اگر یک نمودار برای بررسی اخلاق و رفتار نمایندگان نسبت به زمان ترسیم کنیم، با گذشت زمان منحنی افول بیشتر رفتارهای اجتماعی نمایندگان را نشان میدهد. ما این افول را تنها در رفتارهای پرخاشگرایانه نمیبینیم. پرخاش کوچکترین بخش ماجرای رفتارهای اجتماعی نمایندگان است.
رویداد۲۴ دیروز هم شاهد رفتار دور از شان و توهین آمیز یکی دیگر از نمایندگان مجلس بودیم. این بار فایل تصویری محمد باسط درازهی، نماینده سراوان منتشر شد. این نماینده از کارمند اداره گمرک درخواستی دارد که در فایل تصویری به نظر میرسد خارج از عرف اداری است. آنطور که فایل تصویری نشان میدهد کارمند گمرگ با درخواست او موافقت نمیکند و نماینده مجلس به او توهین میکند. کارمند خطاب به نماینده میگوید ما از شما دستور نمیگیریم. نماینده مجلس، اما میگوید: تو ... میخوری از من دستور نمیگیری. تو غلط میکنی از من دستور نمیگیری. مردکِ. کارمند سپس هویت این نماینده مجلس را برای حاضرین فاش میکند و میگوید: ایشان نماینده مجلس است که اینجور صحبت میکند. حالا نمیدانم کی به او رای میدهد. یکی از حاضرین هم میگوید: خاک بر سر مملکتی که تو نماینده مجلساش هستی. این نماینده هم در پاسخ میگوید: خاک بر سرش. بله.
این ویدئو با واکنشهای زیادی در فضای مجازی رو به رو شده است.
روایت نماینده سراوان
محمد باسط درازهی دیروز توضیح داده است: بنده سه شنبه هفته گذشته با رییس گمرک ایران آقای میراشرفی در اداره گمرک مرکزی وقت ملاقات داشتم و قرار بود تا درباره مسائل گمرکی حوزه انتخابیه خود با او بحث و گفتگویی داشته باشم. او افزود: ریاست محترم گمرک به دلیل نبود وقت قرار ملاقات را به امروز موکول کرد و بنده حدود ۴۰ الی ۴۵ دقیقه جلوی در معطل بودم. دو کارمندی که در آنجا حضور داشتند در واکنش به پیکیری بنده با رییس گمرک ضمن توهین، گفتند که هر چه میکشیم از دست امثال شماست! وی ادامه داد: بحث و چالش حدود سه دقیقه به طول انجامید و افرادی که مبادرت به فیلمبرداری کرده بودند با تدوین فیلم قسمتهایی که بنده را مورد توهین قرار داده بودند را حذف کردهاند. نماینده مردم سراوان گفت: کارمندی که تصویرش در فیلم مشخص است با ادبیات بسیار سخیف، بیان دشنام، از ملاقات بنده با رئیس گمرک ممانعت کرد که در نهایت درگیری پیش آمد و بنده را با بیاحترامی از اداره بیرون انداختند. درازهی تصریح کرد: بنده با وزارت اقتصاد تماس گرفتم تا هماهنگیهای لازم را انجام دهد و نهایتا پس از دو تا سه ساعت معطلی موفق به انجام ملاقات نشدم.
رفتارهای خارج از عرف نمایندگان نباید غافلگیرمان کند
صادق زیباکلام استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی درباره افول رفتارهای اجتماعی نمایندگان میگوید: رفتارهای خارج از عرف نمایندگان خیلی هم ما را نباید شگفت زده و غافلگیر کند. اگر یک نمودار برای بررسی اخلاق و رفتار نمایندگان نسبت به زمان ترسیم کنیم، با گذشت زمان منحنی افول بیشتر رفتارهای اجتماعی نمایندگان را نشان میدهد. ما این افول را تنها در رفتارهای پرخاشگرایانه نمیبینیم. پرخاش کوچکترین بخش ماجرای رفتارهای اجتماعی نمایندگان است.
دل رحمانی فضلی از نمایندگان خون است
او ادامه میدهد: ما در جریان استیضاح علی ربیعی وزیر سابق کار با نهایت شگفتی شاهد بودیم که نمایندگان چقدر در رابطه با شرکتهای مربوط به شستا از او انتظار داشتند. یکی از مصیبتهای وزیر این انتظارات نمایندگان بود. آنها از او توقع داشتند که بستگانشان را در این شرکتها منصوب کند، اما، چون آقای ربیعی خلاف خواست آنها عمل کرده بود نمایندگان دلخور شده بودند. اگر پای درد دل رحمانی فضلی بنشینید، میبینید چه دل خونی از توصیهها و فشارهای نمایندگان حوزههای مختلف برای انتخاب استاندار، فرماندار و ... دارد. این درباره رئیس سازمان برنامه و بودجه یا وزرای دیگر هم صادق است. این فشارها هم کمتر از درگیری و داد زدن سر کارمند گمرک نیست.
مجلس در قعر امور است
زیباکلام معتقد است: نمایندگان در مقابل برای منافع ملی کشور یا حقوق شهروندی ایستادگی ندارند و یقه چاک نمیکنند. وقتی اینها را کنار هم قرار میدهیم میبینیم حاصلش مجلسی است که به جای آنکه باید در راس امور قرار داشته باشد در قعر امور است. من علت را در نظارت استصوابی میدانم و معتقدم تنها ملاک و معیار برای پذیرش نامزدی یک فرد این است که مشکل سیاسی نداشته باشد. اگر مشکل سیاسی نداشته باشد چیزهای دیگر خیلی مهم نیست. مهمترین دغدغه نمایندگان این است که حرفی نزنند که شورای نگهبان به خاطرش آنها را در انتخابات ردصلاحیت کند. وگرنه رفتارهای این چنینی باعث ردصلاحیت نمیشود و نمایندگان هم دغدغه رفتارهایشان را ندارند.
فراکسیون امید باید برای اصلاح قانون انتخابات تلاش میکرد
این تحلیلگر سیاسی در پایان میگوید: اینکه نمایندهای از لزوم افزایش بودجه آب صحبت کند و برای آن تلاش کند باعث این نمیشود که مورد غیظ و غضب شورای نگهبان قرار بگیرد. اما متاسفانه اگر همین نماینده چیزی بگوید که مقداری برای نظام گران باشد به دلایلی مثل نداشتن التزام به قانون اساسی و ... رد صلاحیت میشود. مجموعه اینها باعث شده که رفتار نمایندگان و به تبع آن جایگاه مجلس شورای اسلامی منظما افول کند. من امیدوار بودم که فراکسیون امید مجلس دهم طرحی برای اصلاح قانون انتخابات داشته باشد که شورای نگهبان نتواند با انگیزههای سیاسی نامزدها را ردصلاحیت کند، اما متاسفانه از فراکسیون امید هیچ حرکتی مشاهده نکردیم.
منبع: فرارو