* اردوی تهران به پایان رسید. کدام یک از کشتیگیران در جام جهانی حضور خواهند یافت؟
16 نفری که جزو تیم هستند به اضافه 4 نفر که روی هم میشود 20 نفر به اضافه تمام مربیان، همراه ما هستند، البته با اضافه شدن مهرزاد اسفندیاریفر و محمدعلی چمیانی همه در اردوی شیراز شرکت میکنند.
* باقی نفرات تا چه زمانی استراحت دارند؟
آنها تا پایان مسابقات جام جهانی استراحت میکنند. روز هفتم خرداد دوباره اردو تشکیل میشود و این نفرات به اردو برمیگردند.
* هدفگذاری شما برای جام جهانی، قهرمانی است یا شناخت نفرات؟
طبیعتا با توجه به برخورداری از امتیاز میزبانی، محکوم به قهرمانی هستیم، به همین خاطر مسابقه خوبی است که میتوانیم با تیمهای مختلف رقابت کنیم و چون مسابقات تککُشتی است و استرس ندارد، خیلی خوب است تا بتوانیم تمام نفرات خود را محک بزنیم، بسنجیم و قابلیتها و نقاط ضعفشان را ببینیم. این مسابقات به نظر من به نفع ماست و باید حتما با توجه به میزبانی، قهرمان شویم.
* با توجه به اینکه ایران سال گذشته در این مسابقات قهرمان نشد، رقابتهای این دوره برای شما جنبه انتقامی دارد؟
نه، جنبه انتقامی ندارد. مسابقات جام جهانی (30 و 31 اردیبهشت در شیراز) شاید در سالهای اول برای ایران حساسیت داشت. مثلا خودم با تیم ملی سه دوره در کشورهایی مثل ارمنستان، بلاروس و خود روسیه، بهترین تیمهای دنیا را بردم و قهرمان شدم. آن حساسیت دیگر وجود ندارد. اینکه سال گذشته ایران تیم سوم شد را کاری ندارم ولی امسال هر تیمی در دنیا چه آذربایجان و چه آلمان، میداند در ایران نمیتواند مقابل ما برنده باشد.
* بحث دیگر شناخت نفرات در اوزان مختلف است. شما در هر وزن به جز وزن اول، دو مدعی به شیراز میبرید که شناختی از آنها به دست بیاید. این موضوع یعنی جام جهانی حالت انتخابی دارد؟
صددرصد. ما یک سری از نفراتمان را در همین مسابقات رصد میکنیم. نوع مبارزات خارجی آنها را مورد بررسی قرار میدهیم. در نهایت انتخاب نهایی بعد از مسابقات و در زمان مقتضی که نزدیک المپیک است با مشورت کادر فنی و شورای فنی مشخص میشود. برای رصد کردن نفرات در مبارزات خارجی، این مسابقات خیلی مهم است.
* بعد از کسب سهمیه المپیک 2016 توسط امید نوروزی در مسابقات گزینشی قزاقستان، مصاحبه آنچنانی انجام ندادید. وضعیت نوروزی چطور بود؟ همین طور شرایط زیدوند چگونه است؟
امید در روزهای اولی که آمد اصلا خوب نبود. خیلی از مربیان از شرایط او راضی نبودند ولی شکر خدا با خواست و قابلیتهایی که داشت، توانست خودش را چه از نظر فیزیکی و چه روانی مهیا کند. در قزاقستان هم کشتیهای خیلی خوبی گرفت. به غیر از کشتی با حریف ژاپنی که در یک لحظه اشتباه کرد، بقیه کشتیها را با اقتدار برد. نوروزی روز به روز در حال بهتر و بهتر شدن است. در مسابقات جام جهانی هم مهدی زیدوند و هم امید نوروزی کشتی میگیرند. برای اینکه رقابت را از بین نبریم، تا زمان مقتضی هیچ کس نباید خودش را انتخاب شده بداند.
* به نظر میرسد در وزن 75 کیلوگرم شرایط اینگونه است و سعید عبدولی خودش را از بقیه جدا کرده است.
من پیش از این هم گفتم که در شورای فنی تصمیم گرفتیم سعید عبدولی انتخاب شده صد درصد باشد اما باز هم برای من هیچ کس انتخاب شده صد درصد نیست. اولا کشتی ورزش خیلی سختی است که سر راهش هزاران مشکل و ضربدیدگی وجود دارد. به همین خاطر نمیتوان گفت یک نفر خوب است و بقیه بروند خانههایشان. کشتیگیر خوبی مثل پیام بویری را داریم که خوشبختانه برگشته و باانگیزه کار میکند. رسول گرمسیری و اسماعیلی را داریم که کنار آنها تمرین میکنند و تا لحظه آخر هم هیچ چیزی مشخص نیست.
* در وزن 85 کیلوگرم مسابقات انتخابی برگزار شد. از نوری و اخلاقی راضی بودید؟ همین طور از کریمفر که کنار رفت یا عابدینزاده که وزنکشی نکرد.
شرایط به گونهای بود که میتوانستیم از 2 تا 6 کشتیگیر استفاده کنیم ولی به خاطر نزدیکی رقابت 6 نفر را انتخاب کردیم که با همدیگر رقابت کردند و در میان آنها باسابقهای مثل حبیبالله اخلاقی حضور داشت و جوانی مانند یوسف قادریان هم بود. داود اخباری و داوود عابدینزاده و مجتبی کریمفر که همگی باسابقه هستند، حضور داشتند و تنها جوان آنها یوسف قادریان بود. مبارزه خوب و قشنگی بود. واقعا حسین نوری دلاورانه جنگید، کشتیهای خوبی گرفت و تمام حریفانش را مثل مجتبی کریمفر، یوسف قادریان و داود اخباری برد و در کشتی 2 از 3 هم پیروز شد.
* نوری شما را هم غافلگیر کرد؟
صد درصد. من اصلا فکر نمیکردم به این قشنگی کشتی بگیرد. قابلیتهای او را میشناختم چون اصلا از 6،7 ماه قبل از المپیک او را به وسیله رسول جزینی پیدا کردیم. جزینی به من گفت یک کشتیگیر خوب است، گفتم داریم به شهریار میرویم، بگو بیاید. در این زمان آمد خوب هم کشتی گرفت ولی هنوز او هم صد درصد انتخاب شده نیست. حبیب اخلاقی کنار اوست ولی بقیه هیچ شانسی ندارند. در مورد داود عابدینزاده هم شرایطش به گونهای بود که نمیتوانست وزنکشی کند.
* کریمفر هم شما را به نوعی غافلگیر کرد. در تمرینات خیلی خوب و آماده بود اما در مسابقات عملکرد متفاوتی داشت.
کشتی همین است. بعضی وقتها تناقضاتی میبینیم. یک زمانی میگویند چرا ملاک و معیار برای انتخاب در نظر نمیگیری؟ وقتی این کار را انجام میدهی، میگویند چرا اردو برگزار نمیکنی؟ اگر میگویید قانون و عدالت و ملاک و معیار، شرایط این طور است.وقتی که من رفته بودم، انتخابی برگزار میشد. حالا انتخابی برگزار شده و طبیعتا کسی که در انتخابی باخت، حق و حقوقش از بین میرود. هر دفعه یک جور متفاوت حرف میزنند و من الان فهمیدم عدالت یعنی نفع! هر کسی به نفعش باشد|، عدالت است و اگر به نفعش نباشد، عدالت نیست. البته من به این چیزها کاری ندارم. به هیچ وجه در کار سرمربیگری نمیتوانی همه را راضی کنی. برای من هم مهم نیست همه راضی باشند یا نه. من احساسی نیستم. منطق فنی من، انتخابها و قابلیتها را در نظر میگیرد. منطق فنی من کشتی روز دنیا را رصد میکند و کشتیگیر را میبیند و نگاه فنی دارد و انتخاب میکند. دیگر کشتیگیر میتواند هر طور دلش میخواهد فکر کند.
* قرار بود در وزن 98 کیلوگرم مسابقات انتخابی برگزار شود که قاسم رضایی مصدوم شد. در حال حاضر وضعیت این وزن به چه صورت است؟
الان ملاک من مسابقات جام جهانی و کشتی گرفتن کشتیگیران این وزن است، بعد تصمیم میگیرم.
* احتمال دارد مسابقات انتخابی یک روز بعد در همانجا برگزار شود؟
امکان دارد چنین کاری بکنیم و ممکن است این کار را انجام ندهیم. کلا در مرحله اول نوع کشتی خارجی آنها برای ما مهم است. شورای فنی و رئیس فدراسیون هم آنجا هستند. با هم تصمیم میگیریم بعد از جام جهانی، مسابقهای برگزار شود یا نه.
* دایره انتخاب شما در سنگینوزن بسیار گسترده است. الان شما چهار گزینه دارید یا فقط بشیر باباجانزاده و امیر قاسمی منجزی مد نظر شما هستند؟
اولا خیلی خوشحالم در وزنی که سال گذشته هیچ کس را نداشتیم و یک کشتیگیر وزن 98 کیلوگرم را به این وزن بردیم، حالا چهار کشتیگیر به خوبی رقابت میکنند. امیر قاسمی قهرمان آسیا شد و در جام تختی هم کشتی گرفت و سهمیه را کسب کرد. گزینه اصلی ما برای المپیک اوست اما صد درصد نیست. حتی صددرصدی که شورای فنی روی سعید عبدولی صحه گذاشته، برای من صددرصد نیست. دو کشتیگیر دیگر در جام جهانی کشتی میگیرند و رصد میشوند. این کشتیگیران زیاد وزن کم نمیکنند. اگر تشخیص دادیم که لازم است، امکان دارد سه یا حتی هر چهار کشتیگیر را به مسابقات پیتلانسکی بفرستیم تا کشتی بگیرند. اینها ملاک و معیارهایی است که ممکن است در زمان خودش اتفاق بیفتد یا ممکن است جام جهانی تمام شود و خوب هم نباشند و امیر قاسمی را به المپیک ببریم.
* بشیر باباجانزاده گزینه اول شما بود. چطور شد که امیر قاسمی منجزی را به مسابقات اعزام کردید؟
مسئله، مسئله انضباطی روز آخر بشیر بود اما امیر واقعا آماده بود. اینطور نبود که همان روز تصمیم بگیریم. آمادگی جسمانی در کشتی یک چیز است اما قابلیتهای فنی چیز دیگری است. در سنگینوزن بین این چهار کشتیگیر، کشتیبلدتر از بشیر باباجانزاده نداریم. یعنی اگر آمادگی امیر قاسمی را در بدن بشیر بگذاریم، میگویم صد در میلیون، برنز المپیک را میگیرد. نمیگویم طلا و نقره چون دو سرگروه در یک گروه هستند و به هر کدام از آنها بخورد، میبازد. در حال حاضر هیچ کدام از این چهار نفر تکمیل نیستند. به همین خاطر باید به صورت چرخشی با همدیگر رقابت کنند. چون با این رقابت ناخودآگاه همدیگر را آماده میکنند و در نهایت یک فرد با نگاه شورایی انتخاب میشود.
* بسیاری معتقد بودند تیم محمد بنا از قبل مشخص شده اما انتخاب نفراتی مانند حسین نوری و امیر قاسمی منجزی معادلات را بههم ریخت.
من سالهاست از این حرفها میشنوم. زمانی یادم میآید، گروهی بعد از من به اینجا آمدند و گفتند نفراتی که بنا انتخاب میکرد، شاید در انتخابی ما هم انتخاب نشوند. سه یا چهار ماه همان تیم من را به آسیایی، جهانی و المپیک هم بردند. حرف خیلی زیاد است. من اصلا به این حرفها توجه نمیکنم. هیچ کسی نمیتواند در تفکراتم بیاید. کادر فنی من هم این موضوع را میداند. کادر فنی من زحمت اصلی را میکشد و با من مشورت میکند اما میداند در نهایت من به آن چیزی که فکر میکنم، عمل میکنم. هر کسی آزاد است هر چیزی بگوید.
* تکلیف وزن 59 کیلوگرم به چه صورت خواهد شد؟ قاعدتا حمید سوریان با توجه به وزنی که کم کرده انتخاب اول شما خواهد بود. درست است؟
با شرایط خاصی که حمید در سه دوره وزن کم کرده، نمیتوانیم مسابقهای بگذاریم. او در اردوی تیم ملی حضور دارد. سامان عبدولی جوان و باانگیزه، مهرداد مردانی و خدری هم کنار سوریان هستند. باز هم میگویم هیچ کسی حتی حمید سوریان انتخاب شده صد درصد نیست. هر چیزی به زمان خودش اتفاق میافتد، ضمنا من که به تنهایی نمیتوانم تصمیم نهایی را بگیرم. در نهایت باید با رئیس فدراسیون و شورای فنی بنشینیم و مشورت کنیم تا خروجی خوبی در بیاید.
* انتقادات زیادی متوجه شما در خصوص انتخاب حمید سوریان برای اعزام به مسابقات مغولستان بود، البته بسیاری از کارشناسان تصمیم شما را با توجه به مصدومیت سامان عبدولی منطقی میدانستند. دلیل اعتماد شما به سوریان چه بود؟
اعتماد؟ من گفته بودم یا حمید سوریان سهمیه المپیک را در هر کدام از مسابقاتش میگیرد یا هیچ کس دیگری نمیتواند این کار را انجام دهد. مینشینند حرف میزنند و کارشناسی میکنند. وقتی حمید در مغولستان یا قراقستان باخت، مجبور بودم بشنوم و سکوت کنم برای زمان خودش. شکر خدا سوریان در ترکیه به خوبی کشتی گرفت و مهم این بود سهمیه المپیک را کسب کند که این کار را با اقتدار انجام داد. دیگر هر چه میخواهند؟ چه میتوانند بگویند. این افراد اصلا شرایط را درک نکردند چون نمیدانستند داخل اردو چه میگذرد و چرا حمید به سوریان به مغولستان رفت یا چرا به او استراحت داده شد. اینها چیزهایی است که ما درون خودمان میدانیم. بیرون از ما قضاوت و کارشناسی خود را میکنند. هر کسی آزاد است هر حرفی میخواهد بزند. من دو ماه هر چه فحش بود از زمین و زمان شنیدم. بدترین روزهای زندگیام بود. از سوی دیگر باید تحمل میکردم چون آن جوان در حال غصه خوردن بود.
* کدام حرف شما را بیشتر از همه ناراحت کرد؟
بگذریم. حرف زیاد بود ولی خب ... اینقدر زیاد است که نمیتوانیم بگوییم.
* 100 روز بیشتر تا شروع مسابقات المپیک 2016 نمانده است. قطعا محمد بنا شناختی نسبی از تیم خود دارد. شرایط را چطور میبینید؟ فکر میکنید باز هم میتوانیم سه طلا بگیریم؟
روز 24 مرداد مسابقات وزن 59 و 75 را شروع میکنیم. من همینجا به همه مردم و مسئولان میگویم که تیم ما شانس این را دارد که 6 مدال بگیرد. 6 وزن هستیم و میتوانیم 6 مدال بگیریم ولی نه با این شرایطی که الان موجود است. یک درصد هم شرایط موجود شکل و شمایل المپیکی ندارد. یعنی مشام من از صد متری هم بوی المپیک را حس نمیکند. تا زمانی که شرایط اینگونه است، ما کار خود را کردهایم، یک روز دو سهمیه نگرفتیم، فحشمان دادند، سهمیه سوریان به روز آخر افتاد، باز فحش خوردیم. حالا 6 سهمیه المپیک را گرفتیم. چند روز دیگر مسابقات جام جهانی است و تیم من قهرمان میشود؛ آن زمان من میمانم و مسئولان و یک تاریخ تا المپیک! اگر شرایط را مهیا کردند، من نوکرشان هم هستم. میایستم و هم من و هم کشتیگیران به تعهداتمان عمل میکنیم ولی اگر پاشنه به همین شکل بچرخد، بعد از جام جهانی خداحافظ. بروند کسی را بیاورند که با این شرایط تیمشان را صاحب مدال کند که حتما میتواند بکند ولی من نمیتوانم.
* فدراسیون تلاش خود را انجام میدهد؟
فدراسیون تلاش کرده اما من که نمیتوانم بروم یقه وزیر یا کمیته ملی المپیک را بگیرم. من با فدراسیون کشتی طرف هستم. تمام ابزار و آلات، شرایط، حقوق مورد نظرم برای مربیان و کشتیگیران، امکاناتی که میخواهم همه باید بعد از جام جهانی مهیا شود تا من به کارم ادامه دهم.
*سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی
گفتوگو: محسن جعفری