صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۰۱ خرداد ۱۴۰۲ - 2023 May 22
کد خبر: ۱۷۵۳۴۶
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۰ - ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۸

جای خالی قوانین بازدارنده برای اسید پاشی/ اعدام نمی‌خواهیم، حبس ابد می‌خواهیم

قربانیان اسیدپاشی از هیچ حمایت و پشتیبانی بهره‌مند نیستند که این خود می‌تواند مشکلی بر مشکلات دیگر آن‌ها باشد، چراکه قربانی اسیدپاشی در بیشتر موارد حتی توان پرداخت هزینه‌های جراحی زیبایی را ندارد.
رویداد۲۴ اسیدپاشی حمله‌ای است که نه به قصد قتل بلکه به نیت انتقام‌جویی خودخواهانه صورت می‌گیرد، به‌گونه‌ای که زندگی و آینده قربانی را به راحتی به تباهی می‌کشاند.

امروزه متاسفانه آمار اسیدپاشی در جامعه بسیار بالا است که این خود می‌تواند نشان از جای خالی قوانین بازدارنده و مواردی از این دست باشد، چراکه افراد با خیال راحت به اسیدپاشی روی می‌آورند که البته در دسترس‌بودن اسید و همچنین مجازات بسیار کم و ناچیز برای افرادی که اقدام به اسیدپاشی کرده‌اند خود می‌تواند عاملی برای افزایش آمار اسیدپاشی در جامعه باشد چرا که امروزه اسید را می‌توان با هر غلظتی و به هر اندازه‌ای در بازار آزاد با قیمت بسیار پایین تهیه کرد که این خود جای بسی تأمل دارد، چراکه در دسترس‌بودن اسید برای مردم عادی خود می‌تواند پیامد‌های منفی بسیاری را به‌دنبال داشته باشد.

آنچه مسلم است قربانیان اسیدپاشی از هیچ حمایت و پشتیبانی بهره‌مند نیستند که این خود می‌تواند مشکلی بر مشکلات دیگر آن‌ها باشد، چراکه قربانی اسیدپاشی در بیشتر موارد حتی توان پرداخت هزینه‌های جراحی زیبایی را ندارد، اما این در حالی است که قانون از او حمایت چندانی نمی‌کند بنابراین قربانیان اسیدپاشی از نظر روحی و روانی نیز آسیب‌های بسیاری را متحمل خواهند شد، چراکه دیگر حتی خودشان نیز نمی‌خواهند به چهره خود نگاه کنند، اما در مقابل عاملان اسیدپاشی به راحتی پس از گذراندن چند سال به زندگی عادی خود ادامه می‌دهند که این خود می‌تواند نشان از نبود عدالت کافی در قوانین کشور باشد.

اسیدپاشی محصول جامعه مردسالار

همانگونه که می‌دانیم اسیدپاشی محصول جامعه مردسالار می‌باشد، بدین معنا که اسیدپاشی در جامعه‌ای که نگاه و یا دیدگاه‌های مردسالارانه جنسی وجود دارد افزایش می‌یابد، به‌طورحتم می‌توان شاهد پیامد‌ها و آسیب‌های اجتماعی بیشتری بود از این رو بسیاری از جامعه شناسان بر این باور هستند که اسیدپاشی در نتیجه یک جامعه مردسالار است، چراکه بیشترین دلیل اسیدپاشی شکست‌های عشقی و یا مواردی از این دست می‌باشد، به‌گونه‌ای که مرد به راحتی به خود اجازه می‌دهد که ناراحتی و یا عصبانیت خود را تنها از این طریق بروز دهد و به راحتی آینده طرف مقابل را به تباهی بکشاند.

باید در نظر داشت که فردی که اقدام به خودکشی می‌کند از نظر تربیتی و سلامت روح و روان دارای مشکلات عدیده می‌باشد، چراکه بر اساس تحقیقات انجام شده می‌توان به این مهم دست یافت که بسیاری از افرادی که اقدام به اسیدپاشی نمودند خود با مشکلات روحی و روانی بسیاری مواجه هستند و همچنین دارای خشم کنترل نشده و یا بیش از اندازه نیز می‌باشند که این خود می‌تواند عامل اصلی برای انجام اسیدپاشی باشد.

افزایش اسیدپاشی در جامعه در حال گذار

جالب است بدانیم که مطالعات نشان می‌دهد اسیدپاشی بیشتر در جوامع در حال گذار دیده می‌شود که این خود می‌تواند نشان‌دهنده علل اصلی افزایش آمار اسیدپاشی طی چند سال اخیر باشد.

از سوی دیگر باید خاطرنشان کرد: اسیدپاشی محصول دورانی است که به‌تدریج سطح آگاهی در جامعه بالا می‌رود و زنان از خانه بیرون می‌آیند و تحصیل می‌کنند و نقش‌های اجتماعی دارند.

به عبارت ساده‌تر یکی از پیامد‌های اسیدپاشی این مهم می‌تواند باشد که افراد بر این باور هستند که زنان باید به نقش سنتی یعنی همان تسلیم شدن بی، چون و چرا بپردازند، در غیراین صورت باید منتظر هرگونه رفتاری باشند که این مهم در عصر حاضر شدنی نیست، چرا که در دنیای امروزه زنان نیز مانند مردان در جامعه حضور دارند و نقش آفرینی می‌کنند.

باور نادرست عاملی برای اسیدپاشی

با نگاهی گذرا بر مناطق و یا افرادی که مورد اسیدپاشی قرار گرفته‌اند می‌توان به این مهم دست یافت که در بسیاری از موارد اسیدپاشی تنها به خاطر سنت‌ها، باور‌ها و یا فرهنگ عامه مردم آن جامعه صورت گرفته است که این خود جای بسی تأمل دارد به‌عنوان مثال پدر و یا برادری بر روی دختر خود اسید می‌پاشند که این می‌تواند نشان از وجود فرهنگ‌های غلط یا نادرست در آن جامعه داشته باشد.

راه‌اندازی کمپین‌های حمایت از قربانیان

جالب است بدانیم برخی از جامعه شناسان بر این باور هستند که می‌توان با راه‌اندازی کمپین‌های حمایت از قربانیان اسیدپاشی به راحتی سد محکمی در مقابل انجام این کار زشت و ناپسند ساخت به‌گونه‌ای که در سایه تشکیل این کمپین‌ها می‌توان انتظار داشت آمار اسید پاشی به طرز چشمگیری کاهش یابد که این خود نیاز به یک عزم ملی دارد.

جای خالی حمایت‌های دولت از قربانیان اسیدپاشی

مجید ابهری می‌گوید: یکی از جرایمی که عوارض روانی و امنیتی در جامعه باعث ایجاد خشونت می‌شود اسیدپاشی است که البته بسیار بدتر و زشت‌تر از قتل می‌باشد، چرا که با قتل یک نفر کشته می‌شود و از دنیا می‌رود، اما این در حالی است که اسید پاشی باعث می‌شود که یک نفر با چهره سوخته و تغییر یافته به زندگی خود ادامه دهد.

این رفتار شناس می‌افزاید: اسیدپاشی نه‌تن‌ها جزو جرایم خشن می‌باشد، بلکه می‌تواند عاملی برای رواج خشونت در جامعه نیز باشد. این جامعه شناس در خصوص علل افزایش اسیدپاشی در جامعه می‌گوید: شکست‌های عشقی و انتقامجویی خود می‌تواند در زمره مهمترین دلایل اسیدپاشی قرار بگیرد.

او در ادامه افزود: بیشترین قربانیان اسیدپاشی زنان می‌باشند که متاسفانه زیبایی و بینایی خود را بر اثر اسید پاشی از دست می‌دهند و تا پایان عمر خانه نشین می‌شوند.

ابهری می‌گوید: علت افزایش اسیدپاشی در جامعه یکی فراوان‌بودن اسید و همچنین در دسترس‌بودن آن می‌باشد، چراکه امروزه اسید به راحتی و به هر میزانی در دسترس عموم مردم قرار دارد که این خود می‌تواند پیامد‌های منفی بسیاری را به‌دنبال داشته باشد.

این جامعه شناس نقش مجازات اسید پاشی را عامل دیگری برای افزایش آن در جامعه می‌داند و می‌گوید: در حال حاضر متاسفانه جرایم اسیدپاشی با مجازات بسیار کمی همراه می‌باشد، اما این در حالی است که طی ماه‌های اخیر صحبت‌هایی مبنی بر افزایش میزان مجازات این جرم در میان است. انتظار می‌رود مسئولان امر اقدامات جدی را برای افزایش مجازات این جرم در نظر بگیرند، هرچند تا به امروز آثاری دیده نمی‌شود.

او در ادامه تصریح می‌کند: با تشدید مجازات جرایم اسیدپاشی می‌توان افراد را از این کار بازداشت، چرا که وقتی فرد زندگی یک نفر را زیر و رو می‌کند و به تباهی می‌کشاند تنها با گذراندن چند سال زندان خاتمه می‌یابد دیگر نمی‌توان امید به کاهش اینگونه جرایم داشت.

ابهری می‌گوید: از نگاه رفتار شناسی افرادی که اقدام به انجام اسیدپاشی می‌کنند در ذهن و روان خود دچار خشونت و پرخاشگری می‌باشند، بنابراین والدین باید در رفتار‌های فرزندان خود دقت بیشتری داشته باشند.

او در ادامه تصریح کرد: بعضی از جوانان تصور می‌کنند که با اسیدپاشی انتقام شکست عشقی خود را می‌توانند بگیرند، اما این در حالی است که خود را روانه زندان می‌کنند و عمر خود را تباه می‌کنند.

این جامعه شناس در خصوص نقش حمایت از قربانیان اسیدپاشی می‌گوید: قربانیان اسیدپاشی باید مورد حمایت مستقیم دولت و نهاد‌های رفاهی و خدماتی برای انجام عمل‌های بعدی قرار بگیرند، چراکه جراحی‌های زیبایی برای قربانیان اسیدپاشی بسیار گران قیمت می‌باشد، به‌گونه‌ای که بسیاری از افراد توان پرداخت این هزینه‌ها را ندارند. از این رو انتظار می‌رود سازمان‌هایی مانند بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی یا دیگر سازمان‌ها با پوشش دادن هزینه‌های درمان قربانیان اسیدپاشی مانع این موضوع شوند که ظلم دیگری بر آن‌ها تحمیل شود.

او در ادامه بیان می‌کند: قربانیان اسیدپاشی انزوا و گوشه گیری را انتخاب می‌کنند و حتی در آینه به خود نیز نگاه نمی‌کنند باید از نظر روانی نیز این افراد مورد حمایت قرار بگیرند، چراکه به‌طور حتم ادامه داشتن این روند خود می‌تواند تبعات منفی بسیاری را برای قربانیان اسید پاشی در پی داشته باشد.

این رفتارشناس در پایان می‌گوید: اخیرا در هندوستان از قربانیان اسید پاشی برای فشن شو‌ها استفاده می‌شود که این خود می‌تواند در افزایش اعتماد به نفس از دست رفته آن‌ها تاثیر بسزایی داشته باشد، اما این در حالی است که متاسفانه در ایران بسیاری از قربانیان اسیدپاشی خانه نشینی را انتخاب می‌کنند.

حمایت از طرح تشدید مجازات اسیدپاشی

مرضیه ابراهیمی از قربانیان اسیدپاشی‌های اصفهان خطاب به فاطمه حسینی گفت: «من به نمایندگی از چهار قربانی اصفهان می‌گویم که تاکنون هیچ‌جوابی به ما نداده‌اند و به رغم گذشت ۵ سال از این حادثه دیه‌ای به ما پرداخت نشده است البته من به این دلیل در مجلس نیستم بلکه برای حمایت از طرح تشدید مجازات اسیدپاشی در اینجا حاضر شده‌ام تا بعد از این دیگر شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.»

از دست مجرم قِسِر در رفته ای!

در ادامه زهرا سعیدی، نماینده نزدیک به اصولگرایان مردم مبارکه در مجلس با حضور در جمع قربانیان اسیدپاشی طی جملاتی خطاب به مرضیه ابراهیمی که نیمی از صورتش در جریان اسیدپاشی‌های اصفهان دچار جراحات شدید شده گفت: «شما از دست مجرم قِسِر در رفته‌ای و فقط یک طرف صورتت آسیب دیده است! تکلیف عامل اسیدپاشی چه شد.»

مرضیه ابراهیمی در ادامه از سعیدی درباره حوزه انتخابیه اش سوال کرد و وقتی فهمید او نماینده مبارکه اصفهان است با تعجب خطاب به او گفت: «واقعا متاسفم که شما نماینده اصفهان هستید و نمی‌دانید عاملان حادثه اسیدپاشی اصفهان هنوز مشخص نشده‌اند و به من می‌گویید قِسِر در رفته ای!» نماینده مبارکه نیز در ادامه خطاب به ابراهیمی و سایر قربانیان حاضر در مجلس بیان کرد: «ما پیشنهاد اعدام را در طرح تشدید مجازات اسیدپاشی داشتیم و فکر می‌کنم شما هم همین را می‌خواهید.»

اعدام نمی‌خواهیم، حبس ابد می‌خواهیم

ابراهیمی پاسخ داد: «من شخصا نه قصاص می‌خواهم نه اعدام بلکه حبس ابد می‌خواهم. قرار نیست این چرخه خشونت ادامه داشته باشد. این افراد هم از حبس ابد بیشتر می‌ترسند.» در خاتمه باید خاطر نشان کرد که روز گذشته در حالی رسیدگی به طرح افزایش مجازات اسیدپاشی صورت گرفت که جمعی از قربانیان آن نیز در مجلس شورای اسلامی حضور داشتند که می‌تواند نوید‌دهنده رسیدگی هرچه بیشتر و بهتر به افزایش مجازات عاملان اسیدپاشی باشد.

برخی از نمایندگان خواهان اعدام عاملان اسید پاشی بودند، اما این در حالی است که قربانیان تنها می‌خواهند که مانع افزایش خشونت از طریق اسید پاشی باشند چرا که امروزه قوانین موجود هیچ‌گونه بازدارندگی برای عدم انجام این کار ندارد، هر چند در این مجال باید متذکر شد که عدم اطلاع نماینده اصفهان از وضعیت پرونده قربانیان اسیدپاشی خود جای بسی تأمل دارد، چراکه چگونه یک نماینده می‌تواند از وضعیت پرونده به این مهمی بی اطلاع باشد و بخواهد راجع به افزایش مجازات نیز نظر بدهد.
نظرات شما