رویداد۲۴ با گذشت نزدیک به یک ماه از وقوع سیل در شهرهای غربی کشور، شرایط در این استانها همچنان بحرانی است. برخی از شهرستانها مانند اق قلا و گمیشان و سوسنگرد آب همچنان در شهرها وجود دارد. مردم روستاهای اهواز و سوسنگرد و حمیدیه در بدترین شرایط ممکن به سر میبرند و خانوادههای بسیار زیادی که خانههایشان در زیر آب مانده در ارتفاعات و بدون هیچ امکانات اولیهای زندگی میکنند.
شکسته شدن کانال سلمان، مهمترین عامل ایجاد سیل و به خطر افتاد اهواز
به گزارش رویداد۲۴ سیل اخیر باعث به زیر اب رفتن بسیاری از روستاها و زمینهای کشاورزی در خوزستان شده است. براساس مشاهدات و گفتههای مردم محلی، شکسته شدن کانال سلمان عامل اصلی به خطر افتادن شهر و ورود آب به اهواز بوده است.
با شکسته شدن همین کانال، آب رودخانه کرخه با کارون تلاقی پیدا کرده و باعث ایجاد سیل و به خطر افتادن شهر اهواز شده است. منطقه عین ۲ اهواز اولین جایی بود که در مسیر سیل قرار گرفت، زیرا در مسیر اهواز به حمیدیه و در مسیر کانال سلمان قرار دارد.
در مسیر اهواز به حمیدیه از سمت پارک گمبوعه کانالی وجود دارد بنام کانال سلمان که آب آن از خروجی سد کرخه تامین می شود که از سمت اهواز (پلیس راه قدیم) آب آن وارد کارون می شود و از سمت دیگر با امتداد به سمت مرز ایران و عراق وارد تالاب هورالعظیم می شود. در ۵۹ کیلومتری اهواز - حمیدیه بر روی این کانال یک سد تنظیمی برای خالی کردن گنجایش خروجی سد کرخه ساخته شده که ارتفاع آن ۲ متر است اما در پی بارندگیهای شدید و خروجی بالای سد کرخه در پشت این سد تنظیمی دریاچهای به طول ۲ کیلومتر تشکیل شده و تقریبا این سد تنظیمی زیر آب رفته است.
از روز گذشته با توجه به فشار بالای آب باعث شده بدنه کانال شکسته و آب به سرعت به طرف اهواز سراریز شود و موقعیت شهر اهواز و مناطقی مانند کیانشهر در معرض خطر سیل گرفتگی قرار بگیرد.
فیلمی از شکسته شدن کانال سلمان
تلاشها برای باز کردن جاده سوسنگرد-بستان
محمد تقیزاده معاون فنی و عمرانی استانداری تهران در تشریح آخرین اقدامات ستاد مدیریت بحران و استانداری تهران به عنوان استان معین سیل در خوزستان گفت: از روز گذشته با بازگشایی دریچههای سد کرخه، میزان آب بیشتر شده لذا به عنوان استان معین اقدامات پیشگیرانه خود را آغاز کردهایم.
وی افزود: ماشین آلات سنگین خود را افزایش دادیم تا با وجود افزایش حجم آب به سمت پایین دست و شهرستانهای سوسنگرد و بوستان بتوانیم آب را کنترل کنیم. همچنین سیل بندهایی در اطراف کرخه ایجاد شده تا از ورود آب به شهر جلوگیری کنیم و این موضوع از ابتدای دشت آزادگان تقویت شده است.
وی ادامه داد: آب در نقطه قبل از بوستان در سطح جاده سوسنگرد-بوستان، جاده را محاصره کرده که با حضور مسئولین استان در محل هستیم و امیدواریم با اتخاذ راهکاری مناسب تا عصر امروز این جاده را از محاصره آب خارج کنیم.
قاسم ساعدی نماینده مردم دشت آزادگان و هویزه به رویداد۲۴ گفته: متاسفانه بسیاری از روستاهای شوشتر، اطرف اهواز، شادگان و پایین دست خرمشهر به زیر آب رفته است. رود کرخه که بیشتر از استانهای لرستان، همدان و ایلام آب میگیرد تمام باران و سیلابهای آن استانها را به پشت سد کرخه رسانده و اکنون رهاسازی آب در کرخه با ۲۴۰۰ مترمکعب در حال انجام است که با توجه به اینکه لایروبی صورت نگرفته بوده و از طرفی، رسوباتی که در پایین دست کرخه شاهد آن بودیم، بحران بیش از پیش بروز کرده است.
وی افزود: روستاهایی در شوش و اطرف شوش، حمیدیه، دشت آزادگان، بستان و رفیع زیر آب رفته است. در دشت آزادگان ما یک مسیر پرجمعیتی داریم به نام الله اکبر که تقریباً نزدیک به ۱۵ روستای آن در محاصره سیل است و در برخی از آن مناطق، سیل وارد منازل شده است و باعث شده مردم خانههای خود را رها کنند. امروز دار و ندار مردم این مناطق از بین رفته و کشاورزی مردم در دشت آزادگان با بیش از ۷۰ هزار هکتار که باید در دوهفته آینده محصول گندم را برداشت میکردند به زیر آب رفت. دامداران بدون علوفه برای دامهای خود در محاصره سیل هستند و امروز معیشت مردم سیلزده خوزستان با مشکلات جدی روبرو شده است.
ساعدی تصریح کرد: مردم در کوهپایه مسیر الله اکبر و مناطق دیگر که کمی امنتر است در چادرها بسر میبرند. دولت هنوز نتوانسته کار منسجمی را انجام دهد تا مردم در اردوگاههایی با امنیت بیشتر به زندگی خود ادامه دهند.
این نماینده استان خوزستان ادامه داد: در حال حاضر فقط مسیر سوسنگرد – اهواز کمی شرایط عادی دارد که باز هم شهر کوت عبدالله وضعیت بحرانی دارد که اگر سیلبند آن شکسته شود آنگاه راههای ارتباطی سوسنگرد با مرکز استان قطع میشود که در آن صورت کل شهرستانهای دشت آزادگان و هویزه در محاصره سیل قرار میگیرند. با تمام این اوصاف، مردم و مخصوصاً جوانان با روحیه عالی در کنار گروههای جهادی که از راههای دور و نزدیک به برای کمک به مردم ما حاضر شدند در حال فعالیتاند.
رییس مجمع نمایندگان استان خوزستان در خصوص برآورد خسارت، گفت:، چون بحران سیل هنوز ادامه دارد و شاهد پیشروی آن هستیم نمیشود برآورد خسارت کرد و این کار باید زمانی انجام شود که این بلای طبیعی بطور کامل رفع شود.
مردم در حال ایجاد سیل بند در کوت عبدالله
ورود محموله کمکهای مردمی عراق از مرز شلمچه
کورش مودت سرپرست فرمانداری خرمشهر، گفت: نخستین محموله کمکهای مردمی کشور عراق برای کمک به سیلزدگان خوزستان امروز از مرز شلمچه وارد کشور شد.
وی افزود: این کمکهای مردمی شامل ۱۰۰ تن مواد غذایی و خشکبار از جمله روغن، آب آشامیدنی، برنج و رب گوجه است که با تعداد زیادی خودرو از استان بصره و از طریق مرز شلمچه وارد ایران شد.
وی افزود: کاروان کمکهای مردمی کشور عراق با همراهی مسئول حشد الشعبی بصره ابویاسر جعفر به مرکز استان خوزستان منتقل میشود تا بین سیلزدگان تقسیم شود.
دستور تخلیه پنج منطقه شهر اهواز صادر شد
به گزارش رویداد۲۴ استاندار خوزستان دستور تخلیه پنح منطقه در اهواز را صادر کرد و گفت: ساکنان منطقه کیانشهر نیز در حالت آماده باش قرار گیرند. غلامرضا شریعتی اظهار داشت: مناطق عین دو، گلدشت، سیاحی، سادات، و سلیم آباد اهواز باید به صورت فوری تخلیه شوند و منطقه کیانشهر اهواز نیز در حالت آماده باش قرار داشته باشد.
طغیان رودخانههای دز، کارون و کرخه و رهاسازی آب از سد کرخه و دز به دلیل بارش شدید باران در خوزستان و بالا دست آن باعث جاری شدن سیلاب در برخی مناطق استان شده است.
بر اثر سیلاب اخیر دستور تخلیه ۲۳۴ روستای استان داده شده و بالغ بر ۴۶ هزار نفر سیل زده در اردوگاههای اسکان مستقر شدهاند.
فیلمی از نصب پل شناور توسط نیروهای ارتش که کوت عبدالله را به غرب اهواز متصل میکند
بالا آمدن آب در زمین هایکشاورزی و درحال پیشروی به سمت منازل
مسدود شدن محورهای "اهواز - اندیمشک" و "اندیکا - شهرکرد"
سرهنگ رضا دولتشاهی رئیس پلیس راه خوزستان اظهار کرد: در پی وقوع سیلاب محورهای "اهواز - اندیمشک" و "اندیکا - شهرکرد" مسدود شده است.
وی افزود: رانندگانی که قصد تردد از محور اهواز - اندیمشک را دارند میتوانند از محور جایگزین اهواز – ملاثانی - شوشتر – دزفول - اندیمشک استفاده کنند. همچنین برای تردد از اندیکا به شهرکرد محور ایذه – دهدز - شهرکرد به عنوان محور جایگزین تعیین شده است.
دولتشاهی بیان کرد: علیرغم آبگرفتگی محور اهواز - آبادان و سوسنگرد – بستان، این محورها باز هستند. همچنین سایر محورهای اصلی خوزستان باز هستند.
پاکسازی تلفات دام و طیور از سطح شهر آققلا
محمدحسین مسلمی معاون سلامت دامپزشکی گلستان اظهار کرد: اکیپهای بحران دامپزشکی بلافاصله بعد از سیلاب در گلستان تشکیل شدند. دامداریها و مرغداریهایی که در سیل دچار آسیب نشدند را شناسایی کردیم و اقدامات لازم را در راستای گندزدایی کردن در دستور کار قرار دادیم.
وی با اشاره به فعالیت 44 اکیپ دامپزشکی در مناطق سیلزده استان، افزود: واکسنها، مواد ضدعفونی کننده و مواد سمپاشی مورد نیاز از استانهای دیگر وارد گلستان شد. برای پیشگیری از بیماریها، تاکنون به حدود 9000 دام سنگین و 52 هزار دام سبک به صورت رایگان واکسن زده شد.
مسلمی خاطرنشان کرد: کار دفن بهداشتی مرغهای تلف شده مرغداریهای شهرستانهای گنبدکاووس، بندر ترکمن، آق قلا و گمیشان نیز صورت گرفته و همچنان در حال انجام است.
معاون سلامت دامپزشکی گلستان بیان کرد: در چند روز گذشته با فروکش کردن بخش زیادی از آب در آق قلا و گرم شدن هوا، مردم گلایههایی از بوی مشمئز کننده داشتند که در این راستا از دو سه روز قبل نیروهای چند شهرستان را به سمت آققلا گسیل کردیم و کار جمع آوری لاشههای سطح شهر و دامداری ها و مرغداری هایی که درگیر سیل بودند، آغاز شد.
وی گفت: دامهای آق قلا را به منطقهای امن بردیم تا در صورت آبگرفتگی احتمالی دیگر مشکلی ایجاد نشود.
بطحائی: راهاندازی مدارس در مناطق سیلزده فعلا امکانپذیر نیست
بنابر اظهارات وزیر آموزش و پرورش، برخی مناطق سیلزده مملو از آب است و بنابراین مردم نتوانستند به مناطق خود بازگردند لذا راهاندازی مدارس در این مناطق امکانپذیر نیست.
سیدمحمد بطحایی اظهار کرد: ما در آموزش و پرورش تابع شرایط محلی هستیم. برخی مناطق سیلزده مملو از آب است و بنابراین مردم نتوانستند به مناطق خود بازگردند لذا راهاندازی مدارس در این مناطق امکانپذیر نیست.
وی افزود: آمادگی داشتیم در برخی مناطق مدارس را بازگشایی کنیم. به عنوان مثال در منطقه گمیشان میخواستیم ۱۷ فروردین ماه مدارس را راهاندازی کنیم و وسایل را هم فرستادیم، اما شورای تامین استان صلاح ندانست که بازگشایی شود.
وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد: در استان لرستان در پلدختر و معمولان امکانات را فراهم کردیم و کانکسها فرستاده شده و حدود ۱۰۰ کانکس مستقر و شرایط فراهم خواهد شد، اما تا موقعی که جمعیت نیامده باشد یا خانوادهها مشغول پاکسازی گل و لای از خانههای خود هستند، مدارس بازگشایی نمیشود.
بطحایی اظهار کرد: در مورد بازسازی و تخریب مدارسی که دیگر کارآیی ندارند، در آمارهایی که به من رسیده است این میزان به ۱۱۵ عدد میرسد و در استانهایی مانند لرستان، گلستان و سایر استانهای سیل زده باید در این شرایط از کانکسها برای برگزاری موقت کلاسهای درس استفاده شود. همچنین ما تجهیزات کلاسی برای مدارس و لوازم التحریر را نیز برای دانشآموزان درنظر گرفتهایم.
اسهال خونی در میان کودکان سیلزده لرستانی
گرد و غبارِ گل و لای سیل پلدختر، به جان شهروندان افتاد. مشاهدات میدانی نشان میدهد که خروج گل و لای از شهر به کندی صورت میگیرد و این مسأله اجازه نمیدهد تا زیرساختهای شهری تعمیر و ترمیم شوند.
زیرساختهای ارتباطی زیر گل و لای ماندهاند و شهر همچنان با قطعی آب، برق و... درگیر است. همچنین فرسایش خاکی سیل، حجم زیادی از زمینهای زیر کشت جو و گندم را تبدیل به دشتی خاکستری کرد تا پلدختر وارد فاز جدیدی از مشکلات شود. این توده خاکی و شنی حاوی فاضلاب شهرهای مسیر سیل است.
کارشناسان و فعالان حوزه محیط زیست با توجه به آورد آلوده سیل و رسوب آنها در زمینهای کشاورزی، نسبت به بروز بیماریهای همه گیر هشدار میدهند. از سوی دیگر ۸ روز از لایروبی شهر پلدختر میگذرد، اما تغییر آنچنانی در شهر دیده نمیشود.
گروههای زیادی از امدادگران مردمی، هلال احمر، ارتش، نیروهای جهادی و سپاه در حال فعالیت هستند، اما بسیاری اعتقاد دارند که لایروبی شهر را باید به دست شرکتهای تخصصی سپرد. ادوات حاضر در شهر جوابگوی حجم خاک نیست. افراد زیادی بیل به دست سعی میکنند تا خاک و گل را از چهره شهر بروبند، اما سختی خاکی که دارد به سفتی سیمان میرسد، کار بیلها نیست. دستگاههای تخصصی میخواهد تا زودتر تأسیسات شهری از زیر گل و لای بیرون آورده شود.
آسیب سیل به ۹۱ هزار هکتار زمینهای مازندران
احمد حسین زادگان استاندار مازندران در جلسه ستاد مدیریت بحران استان مازندران که با محوریت بررسی خسارات ناشی از سیلاب اخیر به حوزه کشاورزی و زیربخشهای آن برگزار شد، گفته به دلیل توجه به کانونهای بحرانی دارای اولویت، میزان بالای خسارت وارده به استان مازندران در دو سیلاب اخیر به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفت. مازندران، سهم بالایی در تامین امنیت و سلامت غذایی کشور دارد و معمولا در حوادث طبیعی، میزان خسارات وارده به بخش کشاورزی بیشتر است.
استاندار مازندران با اشاره به این که آسیبی که به خاک و محصولات کشاورزی و زیربخشهای آن در سیلاب اخیر وارد شد، شایان توجه است، یادآور شد: برابر دیدن خسارات حوزه کشاورزی مازندران با دیگر استانها یک خطای استراتژیک است و باید به خسارات حوزه کشاورزی و زیربخشهای آن در سیلاب اخیر به اندازه سهم استان در تامین غذای کشور نگریست.
رئیس شورای هماهنگی مدیریت بحران استان مازندران با اعلام این که سیلاب به ۹۱ هزار هکتار زمینهای حاصلخیز مازندران خسارت جدی وارد کرده است، گفت: علاوه بر خسارت بر محصولات، بازگشت این زمینها به کشاورزی نیز به دلیل وجود گل و لای شدید و تخریب بستر خاک زمان بر است.
حسین زادگان با اشاره به این که خسارات وارده به حوزه کشاورزی مازندران در سیلاب اخیر اعم از چاههای آب، سردهنه ها، راههای دسترسی بین المزارع و ادوات کشاورزی در دهههای اخیر بی بدیل بوده است، گفت: ۷۲ هزار هکتار اراضی زراعی و ۱۸ هزار هکتار از باغات استان در سیلاب اخیر آسیب دیده است و ۵۲ مزرعه پرورش ماهی تخریب شد.
وی با اعلام این که حدود ۵۹۰ میلیارد تومان به بخش کشاورزی مازندران در سیلاب اخیر خسارت وارد شده است، افزود: سیل اخیر همچنین به ۷ هزار کلونی زنبور آسیب زد و ۳۰۰۰ دام سبک و سنگین نیز تلف شد، مزارع توت فرنگی در معرض سیلاب تخریب و نابود قرار گرفته و آسیب جدی به مرغداریها وارد شده است.