صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۲۸ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 19
کد خبر: ۱۶۸۳۰۴
تاریخ انتشار: ۱۶:۱۳ - ۲۱ اسفند ۱۳۹۷
تعداد نظرات: ۱ نظر
رییس انجمن جانبازان نخاعی زنان کشور:

آمار دختران جانباز مجرد بسیار زیاد است/ انتقاد از بی‌توجهی بنیاد شهید در ساخت آسایشگاه

به گفته رییس انجمن جانبازان نخاعی زنان سراسر کشور با وجود اینکه سی سال از جنگ می‌گذرد، اما در این سال‌ها هیچ تدبیری برای زندگی و آینده این زنان اندیشیده نشده‌است.
رویداد۲۴ براساس آمار بنیاد شهید، زنانی که در بمباران‌ها، جبهه‌ها و پشت جبهه‌ها مجروح شدند، حدود ۸۸۶۶ نفر هستند و در این میان ۲۱۳ زن جانبازی بیش از ۷۰ درصد دارند. این جانبازان در حالی دوران میانسالی خود را سپری می‌کنند، که حتی یک آسایشگاه برای آن‌ها در کشور وجود ندارد و اگر زن جانباز، کسی را نداشته باشد که از او نگهداری کند، یا باید تنها زندگی کند یا به خانه سالمندان برود و بی‌شک نبود آسایشگاه برای زنان رنج‌شان را در آینده بیشتر خواهد شد.

برای آینده زنان جانباز هیچ تدبیری اندیشیده نشده‌ است

آمنه احمدی (جانباز قطع نخاع و رییس انجمن جانبازان نخاعی زنان سراسر کشور) درباره وضعیت زنان جانباز قطع نخاعی گفت: تعداد جانبازان زن قطع نخاعی ۳۰ نفر بود که در طی این سال‌ها ۶ نفر شهید شده‌اند و ما در حال حاضر ۲۴ زن جانباز نخاعی داریم.

وی در مورد نبود آسایشگاه برای زنان جانباز تصریح کرد: با وجود اینکه سی سال از جنگ می‌گذرد، متاسفانه در این سال‌ها در مورد زندگی و آینده این زنان هیچ تدابیری اندیشیده نشده و هیچ فرهنگ‌سازی و تبلیغاتی صورت نگرفته و اقدام خاصی نیز درباره زنان جانباز در جامعه انجام نشده است و برای نسل امروز این قشر از جامعه که مظلوم‌ترین قشر هستند، شناخته نشده‌اند.

متاسفانه اکثر زنان جانباز مجرد هستند و دغدغه اصلی بیشتر آن‌ها این است که آینده و دوره کهولت‌شان چگونه سپری می‌شود.

رییس انجمن جانبازان نخاعی زنان سراسر کشور ادامه داد: خانم‌های جانباز آسایشگاهی ندارند که در آنجا دوران نقاهت پیری و از کارافتادگی خود را بگذرانند، در حالی که برای مردان آسایشگاه ایجاد شده است، البته باید این موضوع را نیز در نظر بگیریم که اکثر جانبازان مرد ازدواج کرده‌اند و ما جانباز مرد مجرد به ندرت می‌توانیم پیدا کنیم، اما متاسفانه اکثر زنان جانباز مجرد هستند و دغدغه اصلی بیشتر آن‌ها این است که آینده و دوره کهولت‌شان چگونه سپری می‌شود. در حقیقت در زمانی که دیگر پدر و مادر در قید حیات نیستند و خواهر و برادر‌ها به دنبال زندگی خود هستند زنان جانباز چگونه باید دوران پیری خود را بگذرانند؟

زنان جانباز نیازمند آسایشگاه برای دوران پیری‌شان هستند

احمدی با بیان اینکه دولت نه تنها موظف است امکانات لازم را برای مردان جانباز ایجاد کند، بلکه برای خانم‌ها نیز باید تدابیر لازم اندیشیده شود، خاطرنشان کرد: در حدود سه ماه پیش نامه‌ای به منظور ساخت آسایشگاه برای زنان جانباز به دفتر مقام معظم رهبری و رییس بنیاد شهید جانبازان و امور ایثارگران ارسال کردم و به این موضوع اشاره کردم که خانم‌های جانباز در این مسئله با مشکل مواجه هستند و نیاز به آسایشگاه دارند، ولو اینکه تعدادشان کم و اندک است.

ما حتی به دلیل اینکه فشار زیادی به دولت وارد نشود، زیاده طلبی هم نداریم و درخواست کردیم یک آسایشگاه متمرکز در تهران ایجاد شود و جانبازانی که برای درمان به تهران مراجعه می‌کنند از این آسایشگاه استفاده کنند.

وی با تاکید براینکه اندک بودن تعداد جانبازان زن دلیل بر فراموش شدن آن‌ها نیست، بیان کرد: قطعا زنان مشکلات کمتری دارند، اما نباید نادیده گرفته بشوند. ما حتی به دلیل اینکه فشار زیادی به دولت وارد نشود، زیاده طلبی هم نداریم و درخواست کردیم یک آسایشگاه متمرکز در تهران ایجاد شود و جانبازانی که برای درمان به تهران مراجعه می‌کنند از این آسایشگاه استفاده کنند.

پرستاری برای زن جانباز پیدا نمی‌شود

رییس انجمن جانبازان نخاعی زنان سراسر کشور با اشاره به یکی از جانبازان نخاعی گردنی گفت: پرستار این جانباز نخاعی گردنی مادرش بود که در حال حاضر دو ماه است، فوت شده‌است و در این مدت به طور مداوم با مراکز خدماتی و پرستاری تماس می‌گیرند و آگهی می‌دهند تا بتوانند پرستاری را برای نگهداری از خودشان پیدا کنند، اما هنوز پرستاری برای نگهداری از این خانم جانباز پیدا نشده است و او همچنان با مشکلات بسیاری مواجه است، در حالی که اگر جایی به عنوان آسایشگاه بود این خانم که با مشکلات بسیاری مواجه است، می‌توانست به آنجا پناه ببرد و این همه دغدغه و مشکلات روحی و روانی علاوه بر مشکلات جسمی ایجاد نمی‌شد و می‌توانست از آسایشگاه استفاده کند.

متاسفانه مسئولان به بهانه‌های مختلف مانند کمبود بودجه، تعداد کم جانبازان زن و ... هیچ اقدامی در این زمینه نمی‌کنند؛ این توجیهات ذره‌ای برای من به عنوان یک جانباز نخاعی زن قابل قبول نیست و نمی‌پذیرم.

آمار دختران جانباز مجرد بسیار زیاد است

احمدی با بیان اینکه متاسفانه مسئولان به بهانه‌های مختلف مانند کمبود بودجه، تعداد کم جانبازان زن و ... هیچ اقدامی در این زمینه نمی‌کنند، خاطرنشان کرد: این توجیهات ذره‌ای برای من به عنوان یک جانباز نخاعی زن قابل قبول نیست و من نمی‌پذیرم، چراکه من شهروند این جامعه و جانباز جنگ هستم و انتظار دارم دولت شرایطی را برای آسایش و آرامش من در سال‌های کهولت و پیری‌ام فراهم کند.

وی با بیان اینکه بیشتر خانم‌های جانباز متعلق به دو استان خوزستان و کرمانشاه هستند، تصریح کرد: درباره ازدواج زنان جانباز باید بگویم که ما در ایران زندگی می‌کنیم و در یک جامعه ایرانی با فرهنگ ایران مانوس شده‌ایم، معتقدم در جامعه ما در خصوص ازدواج زنان جانباز فرهنگ‌سازی نشده است. آمار دختران جانباز مجرد بسیار زیاد است، متاسفانه در برنامه‌های مختلف در کشور ما برای مردان برنامه‌های مختلف تهیه می‌شود و برای شناسایی جانبازان برنامه دارند. البته شاید در بسیاری از فرهنگ‌ها مانند کشور ما از یک زن معلول استقبال نشود.

حتی در خصوص همسران شهدا فرهنگ‌سازی بسیاری صورت گرفته است و از تریبون‌های مختلف اعلام می‌شود که این زنان باید ازدواج کنند، اما متاسفانه هیچ رسانه‌ای و هیچ سازمانی در خصوص ازدواج زنان جانباز مجرد اقدام به فرهنگ‌سازی نکرده است.

اکثر زنان جانباز دوران میانسالی و پیری را به تنهایی سپری می‌کنند

رییس انجمن جانبازان نخاعی زنان سراسر کشور با بیان اینکه زنان جانباز دوران میانسالی و پیری را تنها سپری می‌کنند، ادامه داد: ما می‌بنیم که حتی در خصوص همسران شهدا فرهنگ‌سازی بسیاری صورت گرفته است و از تریبون‌های مختلف اعلام می‌شود که این زنان باید ازدواج کنند، اما متاسفانه هیچ رسانه‌ای و هیچ سازمانی در خصوص ازدواج زنان جانباز مجرد اقدام به فرهنگ‌سازی نکرده است. بسیاری از زنان جانباز با تحصیلات عالی تنها زندگی می‌کنند و بار مشکلات زندگی را به تنهایی به دوش می‌کشند. در حالی که در جامعه ما زندگی برای یک زن تنها بسیار سخت است، حال این زن تنها جانباز و دارای معلولیت نیز باشد.

یکی از زنان جانباز نخاعی ۶۰ درصد در استان خوزستان که برای دومین بار بود، دچار شکستگی پا می‌شد، می‌گفت: من دیگر خجالت می‌کشم به خانواده‌ام بگویم برای مراقبت از من بیایند.

احمدی با اشاره به صحبت‌های یکی از جانبازان زن نخاعی گفت: زنان جانباز چنانچه با مشکل مواجه شوند، مجبورند به دوست و آشنا مراجعه کنند. یکی از زنان جانباز نخاعی ۶۰ درصد در استان خوزستان که برای دومین بار بود دچار شکستگی پا می‌شد، می‌گفت: من دیگر خجالت می‌کشم به خانواده‌ام بگویم برای مراقبت از من بیایند. یکی از دلایلی که ما پیگیر احداث آسایشگاه برای زنان بودیم نیز به همین دلیل بود که این زنان را از این تنهایی و بی‌کسی و رنجی که به دلیل مشکلات برایشان پیش می‌آید، رها کنیم. این زنان قطعا در آینده با مشکلات مواجه می‌شوند و مستاصل خواهند شد.

برخورد بنیاد شهید با درخواست‌مان عجیب است

وی در پاسخ به این سوال که پیگیر درخواست‌تان از بنیاد شهید بوده‌اید؟ گفت: به ما گفتند نامه به بخش بهداشت و درمان ارجاع شده است، در حالی که برای من این ارجاع عجیب بود، چراکه ما این آسایشگاه را نه تنها برای سپری کردن دوران نقاهت بلکه برای دوران کهولت و کهنسالی‌مان نیز می‌خواهیم، بنابراین فکر می‌کنم در خصوص احداث آسایشگاه معاونت بهداشت و درمان به تنهایی نمی‌تواند نظر بدهد و ما از ریاست بنیاد شهید و امور ایثارگران این در خواست را داشتیم تا پیگیر کار ما باشند و این مشکل را برطرف کنند، البته آسایشگاه بقیه‌الله در حال ساخت است و حالت درمانی اقامتی برای جانبازان دارد و ظاهرا قرار است، بخشی از آن را برای زنان اختصاص دهند. ظاهرا کلنگ این پروژه نیز خورده و ما امیدوارم واقعا این بخش نیز به زنان اختصاص داده شود.

ما تلاش می‌کنیم مشکلی را از روی دوش بنیاد برداریم، اما متاسفانه برخی از رفتار‌ها با انجمن‌های جانبازان زن بسیار نامناسب است.

(آذر بردبار جانباز ۳۰ درصد) با اشاره به مشکلات بسیار زنان جانباز گفت: حدود ۵۰ خانم با درصد جانبازی بیش از ۲۵ درصد در شیراز وجود دارد، که با افزایش سن با مشکلات بسیاری روبرو شده‌اند. متاسفانه همیشه در حق زنان کم‌توجهی و بی‌توجهی می‌شود.

در برخی استان‌ها برخورد‌ها از سوی بنیاد مناسب نیست

این خانم جانباز ادامه داد: متاسفانه در برخی استان‌ها برخورد‌ها از سوی بنیاد مناسب نیست. ما تلاش می‌کنیم مشکلی را از روی دوش بنیاد برداریم، اما متاسفانه برخی از رفتار‌ها با انجمن‌های جانبازان زن بسیار نامناسب است. حتی برای اردوی یک روزه بودجه به ما داده نمی‌شود، این افراد به دلیل شرایط سخت جسمی و روحی به این اردو‌ها نیاز دارند، اما ما از آنجا که بودجه کافی برای برگزاری چنین اردو‌هایی نداریم، مجبوریم از خود آن‌ها هزینه را دریافت کنیم.

حتی برای اردوی یک روزه بودجه به ما داده نمی‌شود، این افراد به دلیل شرایط سخت جسمی و روحی به این اردو‌ها نیاز دارند، اما ما از آنجا که بودجه کافی برای برگزاری چنین اردو‌هایی نداریم، مجبوریم از خود آن‌ها هزینه را دریافت کنیم.

حق پرستاری به زنان جانباز ۵۰ درصد به بالا پرداخت نمی‌شود

وی با اشاره به مشکلات عدیده جانبازان خاطرنشان کرد: این درد برای جانبازان مونس و همدم شده است. مجروحیت جانبازان باعث شده مشکلات اعصاب و روان هم پیدا کنند و متاسفانه حق پرستاری نیز به زنان جانباز ۵۰ درصد به بالا پرداخت نمی‌شود، این افراد واقعا ناتوان هستند و باید حق پرستاری به آن‌ها تعلق بگیرد، اما حق پرستاری به جانبازانی تعلق می‌گیرد که زمین‌گیر هستند.

مهری میرکاوی (جانباز ۷۰ درصد) در بمباران شیمیایی سردشت جانباز شده است، وی درباره نبود آسایشگاه برای زنان گفت: مشکلات ما آنقدر زیاد است که دیگر دسترسی به آسایشگاه برای‌مان مهم نیست، من که ناامید شده‌ام و فکر نمی‌کنم که کسی قصد برطرف کردن مشکلات ما را داشته باشد.

من ۳۲ سال است که بیمارم و آنقدر مشکلاتم را گفته‌ام که دیگر خسته شده‌ام، از سر تا پا با مشکلات مواجهیم. چند نفر باقی مانده اند و آن‌ها هم از دنیا می‌روند و کار تمام می‌شود.

مسئولان بنیاد شهید می‌گویند امکان ایجاد آسایشگاه برای زنان وجود ندارد

وی افزود: مسئولان بنیاد شهید درباره ایجاد آسایشگاه برای زنان می‌گویند به دلیل پراکندگی این زنان و تعداد اندک آن‌ها نسبت به مردان امکان ایجاد آسایشگاه برای زنان وجود ندارد. البته در خردادماه سال آینده مراکزی ویژه جانبازان قطع نخاعی با عنوان نصر ایثار ایجاد خواهد شد که زنان جانباز می‌توانند در سال به مدت ۱۵ روز در این مراکز اقامت داشته باشند.


مشاور امور بانوان بنیاد شهید:‌
نمی‌توان برای زنان جانباز آسایشگاه ایجاد کرد

نرگس جلیلی (مشاور امور بانوان شاهد و ایثارگر بنیاد شهید و امور ایثارگران) در گفتگو با خبرنگار ایلنا درباره چرایی عدم ایجاد آسایشگاه برای جانبازان زن گفت: حدود ۵۷۵ هزار جانباز مرد داریم، در حالی که تعداد جانباز زن در حدود ۸ هزار و ۸۶۶ نفر است، بنابراین تنها یک الی دو درصد جانبازان را زنان تشکیل می‌دهند. همچنین تعداد جانبازان مونث بیش از ۷۰ درصد ۲۱۳ نفر است، این جانبازان در استان‌های مختلف پراکنده هستند و در یک شهر متمرکز نیستند، بنابراین با توجه به تعداد کم بانوان جانباز نمی‌توان برای آن‌ها آسایشگاه در نظر گرفت.

معقول نیست در استانی که سه جانباز حضور دارد یک آسایشگاه برای زنان ایجاد کرد و بهتر است از مراکز ایثار استفاده کنند، چراکه نمی‌توانیم با یک هزینه هنگفت یک ساختمان را تنها برای سه جانباز ایجاد کنیم.

مشاور امور بانوان شاهد و ایثارگر بنیاد شهید و امور ایثارگران تاکید کرد: معقول نیست در استانی که سه جانباز حضور دارد یک آسایشگاه برای زنان ایجاد کرد و بهتر است از مراکز ایثار استفاده کنند، چراکه نمی‌توانیم با یک هزینه هنگفت یک ساختمان را تنها برای سه جانباز ایجاد کنیم. ضعف‌هایی در ارائه خدمت به جانبازان زن وجود دارد، اما با همکاری حاج‌آقای شهیدی تلاش می‌کنیم، تغییرات و تحولات چشم‌گیری را در خصوص حوزه زنان ایجاد کنیم.

جانبازان زن از مراکز توانبخشی، ورزشی و فرهنگی ایثار استفاده کنند

جلیلی همچنین با اشاره به مراکز ایثار، گفت: یک سری مراکز فرهنگی، ورزشی و توانبخشی با نام ایثار در سراسر کشور وجود دارد. در ۱۳ استان کشور خدمات مراکز ایثار در سه بخش فرهنگی، ورزشی و توانبخشی است، اما در برخی استان‌ها فقط یک یا دو خدمت ارائه می‌شود به طور مثال در برخی از استان‌ها مراکز ایثار خدمات فرهنگی ارائه می‌دهند و در برخی دیگر نیز خدمات فرهنگی و ورزشی ارائه می‌شود و جانبازان زن و مرد می‌توانند از این مراکز ایثار در استان‌های مختلف استفاده کنند.

در خردادماه طرحی با عنوان نصر ایثار راه‌اندازی می‌شود که این مراکز ویژه جانبازان قطع نخاعی است و جانبازان زن نخاعی می‌توانند به صورت متناوب و غیرمتناوب از این مراکز ایثار نیز استفاده کنند، این زنان جانباز می‌توانند در سال به مدت ۱۵ روز در این مراکز حضور داشته باشند.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه در چند شهرستان آمار جامعه هدف بالاست، مراکز ایثار در شهر‌هایی مانند مهاباد، سردشت و ارومیه دایر شده است. در تحقیقاتی که صورت گرفته نیز مشخص شده است، سلامت جسمانی جانبازان به ویژه زنان بعد از استفاده از این مراکز بهبود یافته و به عدم مصرف دارو و یا کاهش مصرف داروی آن‌ها منجر شده است؛ بنابراین روال درمانی این افراد تغییر کرده بطوریکه یا از درمان بی‌نیاز شده‌اند، یا نیاز آن‌ها به درمان کم شده‌است.

امکان اقامت زنان جانباز در مراکز ایثار فقط ۱۵ روز در سال است

مشاور امور بانوان شاهد و ایثارگر بنیاد شهید و امور ایثارگران خاطرنشان کرد: ما مراکزی که جانبازان زن بتوانند در آنجا اقامت کرده و در آنجا برای سپری کردن دوران نقاهت بستری شوند مانند آسایشگاه را به دلیل پراکندگی جانبازان زن نداریم، اما قرار است در خردادماه طرحی با عنوان نصر ایثار راه‌اندازی می‌شود که این مراکز ویژه جانبازان قطع نخاعی است و جانبازان زن نخاعی می‌توانند به صورت متناوب و غیرمتناوب از این مراکز ایثار نیز استفاده کنند، این زنان جانباز می‌توانند در سال به مدت ۱۵ روز در این مراکز حضور داشته باشند.

تفاوتی که بین زنان و مردان جانباز وجود دارد، در خصوص موضوع توانبخشی و نگهداری است و آن هم به دلیل این است که زنان تنها یک الی دو درصد کل جانبازان را تشکیل می‌دهند.

جلیلی همچنین با اشاره به قوانین موجود در خصوص جانبازان تصریح کرد: بنیاد شهید و امور ایثاراگران تنها مجری قوانین است و قوانین را مجلس شورای اسلامی تصویب می‌کند، این قوانین برای همه زنان و مردان جانباز اجرا می‌شود به طور مثال اگر قرار است، امتیازی به جانبازان برای درصد جانبازی آن‌ها داده شود، جنسیت در آن هیچ نقشی ندارد. همچنین اگر قرار است سهمیه‌ای به جانبازان داده شود، هیچ فرقی ندارد، اما باید توجه داشته باشیم که مردان سرپرست خانوار هستند و در همه قوانین این تفاوت نیز وجود دارد، البته تفاوت دیگر که بین زنان و مردان جانباز وجود دارد، در خصوص موضوع توانبخشی و نگهداری است و آن هم به دلیل این است که زنان تنها یک الی دو درصد کل جانبازان را تشکیل می‌دهند.

پرداخت حقوق به خانواده جانبازان برای نگهداری از جانبازان

وی با بیان اینکه بیمه تکمیلی همه جانبازان صددرصد طلایی است، تصریح کرد: با وجود بیمه تکمیلی، جانبازان با مشکلی مواجه نیستند، از سوی دیگر یک سری بیمارستان‌ها برای بنیاد شهید هستند مانند بیمارستان خاتم‌الانبیاء که جانبازان می‌توانند دوره‌های مختلف درمان را در این بیمارستان‌ها بدون اینکه هزینه‌ای را پرداخت کرده سپری کنند. چنانچه جانباز مونثی نیاز به گذراندن دوره نقاهت داشته باشد، بنیاد شهید استان با ما مکاتبه می‌کند، ما نیز با مراکز اقامتگاهی قرارداد می‌بندیم و آن فرد برای استراحت می‌تواند به آنجا مراجعه کند، اما تاکنون چنین موردی به ما مراجعه نشده است و هیچ مراجعه‌ای نداشتیم که مشکل داشته باشد و بنیاد با آن‌ها همکاری نداشته باشد.

ما همه تلاش‌مان را برای جانبازان انجام می‌دهیم به شرطی که خود آن‌ها نیز خواهان این کمک‌ها باشند.

جلیلی همچنین درباره حق پرستاری به جانبازان تصریح کرد: گاهی اوقات حقوقی برای افرادی از خانواده جانبازان در نظر گرفته می‌شود تا یکی از اعضای خانواده از فرد جانباز نگهداری کند. برنامه‌هایی نیز NGO‌های جانبازان دارند و قرار است پیشنهادات آن‌ها به ما ارسال شود تا بررسی شده و برای آن‌ها قانون تعریف شود، اما این قانون باید به گونه‌ای باشد که براساس آن ضربه روحی به جانبازان وارد نشود و قابلیت اجرایی داشته باشد.

نمی‌توانم پاسخ قطعی درباره احداث آسایشگاه برای زنان جانباز بدهم

مشاور امور بانوان شاهد و ایثارگر بنیاد شهید و امور ایثارگران در پاسخ به این سوال که آیا سرانجام یک آسایشگاه متمرکز برای جانبازان زن در یکی از شهر‌ها ایجاد خواهد شد؟ گفت: موضوع آسایشگاه متمرکز برای جانبازان زن هم یکی از همان موضوعاتی است که از طریق NGO‌ها مطرح شده و در حال بررسی آن هستیم؛ بنابراین در حال حاضر نمی‌توانم پاسخ قطعی به این موضوع بدهم. ما جانبازان را حمایت می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم با مشکل مواجه شده و در پیچ و خم اداری قرار بگیرند.

وی همچنین درباره منزوی شدن جانبازان زن گفت: سن وقتی بالا می‌رود، مشکلات روحی و جسمی باهم بر فرد غلبه می‌کند، البته این افراد منزوی هم نشده‌اند و از طریق NGO هایشان فعالیت می‌کنند. اکثر این جانبازان ورزشکار هستند و حتی جانبازانی که نمی‌توانند از دست‌هایشان استفاده کنند، فدراسیون برای آن‌ها مربی در منزل اعزام می‌کند. ما همه تلاش‌مان را برای جانبازان انجام می‌دهیم به شرطی که خود آن‌ها نیز خواهان این کمک‌ها باشند.
منبع: ایلنا
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد
۰۰:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۸
سلام خانم جانبازی میشناسید که قصد ازدواج داشته باشه ؟ 09164102985 شماره من هست . لطفا راهنمایی کنید
نظرات شما