رویداد۲۴ اگر نام ایران را در خبرهای جهان جستوجو کنید به این باور خواهید رسید که دولت ترامپ به همراه متحدانش در منطقه شامل عربستان، امارات و اسرائیل، در حال برنامه ریزی برای یک جنگ عمدی با بر پایه یک حادثه اتفاقی و تحریک ایران است؛ اما بسیاری از جمله دونالد ترامپ بارها تاکید کردهاند که هدفشان در استراتژی ایران، حداکثر فشار برای کشاندن ایران پای میز مذاکره است.
دولت ترامپ در این سردرگمی تحلیلی مقصر اصلی است. بیانیه کاخ سفید درباره اعزام ناوگروهی به خاورمیانه با هدف مقابله با ایران یکی از عوامل اصلی اطمینان دادن به تحلیلگران در رابطه را احتمال بروز یک جنگ تمام عیار بود. ناوگروهی که دو ماه پیش سفر خود را به سمت دریای عمان آغاز کرده بود و به نوعی هدفگذاری بعد از حرکت مانند نذر روغن ریخته برای امام زاده بود، اما تنش مورد نیاز نویسنده بیانیه یعنی جان بولتون را فراهم کرد.
واشنگتن پست صبح امروز از برگزاری یک جلسه مشترک میان خبرنگاران و مقامات ارشد دولت خبر داده و نوشته در این جلسه مقامات ارشد دولت سعی کردهاند خبرنگاران آمریکایی که از وضعیت اخیر گیج شدهاند را توجیه کنند.
این رسانه درباره این جلسه نوشته به طور خلاصه در این جلسه به خبرنگاران گفتند هدف آنها ایجاد درگیری نیست بلکه ترکیبی از فشار فزاینده و بازدارندگی دربرابر اقدامات احتمالی ایران است.
بریان هوک رییس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا در این جلسه به خبرنگاران گفته سعی میکنیم در حالی که به سمت رسیدن به یک توافق بهتر حرکت میکنیم بازدارندگی را حفظ کنیم. ما بازدارندگی مان را تحت توافق هستهای ایران از دست داده بودیم. اصلاح این نقصان اجتناب ناپذیر است.
او با اشاره به قرار گرفتن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی، خروج از برجام، تلاش آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران و اعمال مجدد همه تحریمها گفت: ما همه این فشارها را وارد کردیم تا به سطحی از فشار برسیم که سابقه تاریخی نداشته باشد به همین دلیل به نظر من میشد پیش بینی کرد که ایران تهدیدهایش را افزایش دهد.
واشنگتن پست در این گزارش تاکید کرده با همه این احوال سوءظن همه نسبت به تکرار اشتباهها و اطلاعات غلطی که منجر به حمله سال ۲۰۰۳ به عراق شد بالا گرفته است.
به گزارش رویداد۲۴ کاخ سفید سعی میکند سران ایران را قانع کند که هر حملهای از جانب آنها به منافع آمریکا با پاسخ قاطع همراه خواهد بود و اساسا منظور واشنگتن از عدم تمایل آنها به جنگ با ایران در عین حال تهدید ایران به اقدام متقابل به این معناست که آنها انتظار دارند تهران تنها از فشارهای فزاینده اخیر درد بکشد اما هیچ اقدامی نکند!
اما آنچه دراین میان جلب توجه میکند اختلافاتی است که میان اظهار نظر مقامان دولت ترامپ دیده میشود.
ترامپ به وضوح به دنبال کانالی برای ارتباط برقرار کردن با ایران است و هیچ کانالی به جز از طریق سوییس که حافظ منافع آمریکا درایران است وجود ندارد. رییس جمهور آمریکا در توییتر خود گفته مطمئن است که ایرانیها به زودی با او گفتوگو خواهند کرد. با اینهمه گزارشهای متعددی از ناامیدی ترامپ از مشاور امنیت ملیاش منتشر شده است. بسیاری معتدند ترامپ فکر میکند جان بولتون بیش از حد تندروست. جان بولتون طرفدار سرسخت تغییر نظام در ایران است. با اینهمه ترامپ اخیرا در مصاحبهای به تندرو بودن بولتون اشاره کرده و به خبرنگاران اطمینان داده که افسار بولتون در دستان اوست.
در حالی که بیانیههایی نظیر بیانیه کاخ سفید درباره اعزام ناوگروه به خلیج فارس از سوی جان بولتون و استناد او به گزارشهایی نشانگر تشدید تهدیدهای ایران علیه نیروهای آمریکایی در منطقه است، بر کوس جنگ میکوبد؛ ترامپ سعی میکند احتمال بروز جنگ را منتفی اعلام کرده و از تمایلش برای تماس تلفنی ایرانیها با کاخ سفید حرف بزند.
به نظر میرسد بیانیه آمریکا برای خروج همه نیروهای آمریکایی از عراق نیز زیر سر تیم امنیت ملی آمریکا بوده بوده باشد. همزمان با انتشار این بیانیه، گیکا فرمانده نیروهای بریتانیایی در ائتلاف مبارزه با داعش در عراق هرگونه افزایش تهدید از جانب گروههای مورد حمایت ایران را رد کرد.
یکی از مقامات دولت ترامپ به دیلی استار گفته ترامپ خواستار جنگ با ایران نیست. به گزارش رویداد۲۴ به گفته این مقام دولت ترامپ که نامش برده نشده، ترامپ به همه نزدیکان و تیم امنیت ملی خود تاکید کرده که میخواهد تنشها با ایران را از وضعیت نزدیک به درگیری مسلحانه با آنها دور کند.
بر اساس گزارش دیلی میل، زمانی که یکی از مقامات از افزایش تهدیدها ایران علیه نیروهای آمریکایی در عراق صحبت کرده ترامپ تاکید کرده از منافع آمریکا در منطقه دفاع میکند.
ترامپ کمپین انتخاباتیاش را با وعده عدم ورود به یک درگیری پر هزینه دیگر در خارج از مرزهای آمریکا بنا کرد. او اول سال نیروهای آمریکایی از را از سوریه و افغانستان با هدف کاهش هزینهها بازگردانده است.
گرت مارکوس سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز امروز گفته «رییس جمهور به وضوح اعلام کرده به دنبال درگیری نظامی با ایران نیست بلکه میخواهد راه را برای مذاکره با ایرانیها باز کند. با این حال پیش فرض ایرانیها در چهل سال اخیر خشونت بوده است و ما از افراد و منافعمان در منطقه دفاع خواهیم کرد.»
اعلام برخی خبرها در خصوص تغییر طرحهای پنتاگون در زمینه ایران و طرح اعزام ۱۲۰ هزار نیرو به خاورمیانه با هدف مقابله با ایران نیز یکی از اقدامات اخیر جنگ طلبان دولت ترامپ بوده است. تکذیب این خبر از جانب ترامپ بر گمانه زنیها در خصوص افزایش اختلافات در کاخ سفید بر سر ایران دامن زد.
سارا سندرز سخنگوی کاخ سفید در گفتوگو با فاکس نیوز بروز اختلاف نظرها در دولت میان ترامپ و مشاورزانش را رد کرد، اما افزود: ترامپ از نقطه نظرات متفاوت استقبال میکند.
او گفته ترامپ کسی است که مردم آمریکا انتخاب کردهاند. او از همه اطلاعات و راهنماییهایی که تیم امنیت ملیاش میکنند استفاده میکند، اما بر اساس چیزی که فکر میکند مردم آمریکا را ایمنتر خواهد کرد، نظر میدهد.
حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در بریتانیا در صفحه اینتساگرام خود در پاسخ به یکی از کابران که از او در باره اختلافات میان اعضای کاخ سفید بر سر ایران سوال کرده بود گفته بود اختلاف نظر در کاخ سفید بسیار جدی است.
اظهار نظرهای اخیر وزیر خارجه ایران نیز نشان میدهد دولت ایران به این باور رسیده که این اختلاف نظرها جدی است. ظریف اخیرا به کرات درباره تلاش تیمی موسوم به «تیم بی» متشکل از بن سلمان، بن زاید، بنیامین نتانیاهو و بولتون برای جنگ افروزی علیه ایران حرف زده و تاکید کرده ترامپ خواستار جنگ با ایران نیست.
با وجود اظهارات روز گذشته ظریف در رد احتمال مذاکره با آمریکا، وزیر خارجه ایران اخیرا خواستار بازگشایی مجدد باب مذاکرات در مسالهای به محدودیت تبادل زندانیان بوده است.
باید دید آیا سفرهای اخیر ظریف به ژاپن و هند به عنوان دو متحد اصلی آمریکا و سفر اخیر ترامپ به سوییس به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران چه تاثیری خواهد گذاشت.