صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۱۲ مرداد ۱۴۰۲ - 2023 August 03
کد خبر: ۱۷۳۹۱۶
تاریخ انتشار: ۱۴:۴۷ - ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۸
صنعت بیمه مظلوم است؛

جبران خسارت؛ هزار برابر حق بیمه

صنعت بیمه مظلوم است. اگر اقدامی در حوزه بانکداری انجام می‌شد، رسانه‌ها خیلی جدی‌تر به آن می‌پرداختند.

رویداد۲۴ یک کارشناس بیمه می‌گوید: حق بیمه سیل یک خانه روستایی در سال نهایتا۳۰‌هزار تومان است و اگر وسایلش را هم بیمه کند، این رقم مجموعا به ۴۰‌هزار تومان می‌رسد. در حالی که جبران خسارت پرداخت‌شده گاهی بین ۴۰ تا ۵۰‌میلیون تومان بوده است؛ یعنی‌هزار برابر. برخی می‌گویند بیمه در ایران صنعت مظلومی است.

شاید این را بتوان از کم‌رونق‌بودن غرفه شرکت‌های بیمه در نمایشگاه فاینکس (بورس، بانک و بیمه) که اخیرا برگزار شد، نسبت به هیاهوی بورسی‌ها و بانکی‌ها متوجه شد.

این در حالی است که بیمه را یکی از اصلی‌ترین روش‌های مقابله با ریسک می‌دانند؛ سازوکاری که براساس آن بیمه‌گر تعهد می‌کند در ازای دریافت وجهی از بیمه‌گذار، در صورت بروز حادثه، خسارت وارده بر او را جبران کرده یا وجه معینی را بپردازد.

در سیل اخیر نیز که به گفته رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی برآورد می‌شود خسارتی ۵۰‌هزار‌میلیارد تومانی در کشور به‌جای گذاشته باشد، شرکت‌های بیمه نقشی اساسی در جبران خسارات برعهده خواهند داشت.

محمد بیانی، مدیر روابط عمومی شرکت بیمه تجارت نو و کارشناس حوزه بیمه در این رابطه می‌گوید: پس از وقوع سیلاب در انتهای اسفند سال گذشته، نخستین بازدید‌ها از مناطق سیل‌زده در همان روز‌ها انجام شد. بسیاری از کارکنان بیمه‌ها به مرخصی نرفته و با از خودگذشتگی شروع به بازدید منطقه و ارزیابی خسارت کردند.

وی در این رابطه اظهار می‌کند: تنها در مورد یکی از شرکت‌های بیمه، در ۱۸ استان خساراتی به بیمه‌شدگان شرکت وارد شد و در رابطه با بیش از ۲۰‌هزار خانه مسکونی اعم از روستایی و شهری ارزیابی خسارت رخ داده است. افزون بر انجام وظیفه، این کار اعتقادی است. ما موظفیم به یکی از آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه که مددجویان کمیته امداد هستند، خدمت‌رسانی کنیم.

بیمه، صنعت مظلومی است

بیانی تصریح می‌کند: صنعت بیمه مظلوم است. اگر اقدامی در حوزه بانکداری انجام می‌شد، رسانه‌ها خیلی جدی‌تر به آن می‌پرداختند. حال سیل عظیمی که گفته می‌شود در ۵۰ سال گذشته بی‌نظیر است رخ داده، ارقام مختلفی هم درباره میزان خسارت‌ها گفته می‌شود از جمله ۳۵‌هزار‌میلیارد تومانی که وزیر کشور اشاره کردند.

بخشی از این خسارت‌ها نیز مشمول بیمه است؛ اعم از خانه، کارگاه، واحد‌های صنعتی و... این کارشناس بیمه یادآور شد: خانه‌های مددجویان کمیته امداد نیز بیمه است. آقای فتاح در دی‌ماه قراردادی را امضا کرد و گفت: می‌خواهیم خانه‌های مددجویان و وسایل خانه‌شان را بیمه کنیم.

در یک مناقصه شرکتی برنده شد و از ابتدای بهمن‌ماه نیز خانه‌های مددجویان تحت پوشش قرار گرفت که بیش از یک‌میلیون واحد مسکونی است. بیانی در ادامه می‌افزاید: قریب به اتفاق خسارت‌ها مربوط به افرادی است که مددجوی کمیته امداد هستند.

کمیته امداد، مددجویان خسارت‌دیده را به ما معرفی می‌کند، سپس تیم ارزیاب بررسی می‌کند که خسارت واردشده چه میزان است که نمایندگان استانی کمیته امداد نیز در این جلسات حضور دارند، سپس تعیین تکلیف می‌شود و تعداد پرونده‌ها مشخص می‌شود. در نهایت، پرونده‌ها در تهران مورد ارزیابی فنی و نهایی قرار گرفته و پرداخت خسارت صورت می‌گیرد.

خدمات بیمه مورد توجه قرار نمی‌گیرد

وی اظهار می‌کند: خدمات هلال‌احمر، ارتش، سپاه و بسیج در رابطه با سیل دیده می‌شود؛ همچنین اگر بانکی یک وام کم‌بهره پرداخت کند، تمام کشور را باخبر می‌کند، در حالی که تنها با میزان سود کمتری آن وام را در اختیار متقاضی قرار داده است. بانک‌ها در نهایت پول خود را مجددا دریافت می‌کنند و اگر هم به‌صورت بلاعوض کمک کنند، آن را از دولت دریافت می‌کنند.

این در شرایطی است که بیمه‌ها مبلغی از دولت نمی‌گیرند و با این حال، خدمات آن‌ها مورد توجه قرار نمی‌گیرد. بیانی می‌گوید: درست است که بیمه یک شرکت بازرگانی است، اما محل ارائه خدمت نیز است. تمام زندگی و هستی یک مددجوی کمیته امداد در این سیل نابود شده است. تنها مأمن وی کمکی است که کمیته امداد به وی می‌کند.

برخی از آن‌ها خبر نداشتند که خانه‌شان تحت پوشش بیمه سیل است. هنگامی که فردی می‌فهمد بخشی از این خسارت‌ها از سوی بیمه پرداخت خواهد شد، بسیار خوشحال می‌شود.

وی درباره فرهنگ استفاده مردم از بیمه سیل در مناطق روستایی یا پربارش می‌گوید: هم ضریب نفوذ بیمه پایین است و هم بحث خرده‌فروشی در صنعت بیمه خیلی مغفول مانده است.

برخی از خانه‌هایی که در مجاورت یکدیگر بوده‌اند، یکی از آن‌ها بیمه بوده و دیگری بیمه نبوده و متاسفانه کسی که خانه خود را بیمه نکرده، مبلغی هم برای جبران خسارت دریافت نمی‌کند در حالی که با مبلغ ناچیزی می‌توانست خانه خود را بیمه کند.

بیانی ادامه می‌دهد: حق بیمه یک خانه روستایی در سال نهایتا ۳۰‌هزار تومان است و اگر وسایلش را هم بیمه کند، این رقم مجموعا به ۴۰‌هزار تومان می‌رسد. در حالی که جبران خسارت پرداخت شده گاهی بین ۴۰ تا ۵۰‌میلیون تومان بوده است، یعنی‌هزار برابر حق بیمه، جبران خسارت صورت گرفته است.

نظرات شما