رویداد۲۴ بازار فردوسی از روز گذشته مملو از فروشندگان غیر حرفهای ارز است که با هراس کاهش قیمت دلار اقدام به فروش دلارهای خانگی خود کردهاند. صفهای طولانی پشت در صرافیها برای فروش و سخت شدن عبور و مرور در پیادهروهای خیابان فردوسی حکایت از کاهش ناگهانی قیمت دلار داشت؛ چیزی که تا چند روز پیش کاملا برعکس بود و صفهای طولانی برای خرید دلار بود و مردم برای سرمایهگذاری در حالی اقدام به خرید دلار میکردند که قیمت آن تا مرز ۲۰ هزار تومان رسیده بود.
از دیروز تقریبا مناسبات معمول بازار ارز برهم خورد و صرافان چندان تمایلی به خرید دلار نشان نمیدادند اما به نظر میرسید روز مناسبی برای دلالان بود. این روند البته امروز هم ادامه دارد و مردم برای فروش دلارهای خانگی به سمت سبزه میدان و خیابان فردوسی رفتهاند.
دستفروشان از صبح امروز هر دلار آمریکا را از ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان خریداری میکنند. صرافیها نیز تابلوی خود را با قیمت ۱۴ و ۷۰۰ هزار تومان روشن کردهاند و درمقابل فروشندگانی قرار گرفتهاند که نمیدانند قیمتها چگونه تغییر خواهد کرد. این وضعیت البته مختص تهران نیست؛ از شهرهای مختلف ایران همچون کرمانشاه، بندرعباس، اهواز، مشهد، تبریز و شیراز و ... خبر میرسد که مردم دلارهای خود را برای فروش به صرافیها آوردهاند.
نکته قابل توجه اینکه این بار بانک مرکزی برای اولین بار حضور رسمی خود را درکنار صرافیها به نمایش گذاشت و در اطلاعیهای با اشاره به تمایل مردم به فروش ارزهای خود و امتناع دلالان ارز و برخی از صرافیها برای خریدارز از مردم خواست با مراجعه به شعب ارزی بانکهای دارای مجوز عملیات ارزی نسبت به فروش ارزهای خود به قیمت اعلامی اقدام کنند. به نظر میرسد بانک مرکزی قصد دارد با خریدن بخش اعظمی از ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلاری که در اختیار مردم قرار دارد را خریداری کند تا از طریق آن قیمت را تنظیم کند. این در حالی است که هنوز برای عموم مردم معلوم نیست آیا زمان خوبی برای فروش دلارهای خانگیشان است؟
سوال اصلی آنها این است که در این شرایط بهترین زمان فروختن دلار چه زمانی است؟ کارشناسان اقتصادی به این سوال پاسخ دادهاند:
علی مزیکی دکترای اقتصاد به رویداد۲۴ گفته است: بالا رفتن نرخ ارز با متغیرهای اقتصادی قابل توجیه نبود و تحت عوامل روانی و انتظارات مردم به شدت شتاب گرفته بود؛ البته بازاری که در حال حاضر پیش آمده است، بازار کوچکی است و صرفا کسانی که تقاضاهای جزیی دارند وارد آن میشوند و درمورد آینده آن نیز نمیتوان به دقت حرفی زد چراکه تحولات دلار براساس انتظارات و مسائل روانی است.
او میگوید: بسته به شرایط فرد و اینکه چه جایگزینهایی برای فروش دلار دارد، مسئله متفاوت است یا اینکه میزان حجم دلار چقدر است در نوع بازی اقتصادی تاثیرگذار است، اما مسلما برای کسی که کالاهای مصرفی خود مانند منزل یا خودروی خود را میفروشد تا دلار بخرد کاری غیرمنطقی است چراکه خود را وارد یک ریسک بالایی کرده است که ممکن است درکوتاه مدت سود خوبی را برای فرد در برداشته باشد، اما این سود شکننده است و خطراینکه سرمایه به کلی از دست برود نیز وجود دارد.
کسانی که قصد مهاجرت دارند خوب است که دلار بخرند
عضو هیات علمی موسسه عالی آموزش و پژوهش تاکید کرد: کسانی که قصد مهاجرت دارند طبیعی است که منابع خود را به شکل دلار کنند، اما کسانی که قصد خروج از کشور را ندارند و تنها به انگیزه سرمایهگذاری وارد کانال خرید و فروش دلار میشوند با این اقدام هم به گران شدن دلار دامن میزنند و هم اینکه ریسک بالایی برای خود میخرند و به جای آن بهتر است از دیگر سرمایههایی که درداخل کشور تولید میشوند مانند مسکن و خودرو استفاده کنند.
تعامل دولت با دنیا به بازار سیگنال مثبت داد
به گفته او به نظر میرسد که رویکرد دولت به سمت تعامل با دنیا باشد وامید میرود با ادامه همکاریهای مالی با اروپا و تصویب fatf مشکلات اقتصادی حل شود.
مزیکی به کسانی که قبلا دلار خریده بودند پیشنهاد فروش را داد و گفت: بهتر است کسانی که درماههای پیش دلار خریده اند آن را بفروشند تا ضرر بیشتری را متحمل نشوند.