رویداد۲۴ علی صحرائی در اولین نشست مطبوعاتی سال ۹۸ خود در حاشیه دوازدهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه در جمع خبرنگاران حاضر شد و ضمن بیان عملکرد سال ۹۷، از عملکرد بورس در فروردین ماه و اعلام برنامههای آتی، به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
مدیرعامل بورس تهران با اشاره به عملکرد بورس تهران در سال گذشته گفت: یکی از نماگرهای مهم بورس شاخص کل و شاخص هم وزن است. در ابتدای سال ۹۷ شاخص کل ۹۶۲۹۰ واحد بود که در پایان سال ۹۷ به عدد ۱۷۸۶۵۹ واحد رسید و بیانگر ۸۶ درصد افزایش است.
وی افزود: شاخص کل هم وزن نیز در ابتدای سال گذشته برابر با ۱۷۲۷۱ واحد بود که در پایان سال ۹۷ به ۳۲۹۶۸ واحد رسید که با ۹۱ درصد افزایش همراه شد که نشان دهنده اقبال بازار سرمایه به بیشتر صنایع و ناشران پذیرفته شده در بورس تهران است.
صحرائی به آمار منتشر شده توسط فدراسیون جهانی بورسها تا پایان فوریه ۲۰۱۸ اشاره کرد و افزود: براساس آمار فدراسیون جهانی بورسها تا پایان فوریه ۲۰۱۸، بورس تهران از نظر رشد یک ساله شاخص، رتبه دوم در بین اعضای این فدراسیون بین المللی را با ۶۹ درصد افزایش در اختیار دارد. همچنین طی این دوره در مقایسه رشد ارزش بازار نیز رتبه دوم فدراسیون را با ۶۳ درصد رشد را کسب کرده است.
مدیرعامل بورس تهران، ارزش بازار سهام در سال گذشته را بررسی کرد و گفت: ارزش بازار سهام در سال قبل از ۳۸۲ هزار میلیارد تومان به بیش از ۶۸۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافت که این رقم نسبت به ابتدای سال با افزایش ۷۸ درصدی همراه شد.
به گفته این مقام مسئول، همچنین ارزش اسمی بازار از ۱۵۰ هزار میلیاردتومان به ۱۷۳ هزار میلیارد تومان رسید و رشد ۱۵ درصدی را نشان میدهد. نسبت ارزش بازار به ارزش اسمی برابر با ۳.۹ میباشد و ارزش بازار ۳۰ شرکت بزرگ برابر ۴۲۸ هزار میلیارد تومان و معادل ۶۳ درصد ارزش کل بازار است.
وی با اشاره به تنوع اوراق در بازار بدهی گفت: سال گذشته ارزش اسمی بازار بدهی با ۲۷ اوراق مختلف مشارکت، صکوک و گواهی سپرده، بیش از ۷۷ هزار میلیارد ریال است. همچنین ارزش صندوقهای قابل معامله با ۱۱ صندوق، به بیش از ۹ هزار میلیارد ریال رسیده است.
مدیرعامل بورس تهران به تعداد ناشران بورسی اشاره کرد و اظهار داشت: در سال ۹۶ تعداد ۶ شرکت به بورس تهران اضافه و عرضه اولیه شدند که ارزش بازار این شرکت بیش از ۱۹۹ هزار میلیارد ریال است. در سال ۹۷ سهام ۲ شرکت پتروشیمی خراسان و بورس کالا به بورس تهران منتقل شدند. تعداد ۷ شرکت نیز حذف و به بازار فرابورس منتقل شدند و تعداد کل شرکتهای حاضر در بورس در سال گذشته ۳۲۷ شرکت بود که تعداد ۱۳۸ شرکت در بازار اول و تعداد ۱۸۹ شرکت در بازار دوم حضور داشتند.
وی گفت: در بازار اوراق بدهی ۷ ورقه درج و معامله شده است که ارزش اسمی آنها برابر با ۳۰۴۰۰ میلیارد ریال میباشد. سال گذشته یک صندوقهای قابل معامله به بورس تهران اضافه شد که ارزش اسمی آن برابر ۵۰۰ میلیارد ریال است.
مدیر عامل بورس تهران تامین مالی را یکی از اصلیترین کارکردهای بورس تهران برشمرد و خاطرنشان کرد: تامین مالی در سال ۱۳۹۷ از روشهای مختلف شامل عرضه اولیه (۱۲ هزار میلیارد ریال)، اوراق تبعی (۱۳ هزار میلیارد ریال)، اوراق بدهی (۳۰ هزار میلیارد ریال) و افزایش سرمایهها (۲۱۷ هزار میلیارد ریال) و در کل، تامین مالی انجام شده که میزان آن برابر با ۲۷۱ هزار میلیارد ریال بوده است که نسبت به ۱۵۳ میلیارد ریال در سال ۹۶ معادل ۷۷ درصد افزایش داشته است.
وی نقدشوندگی در بازار سهام را مهم دانست و عنوان کرد: در سال گذشته ارزش کل معاملات از ۶۴۳ هزار میلیارد ریال به ۱۶۰۶ هزار میلیارد ریال رسید و افزایش ۱۵۰ درصدی را نشان میدهد. حجم معاملات ۵۲۰ میلیارد انواع اوراق بهادار بوده که نسبت به سال قبل ۹۸ درصد افزایش نشان میدهد.
مدیرعامل بورس تهران ابزار آتی سبد سهام را در دنیا پرطرفدار عنوان کرد و اظهار داشت: معاملات آتی سبد سهام به عنوان یک ابزار جدید در تاریخ ۲۵ آذر ماه ۹۷ با حضور مدیران ارشد بازار سرمایه آغاز شد. در این بازار ۷ نماد معاملاتی شامل شاخص ۳۰ شرکت بزرگ و شاخصهای صنایع بانک ها، خودرو و قطعات، شیمیایی، فرآوردههای نفتی، فلزات اساسی و کانههای فلزی قابل معامله هستند. در این بازار برابر ۶۳۲۷ قرارداد به ارزش ۴۳۴ میلیارد ریال مورد داد و ستد قرار گرفته است.
وی به میزان سهم معاملات برخط اشاره کرد و گفت: سهم خرید و فروش برخط از معاملات نرمال به ۴۶ درصد رسید، این نسبت در سال قبل برابر ۲۹ درصد بوده است. همچنین نسبت قیمت به درآمد ۱۲ ماه سال ۹۷ به ۶.۸۸ مرتبه رسید، این نسبت در ابتدای سال برابر ۶.۴۴ مرتبه بوده است.
صحرائی ترکیب معاملات به تفکیک حقیقی و حقوقی را یکی از معیارهای مهم بازار عنوان کرد و گفت: اشخاص حقیقی ۵۰ درصد خریدها و ۵۰ درصد فروشها را پوشش داده اند. در خالص جابجاییها بیش از ۴۰ هزار میلیارد ریال از حقوقی به سمت حقیقی بوده است.
وی گفت: همچنین در سال ۹۷ بیش از ۳۲۷ هزار کد جدید معاملاتی در بورس تهران ایجاد شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل (۱۴۳ هزار کد) افزایش ۱۲۸ درصدی را نشان میدهد.
صحرائی به درآمد واقعی شرکتها بر اساس مجامع ناشران اشاره کرد و افزود: درآمد واقعی شرکتها به رقم ۶۲۷ هزار میلیارد ریال رسید و ۴۱۹ هزار میلیارد ریال تقسیم شد. در مدت مشابه سال قبل از ۴۱۰ هزار میلیارد ریال درآمد واقعی، ۲۸۸ هزار میلیارد ریال تقسیم شده بود؛ که درآمد واقعی ۵۳ درصد افزایش و سود نقدی ۴۵ درصد افزایش نشان میدهد.
مدیرعامل بورس تهران گفت: بازار در فروردین ماه به دلیل ویژگیهای چند گانه مانند شفافیت بیشتر، در دسترس بودن بازار برای همگان توسط ۱۸۰۰ ایستگاه معاملاتی و ۲۱ تالار منطقهای مورد استقبال قرار گرفت. تسهیل دسترسی مردم با معاملات برخط، نقدشوندگی بازار را افزایش داده است و نشان میدهد مردم به اهمیت بازار سرمایه بیش از پیش پی برده اند. هدایت درست نقدینگی موجود در جامعه به بورس میتواند سپر تورم بوده و منجر به خلق ثروت و افزایش تولید ملی شود.
صحرائی به عملکرد بورس تهران در فروردین ماه ۹۸ اشاره کرد و گفت: شاخص کل در ابتدای سال، ۱۷۸۶۵۹ واحد بود که به ۲۰۴۳۷۶ واحد رسید و بیانگر ۱۴ درصد افزایش است.
وی گفت: شاخص کل هم وزن که برای فعالان بازار حائز اهمیت است و نشانگر اقبال مردم به بیشتر صنایع و شرکتهای بورسی است در ابتدای سال ۳۲۹۶۸ واحد بود که به ۴۰۶۵۳ واحد رسید و بیانگر ۲۳ درصد افزایش است.
وی ادامه داد: ارزش بازار سهام از ۶۸۰ هزار میلیارد تومان به بیش از ۷۸۴ هزار میلیارد تومان رسید که این رقم نسبت به ابتدای سال با افزایش ۱۵ درصدی همراه است. این در حالی است که ارزش اسمی بازار از ۱۷۳ هزار میلیاردتومان به ۱۹۴ هزار میلیارد تومان رسید و رشد ۱۲ درصدی را نشان میدهد. نسبت ارزش بازار به ارزش اسمی برابر با ۳.۹ میباشد و ارزش بازار ۳۰ شرکت بزرگ برابر ۴۹۱ هزار میلیارد تومان و معادل ۶۳ درصد ارزش کل بازار است.
این مقام مسئول افزود: ارزش اسمی بازار بدهی با ۲۷ اوراق مختلف مشارکت، صکوک و گواهی سپرده، بیش از ۷۶ هزار میلیارد ریال است. همچنین ارزش صندوقهای قابل معامله با ۱۱ صندوق، بیش از ۹ هزار میلیارد ریال است.
وی با اشاره به این که در فروردین ماه یک شرکت حذف و به فرابورس منتقل شد، ادامه داد: این در حالی است که تعداد کل شرکتهای حاضر در بورس ۳۲۶ شرکت میباشد و ۱۳۸ شرکت دربازار اول و ۱۸۸ شرکت در بازار دوم حضور دارند.
وی به تامین مالی از طریق بورس در فروردین ماه اشاره کرد و گفت: ۲۱۳ هزار میلیارد ریال تامین مالی در فروردین ۹۸ از روش افزایش سرمایه صورت رفته که نسبت به دوره مشابه سال قبل (۱۰ هزار میلیارد ریال) ۲۰۴۰ درصد افزایش داشته است.
صحرائی تصریح کرد: ارزش کل معاملات از ۲۱ هزار میلیارد ریال به ۱۶۰ هزار میلیارد ریال رسید و افزایش ۶۶۲ درصدی را نشان میدهد. حجم معاملات ۶۴ میلیارد انواع اوراق بهادار بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۵۶۰ درصد افزایش نشان میدهد. همچنین متوسط روزانه کل معاملات بیش از ۴ میلیارد انواع اوراق بهادار به ارزش ۱۰۰۰۰ میلیارد ریال به ازای هر روز بوده است.
وی گفت: بازار سهام از نظر حجم معاملات ۶۴ میلیارد سهم و حق تقدم و ارزش معاملات برابر با ۱۵۰ هزار میلیارد ریال است، که نسبت به سال قبل ۵۶۳ درصد افزایش در حجم و ۷۹۹ درصد افزایش در ارزش معاملات داشته است.
صحرائی به اهداف و برنامههای بورس تهران در سال ۹۸ اشاره کرد و گفت: پذیرش ۱۰ شرکت، عرضه اولیه ۸ شرکت، انتقال ۴ شرکت از فرابورس، پذیرش ۶ اوراق بدهی شامل انواع صکوک (استصناع، مرابحه)، گواهی سپرده، مشارکت، و...)، پذیرش ۴ عدد صندوقهای قابل معامله در بورس، صندوقهای زمین و ساختمان و پروژه در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل بورس تهران خاطرنشان کرد: برگزاری ۲ میز صنعت به منظور آسیب شناسی دو صنعت در سال جاری انجام میشود و در راستای وظایف نظارتی ۵۴۰ مورد بازدید از کارگزاریها صورت میگیرد و نشست با اصحاب رسانه برگزار خواهد شد.
مدیرعامل بورس تهران به تنوع سازی ابزارهای نوین مالی به ابزار فروش استقراضی اشاره کرد و گفت: ابزار فروش استقراضی یک ابزار کلاسیک در بازار سرمایه است که مقررات ان تصویب و به تایید کمیته فقهی سازمان بورس رسیده است. تلاش میکنیم در ۳ ماهه ابتدای سال جاری با آماده سازی زیر ساختها و مشارکت شرکتهای OMS با روشهای بومی سازی راه اندازی میشود. همچنین در سال جاری تقویت زیر ساختهای فنی جزو برنامههای اصلی بورس تهران است.