رویداد۲۴ محمد آیتی: هرچه جلوتر میرویم آرزوی خانهدارشدن برای بیمسکنها دست نیافتنیتر میشود. از طرفی، روز به روز قدرت خرید مردم کمتر و از طرفی دیگر، تورم افزایش پیدا میکند و گویا هیچکس توان کنترل این شرایط نامساعد را ندارد.
حال در این آشفته بازار، بانکها هم با عدمتخصیص تسهیلات بر افزایش قیمت مسکن صحه گذاشتند و از سویی دیگر همین بانکها روی به خرید زمین و ملک آوردند تا کار برای مردمی که میخواهند صاحبخانه شوند بیش از پیش سخت شود.
هرچند رییس جمهور وقت متعدداً و مکرراً از خروج بانکها از سیستم بنگاهداری صحبت کرده، اما از قرار معلوم یا گوش بانکها به این حرفها بدهکار نیست یا ارادهای خاص از سوی رییس جمهور و مدیران زیرمجموعهاش برای پایان دادن به این اوضاع و احوال وجود ندارد.
عبدالکریم حسینزاده عضو کمیسیون عمران مجلس به رویداد۲۴ گفته: متاسفانه از همان روزی که بانکها به دنبال بنگاهداری رفتند از مسیر واقعی خود خارج شدند و این رویکرد، باعث معضلاتی در سیستم بانکی کشور شد. اکنون هیچ سیاستگذاری در بانکها برای تامین منابع مالی ساخت و یا خرید مسکن نداشتیم.
نماینده نقده و اشنویه میگوید: اگر در همه این سنوات از نقطه صفر تا نقطهای که امروز در آن قرار داریم نگاهی بیاندازیم میبینیم که مسئولان فقط سعی داشتند که با یک شیبی وام مسکن را افزایش دهند، اما هیچ وقت بطور دقیق سیاستگذاریهای پیرامونی آن، که برای تامین مسکن بوده را دنبال نکردند. یعنی مشخص نیست سرمایهها چه در بخش انبوهسازی و چه در بخش کوچکساز به چه صورت است و هدفمندی در این مسیر وجود ندارد.
وی افزود: هنوز سیاستهای حمایتی از سازنده واقعی وضع نشده و تا زمانی که این موضوعات سر و سامان پیدا نکند خیلی امیدی به بهبود در این حوزه نیستیم. اکنون ارائه تسهیلات چه برای انبوهسازان و چه برای ساخت و سازهای کوچک از سیاست درست و منطقی پیروی نمیکند، یعنی به همه افراد در هر قشری و با هر درآمدی به یک چشم نگاه شده که این روند به دور از عدالت است.
حسینزاده تصریح کرد: وظیفه بانکها در پرداخت تسهیلات فقط این نیست که مبلغی را به عنوان وام در اختیار مشتری قرار دهند بلکه نحوه واگذاری و پرداخت این وامها خیلی مهم است. یعنی باید یک مکانیزمی تعریف شود که همه افراد برای گرفتن وام از شرایط یکسان برخوردار نباشند. فردی که درآمد پایینتر دارد با فردی که متمولتر است در گرفتن وام نباید یکسان باشند. متاسفانه بانکها بجای اینکه تمرکز خود را برای خانهدارشدن افراد بیمسکن بگذارند به دنبال راهی برای بزرگ شدن مجموعه خود بوده و هستند.
عضو فراکسیون امید مجلس در پایان خاطرنشان کرد: وقتی بانکها بصورت مشخص، زمین و املاکی را خریداری کردند و پس از مدتی آن زمین و ملکها با رشد چشمگیری روبرو شد چه توقعی میتوان از آنها داشت که بیایند و مسیر تسهیلات برای خانهدارشدن مردم بیمسکن را فراهم کنند. سیاستگذاری بانکها در حوزه خانهدارشدن مردم شفاف نیست و امید است بانک مرکزی به کمک مدیران ارشد بانکها یک بار برای همیشه راه و روش خود را در مسیر خانهدار شدن مردم، منطقی و شفاف اعلام کنند.