صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 07
کد خبر: ۱۶۷۳۸۸
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۸ - ۱۳ اسفند ۱۳۹۷
قهرمانی:

علم و دانش در کشورمان به اندازه چای خشک هم اهمیت ندارد/ دانشجویان خارجی در دانشگاه تهران

معاون بین‌الملل دانشگاه تهران گفت: مسئولان باید توجه کنند که علم و دانش هزینه دارد و هزینه آن به مراتب تاثیر مفیدتری در پیشبرد کشور دارد.

رویداد۲۴محمد باقر قهرمانی معاون بین‌الملل دانشگاه تهران، درباره تاثیر مشکلات اقتصادی کشور در جذب و اعزام دانشجو گفت: حتما این موضوع جذب و اعزام را تحت تاثیر قرار داده، ولی ما تلاش می‌کنیم، مشکلاتی که در این راه هست را برطرف کنیم و بتوانیم دانشجوی بیشتر و بهتری را جذب کنیم. البته روند گردش دانشجوی جهانی در حال توسعه است و ما این را می‌توانیم ببینیم که دانشجو به آسانی از یک کشور به کشور دیگری می‌رود و به همین خاطر این مسئله جزو پدیده‌های نوین جهانی حساب می‌شود.

وی ادامه داد: در آسیا تعداد دانشجویانی که به کشور‌های دیگر می‌روند، زیاد هستند، به طور مثال از چین، هند و پاکستان و همچنین آفریقا دانشجویان زیادی در سراسر دنیا وجود دارند. البته در بین کشور‌های امریکایی و اروپایی هم این اتفاق می‌افتد.

قهرمانی با اشاره به بهره‌گیری از این شرایط گفت: اگر بتوانیم آنچه که داریم را به خوبی عرضه کنیم و منفعتی برای دانشجویی که به کشور ما برای تحصیل می‌آید، ایجاد کنیم تا پس از فارغ‌التحصیلی بتواند از آن منافع در جهت ارتقای زندگی خود، خانواده و کشورش بهره ببرد، می‌توانیم آن‌ها را به آسانی جذب کنیم.

معاون بین الملل دانشگاه تهران گفت: در دانشگاه تهران از حدود ۷۰ کشور دنیا دانشجو داریم که از دانشجویان جدید‌الورودی که ثبت‌نام کردند، رتبه اول مربوط به افغانستان است. بالاخره زبان مشترکی با آن‌ها داریم و سابقه ارتباط دانشگاهی هم با آن‌ها داشته‌ایم.

وی تصریح کرد: پس از افغانستان، اتحادیه اروپا و چین رتبه دوم در میان کشور‌هایی که به دانشگاه تهران دانشجو می‌فرستند را دارند. یعنی حتی سوریه، عراق و... در رتبه‌های سه کشور اول نیستند، اگرچه از آن‌ها هم تعداد زیادی دانشجو داریم. این تنوع در روند پذیرش دانشجو از کشور‌ها مختلف، خیلی مهم است.

قهرمانی ادامه داد: از امریکا، انگلستان، آلمان، کره جنوبی، ژاپن، سوریه، عراق و کشور‌های همسایه هم دانشجو داریم. وجود این تنوع دیگر دانشجویان را هم برای حضور در ایران ترغیب می‌کند. خیلی از اوقات که به دانشگاه‌های خارج از کشور رفتم، چیزی که من را غافلگیر کرده، فارغ‌التحصیلان دانشگاه تهران هستند که به استقبالم می‌آیند و خوشحالی خودشان را از اینکه در دانشگاه ما بودند و حالا در راستای درس‌شان مشغول به کار هستند، بیان می‌کنند، یا گا‌ها پیش آمده به سفارتخانه‌ای می‌رویم و سفیر می‌گوید، در دانشگاهی در ایران تحصیل کرده است. هرجا که می‌رویم چنین مواردی می‌بینیم و به همین ترتیب است که ارتباطات علمی و دانشگاهی ما افزایش پیدا می‌کند.

وی در پاسخ به این سوال که چطور می‌توانیم پذیرش بیشتر و با کیفیت‌تری داشته باشیم؟ گفت: به نظرم اگر مسئولان کشور روی پذیرش دانشجویان بین‌الملل و مسائل حقوقی - مالی آن‌ها تمرکز کنند و قوانین را به روز کنند، حتما می‌توانند کمک کنند که پذیرش دانشجوی بیشتری داشته باشیم. در حال حاضر پذیرش دانشجو و صدور ویزا برای آن‌ها براساس ماده قانونی ۱۳۰۵ بوده و مشکل اساسی دانشجویان بین الملل این است که یک دانشجو برای هربار خروج از کشور باید مجوز خروج بگیرد. به عنوان مثال اگر امشب نیاز داشته باشد که پدر، مادر یا خانواده‌اش را ملاقات کند، نمی‌تواند خارج شود و باید صبر کند که روز بعد مجوز برایش صادر شود.

قهرمانی افزود: این قانون شاید در گذشته قابل توجیه بوده، ولی در حال حاضر قابل توجیه نیست، بررسی قوانین فعلی، ایجاد قوانین مناسب‌تر که هم مصالح کشور را در نظر بگیرد و هم به حضور دانشجویان خارجی کمک کند، می‌تواند شرایط بهتری را برای پذیرش دانشجویان خارجی ایجاد کند.

معاون بین الملل دانشگاه تهران در پاسخ به این سوال که در خصوص اعزام دانشجویان به خارج از کشور شرایط دانشگاه تهران به چه صورتی است؟ گفت: نکته مهم در این خصوص این است که دانشجوی ما در بخش بین‌المللی – دانشجویی در عرصه جهانی باید از توانمندی بهتری برخوردار باشد. این موضوع پیش آمده که وقتی با دیگر دانشگاه‌های دنیا و نهاد‌های بین‌المللی دانشجویی صحبت می‌کنیم، می‌گویند که میانگین موفقیت دانشجویان دانشگاه تهران بالاتر از میانگین دانشجویان دانشگاه‌های دیگر است، یعنی دانشجوی ایرانی دانشگاه تهران با افتخار در عرصه بین‌المللی حضوری دارد.

وی تاکید کرد: در حال حاضر به دو صورت دانشجویان ما سفر می‌کنند، نخست با کمک وزارت علوم و بعد از طرف دانشگاه تهران. ما تنها دانشگاهی هستیم که از دانشجویان‌مان حمایت می‌کنیم و تمام دانشجویان می‌توانند از این فرصت استفاده کنند.

قهرمانی با بیان اینکه در حال حرکت به سمتی هستیم که حداقل ده درصد از دانشجویان‌مان فرصت حضور در عرصه‌های بین المللی را داشته باشند، گفت: امسال ۴۵۰ نفر را مد نظر قرار دادیم و باوجود افزایش آزار دهنده قیمت ارز، توانستیم برای آن‌ها اعتبار در نظر بگیرم. مسئولان باید به این مساله اهمیت بدهند، زیرا به نظر من همانطور که چای خشک برای کشور مهم است و می‌تواند جزو کالا‌های اساسی باشد، علم و دانش هم می‌تواند اساسی باشد و باید از اساتید و دانشجویان‌مان برای فرصت‌های مطالعاتی شان حمایت کنیم. مسئولان باید توجه کنند که علم و دانش هزینه دارد و هزینه آن به مراتب تاثیر مفیدتری در پیشبرد کشور دارد.

معاون بین‌المللی دانشگاه تهران در پایان اظهار داشت: اگر تحت فشار بین‌المللی هستیم با فشار کسی مثل ترامپ، آینده کشور را با علم و دانش می‌توانیم بسازیم. امروز فرزندان ما به دانشگاه‌ها می‌آیند و یاد می‌گیرند، تا کشور را بسازند و ما باید با سرمایه‌گذاری روی آن‌ها آینده‌مان را تضمین کنیم.

نظرات شما