رویداد۲۴ انتشار فیلم نماینده سراوان و برخورد او با کارمند کمرگ و واکنش یک شهروند بازتابهای زیادی داشت. نکته جالب درباره این واکنشها در فضای مجازی همراهی مردم با مرد کاپشن چرمی بود؛ مردی با کاپشن مشکی که نماینده مجلس را از ساختمان گمرک سراوان بیرون کرد.
ماجرا آنقدر برای کاربران فضای مجازی هم اهمیت یافت که به سرعت هشتگ نماینده سراوان درست شد. مردم در سالهای اخیر از تنها ابزاری که دارند به خوبی برای نقد سیستم و افرادی که به نظرشان لایق انتقاد هستند، استفاده میکنند. نکته شگفتانگیز ماجرا، تاثیر شگرف شبکههای اجتماعی با وجود فیلتر بودن آنها است؛ تاثیری که باعث استعفای داماد رئیس جمهور میشود یا سیداحمد خاتمی را واردار به توضیح درباره شغل دامادش میکند و در عرض چند ساعت یک نماینده را مجبور میکند شبانه در ویدئویی که از خود منتشر میکند پاسخگوی رفتار خود باشد. هر چند نه آن پاسخ کسی را راضی کرد نه آن سخنان، سخنانی بود که برای تشریح آن اتفاق باشد. ارتباط دادن یک رفتار نادرست، به «افراد مغرض» و «قوم بلوچ» و «تحریکات بیرونی»، «اهل تسنن بودن او» و «لباس محلی مردم منطقه» و «ترفندهای کامپیوتری» و «همگام سازی کلمات» تنها کاری است که احتمالا تنها از دست محمد باسط درازهی نماینده سراوان بر میآید!
به گزارش رویداد۲۴ با ورود شبکههای اجتماعی ساحت قدسی سیاستمداران ایرانی شکسته شده و آنها در اتاقکهای شیشهای قرار گرفتهاند. اتاقکهایی که بلافاصله هرگونه عمل آنها را بازتاب میدهد. از طرف دیگر وجود شبکههای اجتماعی تا حدی مردم را از نهادهای رسمی که مرجع برخورد با چنین رفتارهایی هستند بینیاز کرده است. مردم انقدر به گردش آزاد اطلاعات و تاثیر آن ایمان دارند که احتیاجی نمیبینند برای پیگیری این موارد به دستگاههایی مثل قوه قضائیه، مجلس یا دولت مراجعه کنند؛ آنها بهتر میدانند از هیات نظارت بر رفتار نمایندگان آبی گرم نمیشود! مردم معتقدند با انتشار فیلم، صوت یا نوشته زودتر به حقشان خواهند رسید. گویا دیگر نیازی نیست برای تظلمخواهی از رفتار غلط یک سیاستمدار سراغ نهادهایی رفت که به خاطر بروکراسی پیچیده و متصلبی که دارند شاکی را از طرح شکایت پشیمان میکنند. کافیست با گوشی موبایل از رفتارهای غلط فیلم گرفت و آن را منتشر کرد.
سیاستمداران امروز نمیتوانند از واقعیت فرار کنند و اشتباههای خود را به گردن حواشی بیاندازند. نمیتوانند پشت القاب و عناوین پُر طمطراق پنهان شوند و مخالفان خود را ضد مذهب و ضد نظام و مغرض بدانند که یا نفوذی هستند یا مشکل شخصی دارند؛ تو گویی شبکههای اجتماعی عیار سیاستمداران را روشن کرده است. اما مشخص است سیاستمداران ایرانی هنوز چنین فضایی را درک نکردهاند و همچنان در حال و هوای دیگری سیر میکنند. نماینده سراوان بعد از انتشار این فیلم به جای عذرخواهی بر موضع خودش پافشاری کرد و اعلام کرد طرح استیضاح وزیر اقتصاد را به خاطر برخورد بد کارمند بانک در مجلس پیگیری میکند. جالب آنکه وزیر اقتصاد هم به جای حمایت از کارمند خود، از نمایندهای عذرخواهی میکند که فعلا افکار عمومی با او همراه نیست.
به گزارش رویداد۲۴ از میان شخصیتهای حاضر در ویدئو (نماینده مجلس، زنی که فقط تماشاچی است، فردی که فیلم میگیرد، کارمند اداره و جوانی که نماینده را بیرون میاندازد) جوان کاپشن چرمی بدل به قهرمان تازه فضای مجازی شده است. مردم از میان پنج شخصیت کسی را ستایش کردند که عملگرا بود و واکنش نشان داد و همین واکنش برای مردم دلپذیرترین رفتار ممکن بود.
سیاستمداران ایرانی باید از خود بپرسند چرا رفتار آن جوان برای مردم جذاب است؟ آیا رفتار این جوان و همذات پنداری مردم با رفتار او نشانگر انباشت خشم در جامعهای سرشار از تبعیض، بیعدالتی، نابرابری و خویشاوند سالاری و نگاه از بالا به پائین مسئولان نیست؟