رویداد۲۴ حمیدرضا کشاورز: تسریع بودجه سال ۹۸ زیانهای فراوانی را به جامعه وارد خواهد نمود که از آن جمله میتوان به عدم توان دولت به واریز به صندوق توسعه ملی و در نتیجه استقراض از بانک مرکزی دانست.
فرایند لایحه بودجه سال۹۸ به ترتیبی است که دولت با تمرکز وجوه در سازمانها و یا نهادهایی که امور موازی را به انجام میرسانند توجهی به نقاط بحرانی نکرده است. بطور مثال اختصاص بیش از ۷۰۰۰ میلیارد تومان وجه برای تخصیص به سازمان تبلیغات اسلامی که همزمان نهادهای موازی با ان نظیر حوزههای علمیه، مساجد و تکایا، میتوانند جورش را بکشند از اهمیت بیشتری برخوردار است یا پرداخت بدهی کارگرانی که در طی سال ۹۷ دچار عقب ماندگی حقوق و دستمزدشان شدند و نسبت به این موضوع اعتراضاتی هم داشتند.
به نظر میرسد برنامه ریزی کلان دولت در راستای تهیه و توزیع کالاهای اساسی مورد نیاز مردم تمرکز پیدا کرده ولی راهکارهای رشد و تعالی، عدم انحراف بودجه نگریسته نشده است.
حسام الدین آشنا که در فصل بودجه نویسی به گروگان گرفتن بودجه اشاراتی داشت دقیقا به همین نکات توجه کرده بود. چنانچه اصلاحات عمدهای توسط مجلس روی لایحه بودجه اعمال نشود، دولت مجبور خواهد شد دست به استقراض از بانک مرکزی بزند و این به معنای عدم واریز پول به صندوق توسعه ملی خواهد بود که روشی است که دولت از زمستان ۹۶ تا پایان ۹۷ بر آن اصرار داشت و صندوق توسعه ملی را شرایط ضعف فراوانی قرار داد و از قدرت آن کاست.
استقراض از بانک مرکزی هم دولت را دچار تبعات زیادی میکند که از جمله آن میتوان به بالا رفتن نرخ ارز در پی بی ارزش شدن وجهه پول ملی دانست. یعنی اینکه وقتی دولت از بانک مرکزی استقراض میکند به معنای آن است که منابع خارجی برای استقراض گیر نیاورده و مجبور شده برای پوشش هزینههایش رو به دم دستترین منابع یعنی بانک مرکزی بیاورد این موضوع خود به خود روی ارزش پول ملی اثر میگذارد و شرایط را برای دولت سختتر خواهد کرد و از ارزش پول ملی خواهد کاست و از ارزش نرخ برابری پول ملی برابر ارزهای خارجی میکاهد.
عملکرد دولت در استقراض از بانک مرکزی نرخ دلار را بالا خواهد برد و موجبات افزایش نرخ تورم خواهد شد صندوق بین المللی پول در این شرایط فعلی نرخ تورم را بیش از ۵۵% و مرکز آمار ایران این نرخ را ۳۸/۵% اعلام میکند، به هر حال آنچه رویداد۲۴ پیش بینی کرده بود یعنی «ابر تورم» که معمولا به تورمهای بالای ۵۰ % گفته میشود در حال ظهور است و نشانههایش را در قیمتهای کالاهای اساسی مانند گوشت، مرغ، برنج و سایر اقلام اساسی میتوان به وضوح مشاهده کرد.