رویداد۲۴ امروز قیمت دلار همچون روز گذشته مقدار اندکی پایین آمد اما هیچ چیز درباره قیمت آینده محصولات مشخص نیست. مثلا رب گوجه فرنگی که در کنار محصولاتی همچون پوشک، دستمال کاغذی و لبنیات در هفتههای اخیر خبرساز شده، در روزهای اخیر با قیمتهای ۱۶ تا ۱۷ هزار تومان عرضه شد اما ظاهرا این رقم هم بعضی سودجویان را اقناع نکرده است. امروز (یکشنبه) برخی خردهفروشیها هر قوطی رب گوجه فرنگی را به قیمت بیش از ۲۰ هزار تومان عرضه میکردند و این در حالی است که قیمتی روی بستهبندی این محصولات درج نشده بود. به گفته یکی از فروشندگان، تولیدکننده مربوطه، هر قوطی رب گوجهفرنگی را با قیمتی معادل ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان به او فروخته بود و این واحد فروش نیز قیمت نهایی را برای مشتری معادل ۲۰ هزار تومان تعیین کرده است.
ادامه کاهش قیمت در بازار طلا و سکه
از بازار اعصاب خورد کن رب گوجه فرنگی(!) به بازار طلا برویم که قیمت آن نسبت به روز گذشته کمتر شده و به روند کاهشی خود که از روز گذشته آغاز شده، ادامه داد. تا ساعت ۱۴:۳۰ سکه تمام طرح جدید که روز گذشته پنج میلیون و ۱۴۲ هزار تومان بود، با کاهش ۳۵ هزار تومانی قیمت، در بازار امروز پنج میلیون و ۱۰۷ هزار تومان فروخته شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با ۲۳۰۰ تومان کاهش نسبت به روز گذشته ۴۹۱ هزار و ۳۰۰ تومان در طلافروشی ها معامله شد.
دلار چند؟
با وجود شایعات و قیمتهای پرتی که امروز از بازار آزاد ارز در برخی از کانالها و سایتها برای دلار وجود داشت و قیمت را تا ۱۵ هزار تومان هم اعلام کردند، این ارز در بازار آزاد بین ۱۷ تا ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان نوسان داشت. در جریان معاملات امروز(یکشنبه) بازار ارز پرنوسان بود و در کانال ۱۸ هزار تومان چرخید؛ به طوری که دلار با حدود قیمت ۱۷ هزار و ۴۰۰ تومان کار خود را آغاز کرد اما دقایقی طول نکشید که ریزش قیمت شروع شد و تا ۱۷ هزار و ۲۵۰ تومان هم رسید، بعد از این رقم به سرعت نرخ شکست و در حدود کمتر از ۱۵ دقیقه دلار با سقوط ۲۵۰ تومانی به ۱۷ هزار تومان کاهش یافت. با این حال این ریزش قیمت ارز نیز پایدار نبود و بار دیگر دلار تا مرز ۱۷ هزار و ۴۵۰ تومان به طور پلکانی و دقیقهای بالا آمد. یورو نیز در این میان از نوسان جان نماند و بین ۱۹ تا ۲۰ هزار تومان نوسان داشته است. تا زمان تنظیم این گزارش(ساعت ۱۴:۱۵) قیمت دلار حدود ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان و یورو ۲۰ هزار و ۱۰۰ تومان بوده است.
FATF ربطی به دلار ندارد
یک استاد دانشگاه با اشاره به بررسی FATF در مجلس شورای اسلامی، تصویب و اجرایی شدن این قانون را بی ارتباط با نرخ ارز در بازار آزاد توصیف کرد. قدرتالله اماموردی با بیان اینکه تصویب FATF به خاطر شفافیتی که در سازوکارهای مالی میتواند ایجاد کند، ضروری به نظر میرسد، در عین حال گفت که معلوم نیست اگر FATF تصویب شود، بتواند روی مراودات ارزی و بانکی ما اثرگذار باشد، چرا که اینگونه مسائل از جنس مسائل سیاسی هستند که اروپاییها به خاطر آن اصرار دارند ما FATF را بپذیریم؛ از این جهت تصویب FATF به اصرار اروپاییها و به دلیل مسائل سیاسی است و لزوما نمیتواند صرفا اقتصادی باشد.
به جای حباب، بالن ارزی داریم!
شرایط فعلی بازارهای ارز دیگر حباب نیست بلکه بالن ارزی است. این را رییس فدراسیون واردات اتاق بازرگانی بیان کرده است؛ فرهاد احتشامزاده در گفتوگو با ایسنا این را هم گفت که اتفاقات حال حاضر و نوسانات نرخ ارز تابع جو روانی است بیش از آنکه تابع فضای بینالمللی باشد؛ لذا ایجاد اعتماد در شرایط و جو روانی جامعه میتواند روی نرخ ارز تاثیرگذار باشد، چراکه تصمیمات نادرست باعث میشود عدم امنیت روانی تشدید شود.
"دور خوردن معاملات ارزی نیما" عنوان گزارش دیگری از ایسنا که نشان میدهد برخی صادرکنندگان چگونه ارز دلارهای نیمایی را در بازار آزاد به فروش میرسانند. عرضه ارز ناشی از صادرات توسط صادرکنندگان در سامانه نیما همچنان پرحاشیه بوده و هر بار ماجرای تازهای دارد. برخی صرافان و خریداران ارز در این سامانه میگویند در مواردی با صادرکنندگانی مواجه هستند که نرخ فروش آنها گاها تا دو برابر نرخ نیمایی است و باید مابهالتفاوت را خارج از معامله به حساب آنها واریز کنند.
تخلف محرز شد؛ برخورد چه میشود!؟
از رب گوجه فرنگی گفتیم، از گرانی پی در پی لبنیات هم صحبت کنیم. طی هفتههای گذشته محصولات لبنی در برندهای مختلف با افزایش قیمت مواجه شد؛ به عنوان مثال شیر کمچرب یک و نیم لیتری که اخیرا با افزایش قیمت به ۳۵۰۰ تومان رسیده بود، امروز با قیمت ۴۰۰۰ تومانی در برخی از برندهای مطرح در بازار عرضه شد. صنایع لبنی در طول سنوات گذشته قیمت محصولاتشان را خودسرانه افزایش دادهاند و پس از آنکه تخلفشان از سوی دستگاههای متولی و نظارتی محرز میشود، مجوز افزایش قیمت را میگیرند و هیچ کس هم پاسخگوی مدت زمانی که آنها گرانفروشی کردهاند نمیشود و گویا این عادت هم از سر لبنیاتیها نمیافتد!
آخوندی با توپ پر به مجلس میرود؟!
آخرین خبر بستهی امروز به تنشهای اخیر وزیر راه و شهرسازی با روسای سازمان نظام مهندسی و رابطهی آن با استیضاحش مربوط میشود. وزیر راه و شهرسازی روز شنبه در اقدامی غافلگیرانه روسای اسبق و فعلی سازمان نظام مهندسی ساختمان که هردو از نمایندگان سابق و فعلی مجلس هستند را نقره داغ کرد تا نشان دهد که قصد دارد قبل از برگزاری جلسه استیضاح با توپ پر به سالن سبز بهارستان قدم بگذارد.
انگیزههای پنهان و آشکار، این شائبه را ایجاد کرده که شاید در پس استیضاح آخوندی تسویه حسابهای شخصی نیز نهفته باشد. وزیر راه و شهرسازی، به طور تلویحی روسای قبلی و فعلی سازمان نظام مهندسی که رییس سابق کمیسیون عمران و عضو فعلی این کمیسیون هستند را از عوامل استیضاح خود میداند. مخاطب بعدی وزیر راه و شهرسازی، فرجالله رجبی - رییس فعلی نظام مهندسی، نماینده مجلس و عضو کمیسیون عمران، بود که صراحتا اعلام کرده بود سازمانهای تابعه حق اجرای سه بخشنامه عدم دریافت پنج درصد از حقوق مهندسان، حق انتخاب مهندس توسط مالک و عدم اشتغال کارکنان ۱۲ دستگاه در نظام مهندسی ساختمان موسوم به بخشنامه منافع متعارض را ندارند. بخشنامه سوم میتوانست مسوولیت همزمان رجبی در مجلس و نظام مهندسی را مورد نقد قرار دهد. آخوندی در اینباره مینویسد: "نامهای در بهمن ماه سال گذشته از سازمان بازرسی کل کشور به دستم رسید که پذیرش ریاست شورای مرکزی همزمان با نمایندگی مجلس در تعارض است."