اند.

رویداد۲۴ ایران بزرگ‌ترین تولیدکننده زعفران دنیا است و حدود ۹۰ درصد تولید این محصول را در اختیار دارد؛ اما با این حال، به دلیل مشکلاتی همچون عدم ثبات قیمت زعفران، نوسانات شدید قیمت ارز و دلالی و واسطه گری صادرات این محصول توسعه چندانی نیافته است.

در واقع صادرات زعفران در ایران بیشتر به صورت فله‌ای بوده و کشور‌های خریدار اغلب زعفران تولیدی ایران را در قالب بسته بندی‌های جدید، به نام خود در بازار‌های جهانی عرضه و سود‌های هنگفتی را دریافت می‌کنند.

بر این اساس؛ بررسی تازه‌ترین آمار گمرک از تجارت خارجی ایران نشان می‌دهد، در پنج ماه نخست سال جاری ۹۵ تن و ۸۳۱ کیلوگرم زعفران، به ارزش ۱۲۳ میلیون دلار و ۷۳۰ هزار و ۴۷۲ دلار صادر شده است.

اسپانیا، امارات متحده عربی، ایتالیا، آمریکا، هند، فرانسه، کانادا، آلمان، انگلستان، هنگ کنگ، پاکستان، استرالیا، عراق، عمان، بحرین، اتریش، آفریقای جنوبی، هلند، ژاپن، نیوزیلند، جمهوری چک، ویتنام، تایوان، قطر و کویت از جمله خریداران زعفران ایران هستند.

در مدت مشابه سال گذشته، ۶۹ تن و ۴۸۶ کیلوگرم زعفران به ارزش ۹۲ میلیون و ۹۰۴ هزار و ۴۸۴ دلار صادر شده بود.

به این ترتیب آمار نشان می‌دهد که صادرات زعفران در پنج ماه نخست سال جاری، نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ وزنی ۳۷ درصد و از لحاظ ارزش ۳۳ درصد افزایش یافته است.

البته آنگونه که فعالان این حوزه می‌گویند، افزایش صادرات زعفران ناشی از دخالت عده‌ای در راستای تامین ارز بوده است.

چندی پیش علی حسینی، عضو شورای ملی زعفران با بیان اینکه صادرات زعفران از دست صادرکنندگان واقعی خارج شده است، به خبرنگار مهر گفته بود: صادرات این محصول در سال جاری رشد داشته؛ اما ما معتقدیم این صادرات برای صادرکنندگان اصلی و سرمایه‌گذاران نبوده است، بلکه عده‌ای برای تامین ارز، صادرات زعفران را انجام می‌دهند که متخصص نیستند و رقابت مخرب در بازار‌های جهانی با صادرکنندگان واقعی را در پیش گرفته‌اند که این امر به صادرات ما طی سال‌های آینده آسیب جدی وارد می‌کند.

راهکار‌های توسعه واقعی صادرات زعفران

کارشناسان معتقدند، ثبات قیمت، تنظیم بازار، جلوگیری از نوسانات قیمت و کوتاه کردن دست دلال‌ها از راهکار‌های توسعه صادرات زعفران در کشور است. دولت باید از صادرات و صادرکنندگان دارای نشان تجاری معتبر حمایت کرده و ساماندهی صادرکنندگان با هدف جلوگیری از رقابت‌های منفی در بازار‌های هدف را انجام دهد.

در حال حاضر هر فردی که به ارز نیاز دارد زعفران از کشور خارج می‌کند و به قیمتی که خریدار گفت: می‌فروشد و در بازار اخلال ایجاد می‌کند.

بر این اساس؛ با توجه به اینکه زعفران تنها محصول منحصر کشور است و در صورت حمایت می‌تواند ارزآوری قابل توجهی داشته باشد، انتظار می‌رود دولت با اتخاذ شیوه‌های دقیق و منطقی، به توسعه صادرات این محصول کمک کند تا هم موتور محرک صادرات ایران فعال باشد هم وضعیت صادرات غیرنفتی کشور بهبود یابد.
منبع: مهر
نظرات شما