رویداد۲۴ معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاستجمهوری درباره حضور زنان در پستهای مدیریتی گفت: یک روند پر از فراز و نشیبی را در ارتباط با مسائل زنان به ویژه در حوزه سیاسی و دستیابی به قدرت و حضور در تصمیمسازیها و تصمیمگیریها در دوران پس از انقلاب داشتیم، البته مجموع اتفاقات در این سالها یک روند رو به رشد است و به پیشرفتهای بسیار خوبی رسیدیم.
وی با اشاره به حضور زنان در منصبهای دولتی ادامه داد: در دهه ۷۰ رییسجمهور وقت برای اولین بار مشاور امور زنان را منصوب کرد و به نوعی اولین مشاور زن رییسجمهور در آن سالها انتخاب شد. سپس در دوره اصلاحات و در سال ۷۶ اولین معاون رییسجمهور در حوزه محیطزیست را منصوب کرد.
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با بیان اینکه این حرکت یک حرکت رو به جلو بود، خاطرنشان کرد: در همان دوره ما پیشرفتهای خوبی در انتصابات مربوط به زنان در دستگاههای مختلف داشتیم، اما کافی نبود. در دوره بعد انتصاب وزیر زن داشتیم، اما جریانی که باید برای حضور خانمها در عرصه مدیریت در دوره نهم و دهم اتفاق میافتاد، شکل نگرفت.
ابتکار با اشاره به حضور زنان در دولت دهم و یازدهم تصریح کرد: با توجه به نگرش آقای روحانی که نگرش مثبتی نسبت به حضور زنان در عرصههای سیاسی است، یک جریان پایهای و اساسی برای حضور زنان ایجاد شد، اما باید به این موضوع توجه داشته باشیم که اگر مطالبه ما این است که فقط به صورت ویترین و تشریفاتی زنان حضور داشته باشند، هیچ وقت اینگونه نبوده و تمام خانمهایی که در تمام دولتها حضور داشتند، حتی در دولتهای نهم و دهم ویترن نبودند.
وی خاطرنشان کرد: از ابتدای دولت دوازدهم آقای رییسجمهور هدفگذاری برای حضور زنان داشت و اعلام کرد؛ ۳۰ درصد پستهای دولتی باید در اختیار خانمها قرار بگیرد و این به مفهوم این است که یک حرکت با برنامه رو به جلو زیربنایی در حال انجام است.
رشد ۱۶.۵ درصدی مدیران زن در طی یکسال گذشتهمعاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با بیان اینکه ۴۰ درصد از کارمندان دولت را زنان تشکیل میدهند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر درصد حضور زنان در سطوح مختلف در مراکز تصمیمگیر و تصمیمساز خیلی بالا نیست و تعداد زنانی که مدیر هستند و میتوانند تعیینکننده باشند، خیلی بالا نیست، اما برای این موضوع برنامهریزی خوبی صورت گرفته است.
ابتکار با اشاره به گزارش یکساله حضور زنان در جایگاههای مدیریتی در دولت دوازدهم گفت: این گزارشها حاکی از یک رشد ۱۶.۵ درصدی از حضور مدیران زن در طول یکسال گذشته است و نشان دهنده رشد خوب در این زمینه است، اما هنوز تا رسیدن به مرحله مطلوب فاصله داریم.
وی با بیان اینکه بیشترین رشد حضور زنان در عرصههای مدیریتی در سطوح پایه، میانی و عالیه است، گفت: این هم خوب است، چراکه ما نیاز داریم تا زنان در این عرصهها وارد شوند. به نظر میرسد، در گذشته سقفهای شیشهای مانع از این بود که خانمها ارتقا پیدا کرده و مسئولیتهایی را کسب کنند تا از طریق آن ارتقای اداریشان طی شود، اما در حال حاضر به نظر میرسد، اوضاع بهتر شده باشد.
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با بیان اینکه در استانها تحولات خوبی صورت گرفته و زنان بسیاری به عنوان بخشدار تعیین شدهاند، تصریح کرد: بیشترین رشد زنان در بخشداریها دیده میشود. همچنین در استانها برای پستهایی مانند فرمانداری و مدیران کل استانی از حضور زنان استفاده شده است؛ بنابراین اگر آقای روحانی نتوانسته، وزیر زن انتخاب کند، اما در حال حاضر ۲۸ معاون وزیر و همتراز معاون وزیر در دولت داریم و این روند ادامه دارد.
واگذاری مسئولیت به زنان ناتوان برای دولت مسئلهساز میشودوی با بیان اینکه این امر سیاست و برنامه دولت است و همه دستگاهها باید با برنامهریزی در این جهت گام بردارند، ادامه داد: ما میخواهیم مدیر توانمند داشته باشیم، یعنی زنانی که میآیند، هم آموزش کافی دیده باشند و هم توانمندی لازم را برای مدیریت داشته باشند و نمیخواهیم خانمی در مسئولیتی قرار بگیرد که توان و ظرفیت لازم را برای مدیریت نداشته باشد، چراکه برای دولت و برای زنان مسئلهساز خواهد شد.
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: معتقدم یک حرکت زیربنایی در حال اتفاق است که قطعا نتیجه آن فراوانی بیشتر زنان توانمند و شایسته در سطوح عالی مدیریت مانند وزارت است، اما باید این را در نظر بگیریم که اگر در حال حاضر وزیر زن نداریم به دلیل این است که از یک سو زمینههای کافی برای حضور وزیر زن وجود ندارد. همچنین مسئله نگرشها وجود دارد و ما کماکان در جاهایی سقفهای شیشهای داریم و در ارتباط با حضور خانمها در برخی پستها همچنان حساسیتهایی وجود دارد که به صراحت نمیتوان گفت در فقه یا شرع ممنوعیت در خصوص آن وارد شده است یا خیر. به طور مثال زمانی که در دوره اصلاحات برای اولین بار بنده به عنوان معاون رییسجمهور منصوب شدم، این بحث مطرح شد که آیا وجاهت شرعی دارد یا خیر؟ اما هیچ فقیهی نگفت، این موضوع از نظر فقهی مشکل دارد.