رویداد۲۴ واکنش به صحبتهای ظریف درباره پولشویی در ایران را هم باید به سیاهه مخالفتهای دلواپسان اضافه کرد؛ اصولگرایانی که دوز دلواپسی آنها به نزدیکی طیف سیاسی آنها با جبهه پایداری مربوط میشود. این جریان سیاسی در سالهای گذشته به فریاد زدن "نه" شناخته میشود؛ نه به کنسرت، نه به برجام، نه به FATF و شاید آخرین موارد موافقت این جریان سیاسی به دوران محمود احمدی نژاد برگردد، زمانی که کوچکترین انتقادی به دولت را برنمیتابید و منتقد را متهم به سیاه نمایی میکرد. این جریان حالا ریزبین شده و با عینک مخالفت به هرچیزی مثل مدیریت شهر تهران یا ترجمه برجام و CFT نگاه میکند.
ظریف پشت برخی مخالفتها منافع اقتصادی استانتشار ویدئویی از گفتگوی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه درباره رازهای بعضی از مخالفتها با FATF با واکنشهای مخالفان این کنوانسیون بینالمللی رو به رو شده است. ظریف در این گفتگوی تصویری که هفته گذشته منتشر شد درباره مخالفتها با FATF میگوید: "من اعتقاد دارم خیلی از این نگرانی ها، نگرانیهای صادقانه است. اما فکر میکنم پشت برخی از این فضاسازیها منافع اقتصادی است. بالاخره پولشویی در کشور یک واقعیت است. نمیخواهم این پولشویی را به جایی نسبت دهم. اما جاهایی که هزاران میلیارد پولشویی میکنند حتما آنقدر توان مالی دارند که دهها و صدها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی کنند. با این وضعیت ما نمیتوانیم با فضاسازیها مقابله کنیم. کسانی که یک قلم معاملهشان ممکن است ۳۰ هزار میلیارد باشد فضاسازی کردهاند. آنها میتوانند بودجه وزارت خارجه را هزینه یک قلم فضاسازیشان کنند. "
با وجود آنکه ظریف در این گفتگو گفته پولشویی را به هیچ جا نسبت نمیدهد، اما بسیاری از اصولگرایان این سخنان را برنتابیدند. محمد دهقان، عضو فراکسیون ولایی مجلس دیروز در نطق خود گفته: اشتباه فاحشی است که یک مقام مسئول و رسمی در سطح وزارت خارجه اینگونه کشور خود را متهم به فساد و پولشویی کند، آقای ظریف شما وزیر امور خارجه ایران هستید نه ترجمه کنندگان خواستههای FATF در داخل کشور. نماینده طرقبه خطاب به ظریف ادامه داده: شما با مطالب نپخته و نسنجیده آبروی ایران را بردید و اگر امیدی هم به خارج شدن از لیست سیاه FATF وجود داشت با این اتهام زشت و ناروا نیز این امید را از بین بردید.
حسینعلی حاجی حاجیدلیگانی، نماینده شاهینشهر نیز از تعیین مهلت ۴۸ ساعته از سوی برخی نمایندگان به ظریف خبر داده و گفته: اگر تا روز سهشنبه وزیر امور خارجه مدارک خود را ارائه نکند طرح استیضاح وی را در مجلس کلید میزنیم.
وحید یامین پور مجری پایداری چی تلویزیون هم در توئیتر نوشت: همچنان منتظریم قوۀ قضاییه نسبت به ادعاهای وزیر امور خارجه در رسانۀ منتسب به علی لاریجانی واکنش نشان دهد. یا پیگیری مدعا یا تعقیب مدعی؛ نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی به طور گسترده مستند به مادۀ ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی از مصادیق اِفساد فی الارض است.
احمدی امیرآبادی، از اعضای نماینده قم و عضو هیات رئیسه مجلس نیز صحبتهای ظریف را تهمتی بزرگ به نظام جمهوری اسلامی و بازی در زمین دشمن عنوان کرده است. سید حسین نقویحسینی سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی هم از جلسه فراکسیون خود با سخنگوی قوه قضایی خبر داد و گفت که نمایندگان خواستار توضیح درباره علت پیگیری اظهارات نشدن ظریف از سوی قوه قضائیه شدند.
نقوی حسینی از قول محسنی اژهای گفته: سخنگوی قوه قضاییه در مورد اظهارات وزیر خارجه درباره پولشویی گفت که اظهارات ظریف از نظر شخصی بنده غلط بوده، ولی، چون از طرف یک مقام رسمی مطرح میشود باید توضیح دهد و اسناد خود را ارائه کند. اینجانب نامه نوشتم و گفتم که اگر این جملات از سوی ایشان است، توضیحات و اسناد وی اخذ شود.
البته وزارت خارجه ادعای نقوی حسینی را تکذیب کرد. بهرام قاسمی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست خبری امروز خود گفت: ما هیچ گونه درخواستی از سوی آقای اژهای، سخنگوی قوه قضاییه تاکنون دریافت نکردهایم. آن نماینده براساس یک سوتفاهم یا توهم این موضوع را بیان کردند، زیرا زمانی میتوان این ادعا را گفت که ادعایی به وزارت امور خارجه ارسال شده باشد که نشده است.
ظریف: ببر کاغذی میسازند و آن را شکار میکنندآنگونه که اعلام شده بود قرار بود ظریف در جلسه دیروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره اظهاراتش به نمایندگان توضیح دهد. با این حال ظریف گفته که در این جلسه صحبتی از پولشویی به میان نیامد. ظریف، اما دیروز درباره برخی واکنشها به اظهاراتش نیز گفته: نوار اظهاراتم در این خصوص وجود دارد؛ لذا درخواست میشود افرادی که نسبت به اظهارات بنده اعلام نظر کردند در مورد محتوا صحبت کنند نه محتوایی که خودشان ساختهاند؛ در واقع گاهی افراد ببر کاغذی میسازند و آن را به خوبی شکار کنند.
صحبت ظریف متوجه دانشگاه تهران نبودصادق زیباکلام میگوید: درست است که آقای ظریف در صحبتهای خود از شخص یا سازمانی اسم نمیآورد، اما آنچه او میگوید نمیتواند متوجه نهادهایی مثل دانشگاه تهران باشد. قاعدتا آنچه آقای ظریف گفته متوجه نهادهایی میشود که قدرت دارند. کسانی که واکنش نشان میدهند احتمالا از این بر آشفته شده اند که نکند مقصود آقای ظریف باشند.
این تحلیلگرا مسائل سیاسی درباره مخالفتهای تندروها با مسائلی که به خارج از کشور مربوط میشود میگوید: جریان تندرو به خصوص دلواپسان و طرفداران آقای احمدی نژاد اساسا با هر حرکت یا اظهار نظری که برای کم کردن تنش با غرب باشد به شدت مخالفت میکننند. حیات سیاسی آنها در مقابله کردن با جهان بیرون است؛ بنابراین بخشی از نگرانی آنها این است که مبادا پیوستن به FATF، CFT یا ۲۰۳۰ باعث کم شدن تنش بین ایران و فضای بین الملل شود.
زیباکلام ادامه میدهد: یکی از علتهای حمله این روزهای تندروها به ظریف این است که آنها از او انتظار چنین موضع گیری را نداشتند. مواضع آقای ظریف در پنج سال گذشته مواضعی محافظه کارانه و محتاطانهای بوده است. شاید اگر دیگران این چنین موضع گیری میکردند باعث خشم تندروها نمیشد.
تندروها برنمیتابند که سمتی در نظام در اختیار آنها قرار نگیرداین تحلیلگر سیاسی در پاسخ به اینکه چرا از چند سال است که از طیف اصولگرایان تندرو تنها مخالفت مشاهده میکنیم میگوید: قدرت مثل ثروت میماند. آدم هرچقدر که ثروت داشته باشد دنبال بیشتر کردن آن است. تندروها هم علی رغم قدرت و عمقی که در کشور دارند خواهان قدرت بیشتر هستند. آنها این را برنمی تابند که سمتی در نظام وجود داشته باشد و در اختیار آنها نباشد. میخواهند مجلس، قوه قضاییه، شهرداری تهران و ... را هم میخواهند.
زیباکلام با اشاره به فضاسازیهای سیاسی علیه شورای شهر و شهرداری نیز میگوید: آنها تا زمانی که آقای قالیباف در شهرداری است و بقیه اصولگرایان در شورای شهر هستند کاری به مسائل مدیریت شهری ندارند. یعنی به خاطر لیبرال بودن یا عملکرد محمدعلی افشانی یا محسن هاشمی نیست که با آنها مخالفت میکنند. در همین چند روزه تندروها شروع به زدن پیروز حناچی کرده اند، چون زیر تیول تندروها قرار نمیگیرد.