رویداد۲۴ ماجرای استعفای نمایندگان اصفهان بعد از دو هفته همچنان ادامه دارد و امروز یکی از حاشیههای جلسه علنی مجلس شورای اسلامی بود. البته استعفای نمایندگان به صورت گروهی یا فردی اتفاق جدید و بدیعی در تاریخ مجلس نیست. تقریبا این اتفاق در هر دوره از مجلس به صورت نمادین به صورت گروهی یا فردی مطرح شده است که در این میان میتوان به استعفای دستهجمعی نمایندگان دوره ششم یا بعدتر نمایندگان خوزستان در دوره نهم در اعتراض به وضعیت نامساعد زیستمحیطی استان اشاره کرد. حالا هم ۱۸ تن از نمایندگان اصفهانی در اعتراض به وضعیت آب استان و عدم تخصیص ردیف بودجه لازم برای حل این مشکل تصمیم به استعفای دستهجمعی گرفتهاند.
آن هم در شرایطی که بحران آب به صورت محسوس و نامحسوس در سایر استانهای کشور نیز شدت گرفته و رفته رفته به یکی از اولویتها و مشکلات جدی دولت بدل شده است. کاهش نگرانکننده پوششهای گیاهی، برداشت بیرویه از آبهای سطحی و زیرزمینی و سدسازی و احداث مفرط سازههای غیراستاندارد در بستر رودخانهها و البته عدم اجرای طرح آمایش سرزمین باعث شده که این بحران سرعت بیشتری به خود بگیرد و با این وجود به نظر میرسد که استمرار این روند شاید در آینده نه چندان دور استعفاهای استانی و منطقهای ترفندی برای رقابت بر سر حل بحران آب در پارلمان کشور باشد.
موضوع بحران آب در اصفهان ابعاد گستردهتری پیدا کرد و با توجه به اعتراضات سابق کشاورزان این استان به کمآبی، قوای سهگانه برای حل این مساله تصمیم به برگزاری جلسه مشترک درباره آن گرفتند و همان زمان غلامحسین محسنی اژهای سخنگوی قوه قضاییه درباره آن اعلام کرد که «متأسفانه خشکسالی هست و برخی از استانها در کشور با یک خشکسالی طولانی مواجه هستند که از آن جمله استان اصفهان است.»
سکوتی که شکست بحران آب در اصفهان اگرچه به استعفای دستهجمعی نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی ختم شده است، ولی پیش از این و طی چند ماه این مساله حواشی کمتری در مجلس داشت و در آن زمان نمایندگان ترجیح میدادند تا موضوع به دور از اعتراضات و حواشی و از طریق رایزنی برطرف شود. در آن زمان شایعاتی مبنی بر اختصاص بخشی از آب سدهای استانها و شهرهای مجاور به استان اصفهان شنیده میشد و امیدواری نمایندگان اصفهان به انجام این مساله تا مدتی بحث را در سکوت پیش برد، ولی در ادامه شدت گرفتن کمآبی در سایر استانهای کشور و همین طور مخالفت نمایندگان استانهای دیگر با این پیشنهاد سبب شد تا بحث انتقال آب آن طور که مطلوب اصفهانیها بود به جایی نرسد.
احمد سالک کاشانی یکی از نمایندگانی بود که موضوع انتقال آب به اصفهان را رد کرد و حتی به این موضوع اشاره کرد که برداشت از منابع آبی مشترک با سایر استانهای بدون هیچ تغییری و مانند گذشته ادامه دارد؛ اتفاقی در نهایت و بعد از آنکه نمایندگان استان اصفهان در مجلس امیدوار بودند تا دولت و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور ردیف بودجهای را برای تامین منابع مالی در نظر بگیرد بلکه از راه و روش دیگری این مساله را حل کنند، محقق نشد، زمینه آن را فراهم کرد تا نمایندگان از آخرین راهکار یعنی استعفای دستهجمعی استفاده کنند.
مساله تا جایی پیش رفت که محسن مهرعلیزاده استاندار قبلی اصفهان هم به این موضوع واکنش نشان داد و گفت که مسأله آب اصفهان برای بعضیها منبع نان شده، جوری شده که حرفهای کلی روی هوا زده میشود که مطرح شوند، ولی این کارها انصاف نیست و بدانیم که تاریخ ما را قضاوت خواهد کرد.
ورود هیات رییسه مجلس به ماجرای استعفا انصراف ندادن نمایندگان اصفهان از استعفایشان نیز در نهایت هیات رییسه مجلس را مجاب کرد که ظرف ۲۴ ساعت آینده به موضوع ورود کنند. علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی زمانی که عبدالحمید خدری در تذکری مستند به مواد ۹۰ و ۹۱ آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی خواستار حل موضوع استعفای نمایندگان استان اصفهان شده بود، چنین پاسخ داد که «موضوع استعفای نمایندگان اصفهان در جلسه امروز هیات رییسه مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار میگیرد.»
البته این وعده لاریجانی در حالی مطرح شد که هیچکدام از نمایندگان استان اصفهان در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی حضور نداشتند و طبق آنچه که حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهینشهر در مجلس شورای اسلامی خبر داده بود، آنان در جلسه اخیر خود با آیتالله طباطبایینژاد امام جمعه موقت اصفهان و نماینده این شهر در مجلس خبرگان رهبری بر این مساله تاکید کردهاند که تا زمانی که طرحهای انتقال آب حوضه به حوضه هم، چون سامانه دوم انتقال آب، تونل آب بهشتآباد اجرا نشود و از برداشتهای غیرقانونی آب در بالادست زایندهرود جلوگیری نشود، برتصمیم استعفای جمعی خود پابرجا خواهند ماند.»
همچنین امروز نمایندگان مستعفی استان اصفهان به دفتر نماینده، ولی فقیه در استان و امام جمعه اصفهان رفتند و برخی از مردم اصفهان و کشاورزان نیز پشت در دفتر امام جمعه در حمایت از نمایندگان تجمع کردند.
آیتالله سید یوسف طباطبایینژاد در این دیدار با بیان اینکه ما مخالف انتقال آب به یزد نیستیم و بدون شک آبی که به استان اصفهان منتقل شود، به یزد هم میرود، گفت: بنابراین نمایندگان استان یزد در مجلس شورای اسلامی در مسئله آب باید همکاری داشته باشند.
نماینده، ولی فقیه در استان اصفهان با بیان اینکه فقط مسئله آب شرب مشکل استان اصفهان نیست، گفت: درختان ۶۰ ساله اصفهان درحال خشک شدن است و تعجب میکنم که سازمان محیط زیست که برای یک بته در بیابان دلسوزی میکند، اما با وجود اینکه وضعیت درختان استان اصفهان را میبیند و میداند و کاری انجام نمیدهد.
او با اشاره به مسئله آب اختصاصی برای صنعت عنوان کرد: باید برای همه نمایندگان مجلس روشن شود که استان اصفهان بهاندازه ۱۱ یا ۱۴ استان کشور مالیات پرداخت میکند و هنگامی که صنایع استان آب نداشته باشند، تولید و مالیات کاهش مییابد، این مالیاتها برای کل کشور مصرف میشود.
آیت الله طباطبایینژاد یادآور شد: رهبر انقلاب اسلامی در سفر خود در سال ۱۳۸۱ به اصفهان، ۳۰ میلیارد برای مسئله آب اختصاص دادند و دولت برای آن ردیف اختصاص داد، اما در ادامه، بودجهای در نظر گرفته نشد، البته باید از ابتدا این کارخانجات کنار دریا احداث میشد.
او با بیان اینکه مسئله آب استان اصفهان، یک مسئله ملی است، اضافه کرد: بنابراین مسئله آب شرب، آبیاری درختان مثمر و غیرمثمر و آب کشاورزی استان اصفهان یک مسئله ملی است.