رویداد۲۴ از هفته گذشته، دستور لغو معافیتهای نفتی ایران توسط آمریکا صادر شد؛ بدین ترتیب هشت کشوری که تا کنون میتوانستند خریدار نفت ایران باشند، این امتیاز را از دست دادند. تصمیم آمریکا در ادامه فشارهای سنگین به ایران اتخاذ شده است؛ ایالاتمتحده قصد دارد در زمانی مشخص و کوتاهمدت، فروش نفت ایران را به صفر برسانند تا بیشتری فشار تحریمها را در فاصلهای کوتاه به ایران وارد کنند. از سوی دیگر بن سلمان نیز در نظر دارد با جایگزین کردن نفت عربستان با نفت ایران، این فشار را افزایش دهد. در صورت تحقق این سناریو، ایرانیان باید منتظر روزهای سختتری باشند. مقامهای کشور اما گفتهاند آرزوی به صفر رسیدن صادرات نفت ایران برای آمریکا محقق نخواهد شد.
صباح زنگنه در مورد دستور جدید ترامپ برای به صفر رساندن فروش نفت ایران میگوید: هر کشوری در جهان بر اساس منافع خود تصمیماتی را اتخاذ میکند. کشوری مانند ایران که با ۱۵ همسایه ارتباط و مرز دارد، قابل اعمال محدودیت مطلق نیست. ازجمله عدم توان ترامپ در محاصره اقتصادی ایران این است که برای نمونه مرزهای پهناوری بین ایران و عراق وجود دارد که این پهناوری خود نمودی برای عدم محاصره تهران خواهد بود. مراودات ایران و عراق مردمی است و این مراودات مردمی را با قدرت ابرقدرتها نیز از بین نمیرود.
او درباره وضعیت فروش نفت گفتت ایالات متحده درصدد است که فروش نفت ایران را به صفر برساند، اما واقعیت آن است که هنوز این هدف محقق نشده است. آمریکا با بخشی از واقعیتهای تجارت نفت در جهان آشناست و ایران به دلایل مختلف ازجمله همسایگان فراوان هیچگاه نمیگذارد آمریکا به نیت خود یعنی به صفر رساندن صادرات نفت ایران موفق شود.
نماینده پیشین ایران در سازمان همکاریهای اسلامی خاطرنشان کرد: اروپا نیز البته درصدد است به خاطر انجام تعهدات خود در قبال برجام بخشی از نفت ایران را خریداری کند، اما بعضا به خاطر قدرت آمریکا تمام توان خود را بر این موضوع متمرکز نخواهد کرد. این در حالی است که آنها باید حداقل از آزادی عمل خود حمایت کنند؛ در غیر این صورت هم به اعتبار خود لطمه زده و هم اینکه نخواهند توانست به تعهدات برجام عمل کنند. حداقل تعهدات از اروپا این است که تعهدات مالی با ارزی غیر از دلار را تضمین کنند. آنهم بدون محدود کردن نوع کالا و مسئولان ایرانی نیز باید روی این موضوع تأکید کنند.
وی افزود: همواره سه چهار کشور اروپایی خریدار نفت ایران بودهاند و تغییر پالایشگاههای آنها برای نفت سایر کشورها مقدور نیست و این اقدام پرهزینه است و حتی اگر نفت جایگزینی هم وجود داشته باشد، حداقل انتظار از اروپاییها این است که از خرید نفت ایران به میزان متعارف برای مصرف درکشورهای خود حمایت کنند.
زنگنه تاکید کرد: بن سلمان در حال رایزنی با هند و چین است تا در خرید نفت ایران اثر بگذارد. او نیز از قواعد و فرمولهای حاکم بر بازار نفت با خبر نیست، زیرا هیچ کشوری و شرکتی در جهان خرید نفت خود را تنها به یک کشور منحصر نمیکنند. هند و چین و سایر کشورها سبدی از نفت را میخرند و هیچکدام از کشورها حتی اگر عربستان به آنها نفت مجانی دهد، خریدهای نفتی خود را محدود نمیکنند؛ بنابراین این نوع تلاشها، تلاشهای کم نتیجه خواهد بود.