رویداد۲۴ سازمان محیط زیست همپای دیگر وزارتخانههای خبرساز پیش میرود تا از حاشیهها عقب نماند. از خبر آتش سوزی تالاب هورالعظیم گرفته تا ریزگردها و کشته شدن یوزپلنگها و دریاچه ارومیه اخباری است که این سازمان به گوش میرسد؛ این روزها اما خبر دیگری به حاشیههای این سازمان اضافه شده است: انتقال دراماتیک گورخرهای ایرانی از پارک ملی توران در شاهرود به پارک ملی کویر مرکزی در گرمسار!
زمانی که نحوه انتقال و چگونگی حادثه برای گورخرها منتشر شد، همه فکر میکردند خبر در قالب طنز مطرح شده است اما برکناری یکی از کارکنان محیط زیست نشان میداد ماجرا فراتر از یک شوخی باشد. ماجرا از این قرار بود که در یک عملیات «زندهگیری» توسط متخصصان سازمان محیط زیست! قرار بوده ۱۰ راس گورخر با روش تخصصی زنده گیری به گرمسار منتقل شوند و برای این کار متخصصان محیط زیست وارد عمل میشوند تا گورخرها را بگیرند.
گورخر اولی پس از تزریق دارو، به علت حساسیت دارویی تلف میشود. دو گورخر دیگر در قفسی که پست ماشین بوده، بخاطر تکانها آنقدر سرشان به میلهها میخورد که بر اثر همین موضوع تلف میشوند! دو گورخر دیگر هم بیهوش میشوند اما به هوش نمیآیند و تلف میشوند تا در اقدامی عجیب رکورد کشتن حیوانات توسط سازمان محافظ حیوانات زده شود!
محمد درویش کارشناس مسائل محیط زیست به رویداد۲۴ گفته است: ما باید به موضوع آموزشهای تخصصی میان پرسنل و محیط بانان بیش از پیش توجه کنیم، موضوعی که متاسفانه به شدت مغفول مانده است. در دوره ۴ سالهای که من در سازمان محیط زیست بودم و دو سال از آن را مدیرکل آموزش سازمان بودم، مشاهده میکردم که محیط بانانی در مجموعه حضور دارند که ۲۸ سال خدمت کردهاند، اما آموزش ضمن خدمت ندیدهاند.
درویش میگوید: همانطور که نگاه حاکمیت به محیط زیست یک نگاه تحقیرانه است، نگاه سازمان محیط زیست به معاونت آموزش و پژوهش نیز یک نگاه حقیرانه بوده است. متاسفانه همواره کمترین بودجهها و هزینهها را به معاونت آموزش محیط زیست دادهاند که همین مسائل باعث بروز اتفاقاتی میشود که از شرم و خجالت نمیدانیم چگونه سرمان را بالا بیاوریم.
اگر گورخرها را رها میکردند که خودشان بروند، کمتر تلفات میدادند!
او میگوید: در کشوری که دامها توسط عشایر کیلومترها جابه جا میشوند بدون اینکه کوچکترین آسیبی ببینند، آنوقت پرسنل ظاهرا متخصص ما در زنده گیری و جابجایی ۱۰ عدد گورخر چنین تلفاتی را میدهند. یعنی اگر گورخرها را رها میکردند که خودشان به سمت محل مورد نظر بروند، بعید میدانم چنین تلفاتی میدادند، شاید هم در راه زاد و ولد میشد و به جای ده راس، یازده راس به مقصد میرسید!
دوریشی گفته است: یکی از گورخرها در همان لحظه و زمانی که داروی بیهوشی را زده بودند به دلیل اینکه دوز دارو زیاد بود اوردوز کرد و تلف شد، چندتای دیگر به دلیل دوز کم داروی بیهوشی در راه به هوش آمده بودند و زمانی که اینگونه به هوش میآیند به دلیل شوک ناشی از این اتفاق خود را به در دیوار میکوبند که همه این مسائل به دلیل ناآگاه بودن و عدم تخصص دامپزشکان سازمان است.
حتی دامپزشک ماهر حیات وحش نداریم
این فعال محیط زیست در ادامه با بیان اینکه ما حتی دامپزشک ماهر حیات وحش هم در این مملکت تربیت نکردهایم، تصریح کرد: پزشکان مربوطه هنوز دوز بیهوشی مورد نیاز برای حیات را هنوز نمیدانیم، ما نیاز به آموزشهای تخصصی داریم. افراد مربوطه در این امر باید به کشورهای خارجی بروند و دورههای آموزشی ببیند.
او میگوید: نیاز داریم که مرکز آموزش سازمان محیط زیست بار دیگر احیا شود و از حالت نیمه مرده خارج شود. پرسنل متخصص سازمان محیط زیست خصوصا معاونت طبیعی لازم است که دورههای آموزشی مرتب و منظمی را در داخل و خارج از کشور ببینند، محیط بانان نیز باید حتما سالی دو بار آموزشهای لازم را ببینند.
نگاه رئیس محیط زیست به معاونت آموزش سازمان نگاه تحقیرآمیز است
درویش ادامه داد: رئیسسازمان محیط زیست زمانی که وارد پاک پردیسان شد گفت: «چرا شما آنقدر نگران یوز هستید؟ اینجا ده کارشناس گرگ وجود دارد، اما یک کارشناس آب حضور ندارد؟» با یک نگاه تحقیرآمیزی به همین سرمایه اندک معاونت طبیعت سازمان صحبت میکردند و خود این موضوع میتواند چنین تبعاتی را به همراه داشته باشد. حتی برخی از کارشناسان حرفهای محیط زیست را جرم جاسوسی به زندان بردهاند که خود همین مسائل انگیزه را از سایرین میگیرد.
این فعال محیط زیست میگوید: معاونت آموزش و پژوهش سازمان ۸ ماه تمام اصلا رئیس نداشت و برایشان اهمیتی نداشت. هیچکس در مجموعه امنیت شغلی ندارد، کمترین بودجهها به این سازمان اختصاص داده میشود و اگر نیاز باشد که آموزشهای ضمن خدمت به پرسنل داده شود، این سازمان به ۱۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که متاسفانه این بودجه هیچگاه در اختیار معاونت آموزش و پژوهش قرار نمیگیرد.
سهرابی معاونت آموزش و پژوهش سازمان پاسخگو باشد
درویش با بیان اینکه سهرابی معاونت طبیعت سازمان محیط زیست باید پاسخگوی این اتفاق ناگوار باشد، خاطرنشان کرد: ایشان تاکنون هیچ اظهار نظری در این باره نکردهاند و طبیعی هم است. توصیه میکنم بحث آموزش پرسنل سازمان را با جدیت بیشتری دنبال کنند و نیروهای کارآمد به این بخش ارسال شوند، سازمان محیط زیست اگر میخواهد عملکرد موفقی داشته باشد، قبل از آنکه به معاونتهای اجرایی خود توجه کند، به معاونت آموزش و پژوهش خود توجه کند، اما متاسفانه کمترین میزان توجه همیشه به این معاونت بوده است.