صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ - 2023 August 10
کد خبر: ۱۵۴۳۹۱
تاریخ انتشار: ۱۴:۳۶ - ۲۱ آبان ۱۳۹۷
فایننشال تایمز در یادداشتی نوشت؛

بی‌طرفی در خاورمیانه ممکن نیست/ دو راهی قطر در صورت حمله آمریکا به ایران

در هفته‌های گذشته آمریکا ایران را تحت فشار جدی قرار داده است. قطر اولین هدف اقدامات آمریکایی نیست، اما در صورتی که از صمیم قلب با آن‌ها همکاری نکند میتواند اولین قربانی باشد. در خاورمیانه جایی برای بی طرف بودن وجود ندارد.
رویداد۲۴ مرحله بعدی درگیری‌های ۴۰ ساله ایران و آمریکا با اعمال دور جدید تحریم‌ها علیه ایران آغاز شده است. یکی از چندین سوالی که به ذهن می‌رسد این است که چطور این درگیری‌ها بر کشور‌های منطقه از جمله قطر تاثیر خواهد گذاشت. کشوری که هیچ مشکلی با واشنگتن ندارد و سمپاتی اندکی نیز نسبت به ایران دارد، اما نوع تعاملش با این دو کشور با هم متفاوت است.

نشریه فایننشال تایمز در گزارشی نوشت: قطر یکی از کشور‌های کوچک خلیج فارس است، اما یکی از غنی‌ترین ها. صادرات گاز طبیعی این کشور به بریتانیا و چین درآمد‌های هنگفتی برای آن‌ها در ۲۰ سال گذشته داشته. قطر بزرگترین صادر کننده گاز جهان است.

در سال گذشته شیخ تمیم بن حماد آل ثانی امیر قطر روابط نزدیکی با ایران در پی محاصره این کشور توسط عربستان سعودی برقرار کرده است. بلوک به رهبری عربستان با این ادعا که دوحه از تروریست‌ها حمایت میکند این کشور را تحت محاصره قرار دادند. ان‌ها همه مرز‌های زمینی بین قطر و عربستان را بسته و حریم هوایی شان را بر روی هواپیما‌های قطری ممنوع کرده اند. آن‌ها از دوحه خواستند که روابطش را با تهران قطع کند، اما همه این‌ها تاثیر عکس داشت.

روابط تجاری بین دو کشور به سرعت افزایش یاقت. مسیری که از بندر بوشهر به قطر میرود به مسیر توزیع غذا و کالا‌های اساسی تبدیل شد. قطر از حریم هوایی ایران برای پرواز‌های مسافری خود استفاده میکند. این نتیجه شرمساری محمد بن سلمان را در پی داشت.

در حال حاضر اقدام آمریکا علیه ایران وضعیت دو کشور ایران و قطر را با پیچیدگی‌هایی همراه کرده است. قطر محل استقرار پایگاه هوایی آمریکا و ۱۰ هزار نیروی آن‌ها در پایگاه العدید است. اما همزمان این کشور به ایران نه تنها برای شکستن مخاصره بلکه در میدان گازی مشترک بین دو کشوری یعنی پارس جنوبی وابسته است. تقریبا دو سوم ذاخیر گازی در آب‌های قطر واقع شده و بقیه این ذخایر به ایران تعلق دارند.

اگر آمریکایی‌ها تهدیدات ماه‌های اخیرشان را جدی کرده و به ایران حمله کنند، دوحه باید بین ایران و آمریکا دست به انتخاب بزند.
اقدام منطقی اول برای آمریکا اسن است که سعودی‌ها را مجبور به شکستن محاصره کنند. اما حتی اگر چنین اتفاقی بیافتد باز مشخص نیست که چقدر قطری‌ها مایل به هر گونه اقدام فعالانه علیه ایران باشند.

خالد العطیه وزیر دفاع قطر اعلام کرده بود که کشورش در هیچ اقدامی علیه ایران مشارکت نخواهد کرد.

رییس هواپیما‌های قطری نیز تایید کرده که هواپیماهایشان به پرواز بر فراز ایران ادامه میدهند.

دوحه باید از همه خطرات احتمالی انتقام تهران، در صورت پیوستن آن‌ها به کمپین آمریکا علیه ایران، آگاه باشد. ممکن است بار دیگر اختلافات قدیمی در زمینه توسعه میادین مشترک سر باز بزند. توسعه آتی این میادین می‌تواند متوقف شده و قطر را از رسیدن به هدفش در افزایش ظرفیت صادرات تا یک سوم محروم شود.

در شرایط بسیار وخیم تر، ایران ممکن است روند توسعه فعلی میادین را متوقف کرده و در صادرات گاز طبیعی قطر مداخله مستقیم کند.

در هفته‌های گذشته آمریکا ایران را تحت فشار جدی قرار داده است. قطر اولین هدف اقدامات آمریکایی نیست، اما میتواند اولین قربانی باشد در صورتی که از صمیم قلب با آن‌ها همکاری نکند. در خاورمیانه جایی برای بی طرف بودن وجود ندارد.
نظرات شما