رویداد24- سفیر پیشین ایران در مقر اروپایی سازمان ملل در ژنو با بیان اینکه اظهارات برخی مقامهای ایرانی علیه برجام موجب ترس سرمایهگذاران خارجی میشود، تاکید کرد: هر مقامی که علیه برجام سخنی بگوید، سخن این مسئول سبب دور شدن سرمایهگذاران و بانکداران میشود.
سیدعلی خرم با اشاره به نشست روز پنجشنبه وزرای امور خارجه آمریکا و انگلیس با نمایندگان بانکهای اروپایی در لندن گفت: ما در روزهای نخست سال جاری شاهد بودیم که رهبری نسبت عدم برقراری روابط بانکی ابراز نارضایتی کردند و آقای روحانی در دیدار با نخستوزیر ایتالیا و آقای ظریف نیز در دیدار با فدریکا موگرینی و جان کری و همچنین آقای سیف در نیویورک همین مسئله را بیان کردند.
وی با بیان اینکه مجموعه فشارهای ایران موجب برگزاری چنین نشستهای شده است، اظهار داشت: آمریکا نمیخواهد در روند اجرای برجام خللی ایجاد شود و به همین خاطر با اظهاراتی شفاهی و برگزاری دیدارهای مختلفی میخواهد اخلالی در روند کار ایجاد شده است را رفع کند. از سوی دیگر، اروپاییها هم میخواهند روابط تجاری و اقتصادیشان را با ایران احیا کنند، اما مشکل در جای دیگر نهفته است.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه هنوز سرمایهگذاران برای حضور در ایران اطمینان حاصل نکردهاند، تصریح کرد: سرمایهگذاران خارجی برای حضور در ایران و انجام سرمایهگذاری در بازار جذاب کشورمان، رغبت بسیاری دارند اما اعتمادی برای عدم جریمه و تحریم مجدد ندارند. دیدار آقای کری با بانکداران هم در این راستا بود که به آنها اعتماد بدهد که برای همکاری با ایران منعی وجود ندارد و آنها را تشویق به سرمایهگذاری در ایران کند.
خرم ادامه داد: این نوع دیدارها و رایزنیها مفید است اما حضور سرمایهگذاران در ایران نه در دست دولت آمریکا و نه در دوست انگلیس یا اتحادیه اروپایی است، بلکه شرکتهای سرمایهگذاری و بخشهای خصوصی باید این اعتماد را پیدا کنند.
او در پاسخ به این سوال که این اعتماد چه زمانی حاصل خواهد شد؟ خاطرنشان کرد: ایجاد این اعتماد دو وجه دارد؛ وجه نخست زمانی حاصل میشود که آمریکا به آنها اطمینان بدهد که توافق هستهای مغتنم است و همچنان اجرا خواهد شد و نقض نمیشود. وجه دوم نیز این است که در ایران نیز نسبت به مسئله برجام نوعی وحدت و وفاق ملی ایجاد شود.
سفیر پیشین ایران در مقر اروپایی سازمان ملل در ژنو با بیان اینکه اظهارات برخی مقامهای ایرانی علیه برجام موجب ترس سرمایهگذاران خارجی میشود، ابراز داشت: هر مقامی که علیه برجام سخنی بگوید، سخن این مسئول سبب دور شدن سرمایهگذاران و بانکداران میشود. ما نباید همیشه به دنبال پیدا کردن مقصر و خلافکار در خارج باشیم زیرا در برخی از موارد خودمان نیز مقصر هستیم.
خرم در پاسخ به این سوال که بانکداران اروپایی میگویند آمریکا درباره ایران سیاست دوگانه در پیش گرفته و حتی دیدارشان با کری موجب کسب اطمینان آنها نشده است. دلیل این مسئله چیست؟ بیان کرد: از یکسو، آقای کری صادق است و آمریکا نمیخواهد مانع از رابطه ایران با بانکها شود اما از سوی دیگر، قوانین داخلی آمریکا محدودیتهایی را برای سرمایهگذاری در ایران وضع کرده است.
او با بیان اینکه دولت باراک اوباما تا کمتر از یکسال دیگر بر سرکار است و پس از آن دولت جدید مدیریت امور در آمریکا برعهده میگیرد، عنوان کرد: هماینک در صحنه انتخاباتی آمریکا فردی به نام دونالد ترامپ وجود دارد که سخنان تندی علیه برجام و ایران زده است و همین سخنان هماینک بسیاری از سرمایهگذاران را درباره ایران فراری داده است.
سفیر سابق ایران در چین افزود: در این شرایط، بسیاری از سرمایهگذاران منتظر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند و میخواهند ببینند چه کسی رئیس جمهور آمریکا میشود تا پس از مشخص شدن نتیجه، تصمیمگیری نهایی را بکنند.
خرم در پاسخ به این سوال که بانکداران اروپایی از آمریکا خواستهاند به آنها برای همکاری با ایران ضمانت کتبی بدهد اما وزارت خزانهداری آمریکا از دادن ضمانت کتبی امتناع ورزیده است. چرا مقامهای آمریکایی علیرغم اظهارات علنی از دادن ضمانت طفره میروند؟ بیان کرد: دولت کنونی آمریکا تا کمتر از یکسال دیگر بر سر کار است و این دولت نمیتواند بر آینده ضمانتی را بدهد بلکه باید دولت آتی آمریکا چنین کاری را باید بکند.
او با بیان اینکه البته مسائلی هم در این ماجرا فنی هستند و رفع آنها زمانبر است، یادآور شد: آقای ظریف و تیم وزارت امور خارجه هماکنون این بخش از ماجرا را از طریق کمیسیون مشترک ایران و گروه ۱+۵ و کارگروه رفع تحریمها دنبال میکنند.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به وضعیت کنونی اقتصاد ایران هم گفت: هماینک شفافیت لازم در مجموعه اقتصادی ایران و همچنین قوانین کافی برای سرمایهگذاری وجود ندارد. ما باید قوانین محکمی در رابطه با مسائل سرمایهگذاری خارجی، پولشویی و... در ایران داشته باشیم و از سوی دیگر، یک نوع انسجام در کشور در این باره شکل گیرد.