صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 February 09
کد خبر: ۱۶۳
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۶ - ۲۶ آبان ۱۳۹۴
رقابت بر سر انتشار فجایع

مقایسه عملکرد رسانه ها در فاجعه منا و حملات پاریس

یک استاد ارتباطات با مقایسه میزان تاثیرگذاری تصاویر دلخراشی که رسانه‌های داخلی از فاجعه منا منتشر کردند و همچنین تصاویری که در رسانه‌های غربی برای انعکاس حملات پاریس منتشر شد، یادآور شد: رسانه‌های ما در فجیع‌ نشان دادن عکس‌ها و جنازه‌ها رقابت دارند و هر کدام اگر تصاویر دلخراش‌تری نشان بدهند فکر می‌کنند حرفه‌ای‌تر عمل کرده‌اند.
رویداد24: دکتر رضا خوشرو  با بیان اینکه رسانه‌های غربی درخصوص حملات پاریس در راستای اهدافشان درست عمل کردند، در عین حال یادآور شد: این رسانه‌ها برخی اصول حرفه‌ای را رعایت نکردند و فقط در راستای اهداف راهبردی‌شان درست عمل کردند و با اولویت‌بندی، چارچوب‌سازی و برجسته‌سازی به عمق این جریان پرداختند؛ این در حالی است که در جریان فاجعه منا رسانه‌های ما باید حرفه‌ای‌تر و در راستای اهداف راهبردی عمل می‌کردند منتها استراتژی و راهبرد رسانه‌ای ما این را نشان نمی‌داد، چون فقط با عواطف مردم بازی می‌کرد، اما رسانه‌های غربی کاملا برعکس بودند با مقابله و تنبیه مقصران حادثه پاریس در راستای اهداف راهبردی‌شان درست عمل کردند، هر چند اصول خبرنگاری حرفه‌ای را رعایت نکردند. رسانه‌های غربی بدون روکش، تصویری از کشته‌شدگان را منتشر نمی‌کنند؛ به خاطر اینکه نمی‌خواهند با احساس عاطفی مخاطب بازی کنند بلکه با شعور و فهم مخاطب کار دارند.

این استاد ارتباطات سپس با مقایسه‌ی عملکرد رسانه‌های غربی در فاجعه منا و نحوه پرداختن به حملات تروریستی پاریس گفت: در فاجعه منا یک بایکوت خبری در عموم رسانه‌های جهان به ویژه رسانه‌های غربی رخ داد. اما برخلاف منا که اطلاعات آن را تخفیف و یا تحریف کردند، در جریان حملات پاریس این اطلاعات برجسته‌سازی شد و به نوعی اصول حرفه‌ای را رعایت نکردند.

او با بیان اینکه فاجعه منا در رسانه‌های غربی تحریف و تخفیف داده شد، بیان کرد: رسانه‌های غربی از یک فاجعه بزرگ به عنوان حادثه‌ای طبیعی که می‌تواند در ازدحام شکل بگیرد، یاد کردند. یعنی هیچ شائبه‌ای مبنی بر عمدی بودن این جریان در رسانه‌های غربی برداشت نشد و حتی حاضر نشدند تعداد دقیق این کشته‌ها را که بیش از هفت هزار تن غیر از آن چیزی که دولت عربستان اعلام کرده بود، اعلام کنند. در حالی که جمع کشته‌هایی که در فاجعه منا دیده شد، کاملا مشخص بود. حتی خبرگزاری عربستان در مقطعی به این اعداد اذعان کرد اما دوباره تکذیب کرد؛ بنابراین یک جریان سیاهی به راه افتاد که مشخص بود برخی رسانه‌های غربی تحت فشارهای سیاسی و حتی مالی فاجعه منا را تحریف کردند و یا تخفیف دادند.

خوشرو با اشاره به موضوع حملات پاریس، با اعتقاد بر اینکه رسانه‌های غربی کاملا برعکس فاجعه منا به عمق آن پرداختند، یادآور شد: در حملات پاریس به جای تخفیف، برعکس‌، برجسته‌سازی و بزرگ‌نمایی شکل گرفت. برخی رسانه‌ها این جریان را به 11 سپتامبر تشبیه کردند در حالی که مشابه همین جریان در بیروت رخ داد که رسانه‌های غربی در حد زیرنویس به آن پرداختند و اصلا به این شکل که خبر فوری داشته باشند به این حادثه پرداخته نشد. این همه افراد بی‌گناهی که در بیروت کشته شدند تقلیل شدند و با بی‌تفاوتی با آن‌ها برخورد شد.

این استاد ارتباطات در ادامه یادآور شد: برجسته‌سازی حملات پاریس در رسانه‌های غربی به حدی پیش رفت که انگار این خون با خونی که در بیروت ریخته شد، فرق می‌کند؛ در حالی که در خبرگزاری‌های حرفه‌ای نباید این اتفاق بیفتد. متأسفانه سیاست‌های کلان برخی کشورهای غربی بر اصول خبر و خبرنگاری سایه می‌اندازد.

وی سپس در برداشت رسانه‌های غربی از این حملات که در پاریس شکل گرفته است، یادآور شد: با توجه به اینکه بسیاری از تبعه‌های فرانسوی، الجزایری و اعراب هستند، این برداشت را می‌شود کرد که فرانسوی‌ها می‌خواهند چرخ‌گوشتی برای این جریان داشته باشند که به تحریک، این افراد را به سوریه برگردانند و آنجا را بمباران کنند. این اتفاق جدی است و رسانه‌های غربی در این مسیر قرار دارند.

منبع: ایسنا

نظرات شما