رویداد۲۴ نزدیک به یک ماه از وقوع سیل در شهرهای غربی ایران میگذرد و با گذشت زمان شرایط کماکان روبه وخامت میگذارد. آلودگی، نبود بهداشت، نبود امکانات، تخریب خانه و زمینهایشان، عدم پاسخگویی مسئولان و ... همه و همه گوشه کوچکی از مشکلاتی است که مردم مناطق سیل زده این روزها با آن مواجه هستند.
ارسال ۶۰ خودروی کمکدار و ۲۰ شناور به مناطق سیلزده خوزستان
جانشین معاون آماد و پشتیبانی ناجا از ارسال ۶۰ دستگاه خودروی کمک دار به مناطق سیلزده خوزستان خبر داد و همچنین گفت: بیش از ۹۰۰۰ پرس غذا در هر وعده غذایی در مناطق سیلزده خوزستان در بین نیروها توزیع میشود.
سردار رضا فریبا در حاشیه بازدید از مناطق سیل زده استان خوزستان اظهار داشت: معاونت آماده و پشتیبانی ناجا از ابتدای وقوع بارندگیها و بالا آمدن آب رودخانهها و وقوع سیل اخیر از همان ابتدا وارد عمل شده و به موازات سایر ردههای ناجا که در سطح کشور فعالیت میکردند، اقدامات پشتیبانی را انجام داده است.
وی از ارسال نیازمندیهای مناطق سیل زده از طریق معاونت آماد و پشتیبانی ناجا از قبیل: خودروهای کمک دار، آشپزخانه ها، نانواییهای سیار و سایر اقلام مورد نیاز این مناطق خبر داد و گفت: در این خصوص اقدامات لازم در استان خوزستان نیز همانند لرستان در دستور کار پلیس قرار گرفته و امداد رسانی به نحو خوبی در حال انجام است.
وی افزود: با وقوع سیل و آب گرفتگی اخیری که در خوزستان اتفاق افتاده، در جلسهای که با حضور سردار "ساجدی نیا" معاون عملیات ناجا در قرارگاه امام علی برگزار شد، مشکلات و نیازمندیهای حوزه آماد در این استان احصا شده و با تماسی که با مسئولان معاونت آماد و پشتیبانی در استان خوزستان گرفته شده، نیازمندیها مشخص و یک سری تجهیزات مورد نیاز از قبیل: انواع کنسرو و غذاهای آماده تامین و برای استان خوزستان ارسال شد.
سردار فریبا از ارسال ۶۰ دستگاه خودروی کمک دار که قابلیت امداد رسانی به نقاطی که خودروهای عادی امکان تردد در آن مناطق را ندارند، خبر داد و اذعان داشت: ۲۰ فروند شناور برای امداد رسانی و انتقال نیروها و هم برای انتقال مردمی که دچار سیل شدهاند به علاوه ۲ دستگاه خودروی سوخت رسان نیز در اختیار فرماندهی انتظامی خوزستان قرار گرفته است.
آخرین وضعیت محور اهواز – آبادان در پی آبگرفتگی
رئیس پلیس راه خوزستان از ممنوعیت تردد خودروهای سنگین در محور اهواز – آبادان خبر داد.
سرهنگ رضا دولتشاهی در گفتگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به اینکه کیلومتر ۴۰ هر دو سمت جاده اهواز- آبادان دچار آبگرفتگی شده است، تردد خودروهای سنگین در این محور ممنوع اعلام شده است.
وی افزود: مسیر جایگزین برای تردد خودرهای سنگین، جاده اهواز- خرمشهر تعیین شده است.
رئیس پلیس راه خوزستان گفت: اکنون تردد در این مسیر انجام میشود و محور اهواز – آبادان باز است، اما مقرر شده که از این مسیر بازدید کنیم و احتمال مسدود شدن این مسیر وجود دارد.
احتمال وقوع سیل و آبگرفتگی در بوشهر
کارشناس اداره کل هواشناسی استان بوشهر اظهار کرد: بر اساس پیش بینیها از عصر امروز فعالیت سامانه بارشی در این استان با تمرکز بیشتری در مناطق مرکزی و جنوبی ادامه خواهد یافت.
پیام مساعدی افزود: احتمال وقوع سیل و آب گرفتگی معابر در مناطق مرکزی و جنوبی استان بوشهر وجود دارد.
وی بیان کرد: با تداوم شرایط ناپایدار جوی در استان بوشهر و وقوع تندباد لحظهای، خلیج فارس تا اواسط هفته جاری به طور متناوب مواج و متلاطم میباشد.
کارشناس اداره کل هواشناسی استان بوشهر خاطرنشان کرد: پیش بینیها نشان میدهد به تدریج و با شمالی شدن جریانات، پوشش ابر در آسمان استان بوشهر به تدریج کاهش یابد.
مساعدی عنوان کرد: طی ۲۴ ساعت آینده جهت وزش باد جنوب شرقی تا جنوب غربی، گاهی شمال شرقی با سرعت ۱۰ تا ۳۶ و در هنگام وزش تندباد نیز بیش از ۶۰ کیلومتر در ساعت میباشد. همچنین از فردا جهت وزش باد از شمال غربی تا غرب و با سرعت ۱۰ تا ۳۴ و بر روی دریا ۱۶ تا ۴۴ کیلومتر در ساعت پیش بینی شده است.
آبگرفتگی مناطق مسکونی گمیشان به ۴ درصد کاهش یافت
فرماندار شهرستان گمیشان گفت: در بیست و چهارمین روز از گذشت سیلاب، میزان آبگرفتگی در شهر گمیشان به ۴ درصد رسیده و با استفاده از پمپها، در تلاش برای تخلیه کامل آب از سطح شهر هستیم.
امیرشیر توماج در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: سعی داریم آب را هرچه سریعتر به سمت تالاب گمیشان و از آنجا به دریا منتقل کنیم.
وی تصریح کرد: راه ارتباطی به روستای قرنجیک خواجه خوان این شهرستان همچنان قطع است و تلاش داریم جاده دسترسی به این روستا را هر چه زودتر به بهرهبرداری برسانیم.
وی افزود: تلاش داریم راه ارتباطی سیمین شهر به روستاهای سقر تپه و توماجلر آلتین را هم برقرار کنیم.
فرماندار شهرستان گمیشان خاطرنشان کرد: روز گذشته حضور اعضاء کمیسیون کشاورزی و آب مجلس را در گمیشان شاهد بودیم و امروز هم اعضاء کمیسیون آموزش به گمیشان سفر میکنند.
دلایل وقوع سیل در کشور
مسعود باقرزاده کریمی مدیرکل اکو سیستم های تالابی سازمان حفاظت محیط زیست کشور، درباره عواملی که باعث وقوع سیل در کشور شده است، گفت: یکی از ماهیت تالابها پذیرش سیلابها هستند. طبیعت به گونهای طراحی شده است که سیلابها به تالابها وارد شوند. کوهستان مانند یک مخزن عمل میکند. وقتی آب از شیب کوهستان سرازیر میشود به اولین دشت که میرسد در آن دشت مستهلک میشود و بخش زیادی از آن وارد زمین شده و آبهای زیرزمینی را سیراب میکند و بخش اضافی آن به صورت رودخانه وارد شیب بعدی کوهستان میشود.
وی با بیان اینکه آبهای اضافی تالابها را ایجاد میکنند، ادامه داد: تالاب بیشهدالان در استان لرستان و تالاب شور در استان گلپایگان که در ارتفاع ۱۸۰۰ متری و در دشتهای مرتفع قرار دارند، این تالابها آب جاری از کوهستان را جذب کرده و آب اضافی را از طریق رودخانهها و یا از طریق چشمهها به شیبهای بعدی در کوهستان منتقل میکنند.
مدیرکل اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیط زیست کشور تصریح کرد: آبهای جاری شده از کوهستان از ۴ هزار متر ارتفاع در دشتهای مختلف مستهلک شده و به کارون در ارتفاع بسیار پایین میرسند. بنابراین در گذشته به دلیل اینکه چشمهها سیراب بودند؛ رودهای کارون، دز و کرخه همیشه پرآب بوده و آب با کیفیت داشتند.
باقرزاده کریمی با بیان اینکه طی سالهای اخیر دشتها زهکشی شدهاند، خاطرنشان کرد: آب اضافی دشتها را به وسیله زهکشها خالی کرده و در دشتها کشاورزی ایجاد کردیم. یکی از بزرگترین مشکلاتی که امروز با آن مواجه هستیم این است که آب مخازن کوهستان را تخلیه کردیم و دیگر کوهستان توانایی نگهداری آب را در دشتهایش ندارد، در نتیجه هم چشمهها خشکشدهاند و هم سطح آبهای زیرزمینی کاهش یافته است و هم اینکه در بارندگیهای شدید از آنجا که دشتها توانایی ذخیره آب را ندارند، همه آبها به یکباره به رودخانه وارد شده و باعث طغیان رودخانهها میشود.
وی بیان کرد: در چنین مواقعی آبی که همراه با خاک است به جای آب زلال وارد رودخانهها میشود و این گلآلودگی آب است که باعث ایجاد تخریب میشود. در طی سالیان اخیر بد عمل کردهایم و حالا مردم تاوان آن را میدهند.
مدیرکل اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به زهکشی تالابها در کشور گفت: ۱۷ دشت در کشور توسط وزارت جهاد کشاورزی زهکشی شدهاند و توان دشت برای جذب آب از بین رفته است، در حالی که اگر دشتها توان داشتند، میتوانستند حجم بسیاری از آب را در کوهستان ذخیره کنند و اجازه ندهند همه شاخهها با آب گلآلود وارد رودخانه اصلی شود و باید بر روی این مسائل بررسیهای جدی صورت بگیرد، چراکه نمیتوانیم با این اتفاقات منابع سرزمینیمان را مدیریت کنیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به پرآب شدن برخی تالابها به دلیل بارندگیهای اخیر توضیح داد: سالهاست که آب طبیعی وارد تالاب گاوخونی نشده و آبهای بازیافتی وارد این تالاب شده بود، اما در حال حاضر بیش از ۳۰ درصد این تالاب آبدار شده است. همچنین ۱۰۰ درصد تالاب کمجان و ۵۰ درصد تالاب بختگان شامل تالابهای کمجان، نیریز و طشت را آب فراگرفته است. همچنین تراز دریاچه افزایش بسیار خوبی داشته است. تالاب مهارلو نیز بیش از ۷۰ درصد آبگیری شده است.
مدیرکل اکو سیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه وضعیت تالاب هورالعظیم نیز مطلوب گزارش شده است، تصریح کرد: با توجه به آبی که از افغانستان وارد شده است، وضعیت هامون نیز رو به بهبود است و تاکنون ۳۰ درصد آن نیز آبگیری شده است. در تالاب جازموریان نیز ۴۰ درصد آبگیری شده است در واقع شرایط تالابهای کویری و فلات مرکزی که در گذشته با کمبود آب مواجه بودهاند، در حال حاضر خوب است، اما باید از این فرصت استفاده کنیم و حقابه این تالابها را از طریق بازگشایی مجدد مسیلها تامین کنیم.
باقرزاده کریمی خاطرنشان کرد: سیستم دشتها به طور طبیعی به درستی عمل میکرده، اما با مسدود کردن مسیلها و گرفتن حقابه تالابها باعث ایجاد مشکلات فراوانی شدهایم و همانطور که گفتم باید اجازه دهیم طبیعت به روال طبیعی خود بازگردد.