صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۲۵ آبان ۱۴۰۲ - 2023 November 16
کد خبر: ۱۷۲۸۸۱
تاریخ انتشار: ۲۰:۴۹ - ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۸

راه‌های درمان دندان درد

دندان درد یکی از شایع‌ترین مشکلات دندانی در تمام دنیاست. مهم‌ترین دلیل مراجعه افراد به دندانپزشکان نیز همین مشکل است.

  رویداد۲۴ شایعترین علت دندان درد و یا درد در ناحیه‌ی فک و صورت، پوسیدگی دندان است. هنگامی که یک سوراخ در دندان ایجاد می‌شود، این حفره می‌تواند منجر به التهاب در عصب و یا رگ‌های خونی در مرکز دندان شود. (التهاب مغز دندان)



درد‌های کوتاه و شدید معمولا در واکنش به غذا‌ها و یا نوشیدنی‌های سرد، گرم و یا شیرین رخ می‌دهند. اگر دندان درد بیش از ۳ دقیقه طول کشید احتمال اینکه دندان در حال مرگ باشد وجود دارد.

امروزه با پیشرفت‌هایی که در رشته دندانپزشکی بوجود آمده راه‌های جدیدی برای درمان دندان‌درد پیدا شده است. بگونه‌ای که در اغلب موارد کشیدن دندان دردناک ضرورت ندارد.



در صورت بروز هر گونه دردی در دهان خود بهتر است با دندان پزشک خود مشورت کنید. بسیاری از درد‌ها ممکن است با گذشت زمان از بین نروند و حتی بد‌تر شوند.

بهتر است دندانپزشک خود را ملاقات کنید: در صورتی که درد دندان بیش از چند روز ادامه داشت، علائمی مانند تورم، عفونت، افزایش درد به هنگام جویدن، لثه‌های قرمز، مشکل در تنفس و یا بلع و تب به همراه درد مشاهده شد.



علل بروز دندان درد:

- پوسیدگی دندان: شایع‌ترین علت دندان درد پوسیدگی دندان است.



- بیماری لثه باعث قرمزی، ورم و خونریزی لثه می‌شود. اما بیماری پیشرفته لثه‌ای باعث درد دندان، حتی در دندان‌های سالم هم می‌شود.



- افتادن از بلندی و یا تصادفات رانندگی، حوادث باعث ترک برداشتن یا شکستگی دندان می‌شود که شما یا متوجه آن می‌شوید و یا نمی‌شوید. در این حوادث وقتی که خط ترک خوردگی دندان به پالپ آن (اعصاب) برسد، باعث بروز درد شدیدی در دندان می‌شود.



- چرک کردن سینوس‌ها (سینوزیت)، فشار ناشی از سینوس‌ها باعث بروز درد در دندان‌های بالایی و عقب فک به علت نزدیکی سینوس‌ها به این دندان‌ها می‌شود.



- وقتی که دندان‌ها مرتب نیستند، روی دندان‌ها فشار و نیروی ناجوری وارد می‌شود و در نتیجه باعث التهاب اعصاب دندان‌ها و بروز درد می‌گردد.



- دندان عقل نهفته نیز باعث درد دندان می‌شود. وقتی دندان عقل، جای کافی در فک نداشته باشد باعث بروز درد می‌شود. همچنین موقع بیرون آمدن، روی دندان کناری فشار وارد می‌کند و باعث درد می‌شود.



- دندان قروچه و به هم ساییدن دندان‌ها نیز باعث وارد آمدن فشار زیادی روی بافت نگهدارنده دندان‌ها و در نتیجه بروز درد در دندان و حتی در مفاصل و عضلات فک صورت می‌شود.


درمان دندان درد عصبی، راه‌های درمان دندان درد

امروزه با پیشرفت در دندانپزشکی راه‌های جدیدی برای درمان دندان‌درد پیدا شده است



چگونه از ایجاد دندان درد پیشگیری کنیم؟

بهترین راه برای جلوگیری از درد دندان حفظ بهداشت دهان و دندان است. سعی کنید با کم کردن مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های شیرین از میزان پوسیدگی و سوراخ شدن دندان هایتان جلوگیری کنید. این گونه مواد خوراکی را به صورت گاه به گاه و در هنگام وعده‌های غذایی مصرف کنید.



سعی کنید بیش از سه وعده‌ی غذایی و دو میان وعده نداشته باشید.



هر روز دو بار با استفاده از خمیر دندانی که حداقل ۰.۰۰۱۳۵ بخش فلوراید داشته باشد مسواک بزنید. برای بهره مندی بیشتر از فواید فلوراید، بعد از مسواک محتویات دهانتان را فقط تف کنید و دیگر دهانتان را با آب نشویید. بین دندان هایتان را با توجه به توصیه‌ی دندانپزشکتان، با استفاده از برس‌های بین دندانی و یا نخ دندان تمیز کنید.



به طور منظم به دندانپزشک مراجعه فرمایید. به این ترتیب مشکلات دهان و دندان شما زودتر تشخیص داده می‌شود و درمان ساده‌تر خواهد بود

بهترین راه برای جلوگیری از درد دندان حفظ بهداشت دهان و دندان است



دارو‌های موثر در کاهش درد دندان

استامینوفن برای دندان درد: پس از کشیدن دندان و به ویژه دندان‌های عقل که در فک پائین قرار دارند بهترین دارو برای کنترل درد استفاده از استامینوفن است.



ایبوپروفن برای دندان درد: ایبوپروفن یک مسکن دندان درد است که در دو دوز ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی گرم در داروخانه‌ها وجود داررد. البته کسانی که دچار خونریزی یا مشکلات قلبی هستند نمی‌توانند از قرص ایبوپروفن استفاده کنند.



ژلوفن برای درمان دندان درد: ژلوفن (Gelofen) از مسکن‌های غیرکورتونی و از خانواده ایبوپروفن می‌باشد. از این تسکین دهنده درد در موارد بسیار استفاده می‌شود.



نوافن و سایر دارو‌های ترکیبی برای دندان درد: نوافن یک قرص دندان درد قوی است و ترکیبی از ایبوپروفن، استامینوفن و کافئین می‌باشد. هر چند دارو‌های ترکیبی در تسکین دندان درد موثر است، ولی در مصرف آن‌ها باید احتیاط بیشتری نشان داد. چون احتمال آلرژی یا عوارض ناخواسته با افزایش تعداد ترکیب‌های دارو افزایش می‌یابد.



مفنامیک اسید برای درد دندان: مفنامیک اسید به دسته‌ای از دارو‌ها تعلق دارد که دارو‌های ضدالتهاب غیراستروئیدی نام دارند. این دارو برای تسکین درد‌هایی مانند دندان درد، درد‌های عضلانی، درد‌های ناشی از قاعدگی، سردرد و... مصرف می‌شود و تنها درد و التهاب را کاهش می‌دهد و تاثیری در درمان بیماری ندارد.



دیکلوفناک برای دندان درد: دیکلوفناک صورت قرص یا شیاف به عنوان ضددرد برای تسکین درد دندان می‌توانند استفاده شوند.




چند درمان خانگی تسکین دندان درد:

هیچ‌کدام از درمان‌های خانگی درد را برای همیشه تسکین نمی‌دهند و استفاده از برخی از آن‌ها نیز با خطراتی همراه است. در هر حال این درمان‌های طبیعی می‌توانند درد را تا رسیدن شما به پزشک تخفیف دهند.



روغن یا تکه‌های میخک:

میخک درمان سنتی برای بی‌حس کردن اعصاب است؛ اوژنول (ترکیب شیمایی اصلی میخک) یک بی‌حس کننده‌ی طبیعی است. یک یا دو قطره از روغن میخک را روی پنبه بریزید و روی دندانی که درد می‌کند بگذارید. در شرایط حاد می‌توانید از میخک پودر‌شده یا تکه‌های پودر نشده‌ی میخک هم استفاده کنید. میخک را کمی بجوید تا روغنش بیرون بیاید و حداکثر تا نیم ساعت روی دندانی که درد می‌کند نگاه دارید تا درد فروکش کند.



نمک و فلفل سیاه:

به کار بردن مخلوط نمک و فلفل زمانی که یک دندان بی نهایت حساس و دردناک می‌شود می‌تواند بسیار عالی و موثر باشد، زیرا هر دو مواد تشکیل دهنده این مخلوط دارای خواص آنتی باکتریال، ضد التهابی و کاهش دهنده درد می‌باشند.

مقادیر مساوی نمک و فلفل سیاه را با چند قطره آب مخلوط کنید تا خمیری حاصل شود. این خمیر را بطور مستقیم روی دندان عفونی یا دردناک قرار داده و اجازه دهید برای چند دقیقه بماند.



سیر:

استفاده از سیر می‌توان کمک بسیار زیادی به درمان دندان درد کند، زیرا دارای خواص دارویی آنتی بیوتک و دیگر است که می‌تواند سبب کاهش زیاد از درد شود. مخلوط یک حبه سیر خرد شده یا پودر سیر با مقداری نمک و سپس بر روی دندانی که درد می‌کند قرار دهید



یخ:

یخ می‌تواند به درمان دندان درد با بی حس کردن عصب کمک کند. قرار دادن مقداری یخ در یک پارچه نازک و سپس قرار دادن آن بر روی دندان آسیب دیده به مدت چند دقیقه به طوری که یخ با لثه کاملا تماس پیدا کند


درمان دندان درد عصبی، راه‌های درمان دندان درد

در صورت بروز هر گونه دردی در دهان خود بهتر است با دندان پزشک خود مشورت کنید



درمان‌های پزشکی دندان درد:

اگر شما دندان درد دارید قبل از اینکه مشکل بدتر بشود به دندانپزشک مراجعه کنید.

دندانپزشک دهان شما را بررسی خواهد کرد و احتمالا با عکس برداری متوجه وجود آبسه، حفره‌ها، لثه‌های متورم، دندان ترک خورده و سایش‌ها خواهند شد، این‌ها تنها علائم شایع دندان درد هستند، البته همگی بستگی به تشخیص دندانپزشک دارند.



آبسه‌ی دندان، در صورتی که بتوان دندان را نگه داشت، به درمان کانال ریشه‌ی دندان نیاز دارد و در غیر این صورت دندان باید کشیده شود.



زمانی که مینای دندان توسط باکتری‌ها و عوامل دیگر مانند اسیدیته و سایش بیش از حد نابود شده باشد پوسیدگی رخ داده است و ممکن است در دندان شما حفره ایجاد شده باشد زمانی که حفره‌ها ایجاد می‌شوند ریشه دندان را تحریک می‌کنند و درد شدید و شدید‌تر می‌شود. در این صورت دندانپزشک توصیه می‌کند دندان را پر کند. قبل از پر کردن، در ابتدا قسمت پوسیده شده را برداشته و پاکسازی می‌کنند.



گاهی اوقات دندان دردناک را باید کشید (خارج کرد) در صورتی که آسیب دیده و/یا به شدت عفونت کرده باشد. این مسئله معمولاً در کودکان کم سن و سالی که دندان‌های شیری دارند ایجاد مشکل نمی‌کند، زیرا نهایتاً دندان‌های دائمی درخواهند آمد و جای خالی را پر می‌کنند. در بزرگسالی، این کار خیلی جدی‌تر است، اگرچه، تاج‌ها، روکش‌ها، دندان‌های مصنوعی و ایمپلنت‌ها بقدری پیشرفت کرده‌اند که اکثر مردم هرگز تفاوتی را متوجه نخواهند شد (بجز این که دیگر دردی وجود نخواهد داشت!).

برخی دندان‌ها (همچون دندان‌های عقل) برای جویدن ضروری نیستند و همچنین از لحاظ زیبایی شناختی نیز اهمیتی ندارند، پس این دندان‌ها را می‌توان بدون نگرانی خاصی کشید؛ هرچند، باید تمام تلاش خود را بکار بگیرید تا دندان‌های جلویی خود را حفظ کنید.
نظرات شما