رویداد۲۴ افتتاحیه موزه ملی ورزش، المپیک و پارالمپیک در حالی امروز دوشنبه در محل کمیته ملی المپیک انجام شد که طرح اولیه شکل گیری آن سال ۱۳۷۵ یعنی زمانیکه مصطفی هاشمی طبا و سیدامیر حسینی رئیس و دبیرکل کمیته ملی المپیک بودند در این کمیته مطرح و مورد پیگیری قرار گرفت.
طی دو دهه گذشته اما با وجود ارائه طرحهای تکمیلی در دورههای مختلف، پیگیریهای صورت گرفته و حتی رایزنیهای انجام شده برای عضویت کمیته ملی المپیک ایران در شبکههای موزه IOC افتتاح موزه به سرانجام نرسید تا اینکه سال گذشته این موضوع با پیشنهاد سیدرضا صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک به صورت جدی در دستور کار قرار گرفت.
در همین راستا مقرر شد موزه مورد نظر با عنوان «ورزش، المپیک و پارالمپیک» در دو فاز افتتاح شود. کمیته ملی المپیک به عنوان محل افتتاح فاز نخست موزه در نظر گرفته شد.
افتتاح موزه ورزش، المپیک و پارالمپیک توسط معاون اول رئیس جمهور
مراسم افتتاح موزه ملی ورزش، المپیک و پارالمپیک از ساعت ۱۸ امروز دوشنبه با حضور مسعود سلطانی فر وزیر ورزش و معاونان وی، سیدرضا صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک و دیگر مدیران این کمیته، اعضای کمیسیون ورزش مجلس شورای اسلامی، رؤسای فدراسیونها و نایب رئیسان آنها همراه با جمع زیادی از قهرمانان و پیشکسوتان ورزش آغاز شد.
افتتاح موزه ملی ورزش، المپیک و پارالمپیک توسط اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور انجام شد. فاز دوم این موزه نیز سال آینده و در محلی غیر از کمیته ملی المپیک افتتاح خواهد شد.
از المپیک کهن تا ورزش نوین ایران در موزه ملی
این موزه در دو و نیم طبقه به بهره برداری رسید. طبقه همکف ورودیه موزه به حساب میآید، در طبقه اول تاریخ المپیک معرفی میشود. در این طبقه تاریخچه المپیکی ورزش ایران از المپیک ۱۸۹۶ آتن تا به امروز که در آستانه المپیک ۲۰۲۰ هستیم، روایت میشود. در این میان به المپیک ۱۹۴۸ که اولین حضور کاروان ایران در همین المپیک بود به طور ویژهتر پرداخته شده است.
طبقه دوم موزه ورزش هم به تاریخ ورزش ایران (کهن و نوین) روایت خواهد شد. ابتدا تاریخ ۱۱ هزار ساله ورزش کهن معرفی میشود سپس به تاریخ ورزش نوین کشور پرداخته میشود که پیشینه آن به سال ۱۳۰۶ باز میگردد. تاریخچه بازیهای آسیایی هم در همین طبقه معرفی میشود.
نمایش بیش از ۳۰۰ یادبود اهدایی توسط اهالی ورزش
به گزارش خبرنگار مهر، موزه ملی ورزش، المپیک و پارالمپیک در حالی افتتاح رسمی شد که بیش از ۳۰۰ مدال، کاپ و یادبود ورزشکاران رشتههای مختلف از حضور در میادین بین المللی را در معرض دید علاقمندان قرار میدهد. این یادبودها توسط اهالی ورزشکاران و در دورههای مختلف تقدیم موزه ورزش شد.
احسان حدادی، مجتبی عابدینی، آرش میراسماعیلی و بهداد سلیمی اولین ورزشکارانی بودند که بخشی از یادگاریهای خود از سالها فعالیت در عرصه ورزش قهرمانی را طی مراسمی رسمی در اختیار مدیران موزه ورزش قرار دهند. بعد از آن به تناوب از دیگر رشتهها همچون بسکتبال، والیبال، کشتی، شطرنج، دوچرخه سواری، دوومیدانی، سوارکاری، نجات غریق، کونگ فو و… نیز یادبوهایی به موزه اهدا شد.
حسن تفتیان جزو آخرین ورزشکارانی است که یادبودی در اختیار موزه ملی ورزش، المیک و پارالمپیک قرار داد. این دونده ایران کفش و لباس مسابقات دایموند لیگ پاریس که در آن با ثبت رکورد ۱۰.۰۳، و کسب مقام نایب قهرمانی، موفق به شکستن رکورد ملی ۱۰۰ متر ایران شد را به موزه اهدا کرد.
همچنین بهرام افشارزاده نشان ویژه شایستگی شیخ احمد الفهد الصباح رئیس شورای المپیک آسیا (IOC) در سی و هشتمین مجمع این شورا و به پاس سالها حضور و تلاش ارزشمند افشارزاده به وی اعطا کرد را به موزه اهدا کرده است.
از مهمترین یادبودهای اهدایی به موزه ملی ورزش، المپیک و پارالمپیک مربوط به مرحوم جهان پهلوان تختی میشود.
ثبت موزه به نام وزارت ورزش
موزه ملی ورزش، المپیک و پارالمپیک در تاریخ ۱۲/۱۲/۹۷ توسط سازمان میراث فرهنگی و به نام وزارت ورزش ثبت رسمی شد در حالی که عمده طرحها و پیگیریها و حتی پیشنهاد اولیه برای داشتن چنین موزهای در ورزش ایران، در کمیته ملی المپیک انجام شد.