رویداد۲۴ سابنا صدیقی در المانیتور نوشت: در هفتههای اخیر شاهد افزایش تنش در خلیج فارس بوده ایم. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران برای صحبت در مورد اوضاع منطقه به چندین کشور سفر کرده است. دولت ترامپ سال گذشته از توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خارج شد و دوباره تحریمهای سختی را علیه ایران اعمال کرد.
در ادامه این مطلب آمده است: دولت ترامپ هفته گذشته اعلام کرد که در پاسخ به «تهدیدات» ایران یک ناو هواپیمابر و تعدادی از بمب افکنهای بی-۵۲ خود را به منطقه اعزام خواهد کرد. علاوه بر این، تعدادی نیروی جدید برای تقویت امنیت منطقه عازم خاورمیانه میشوند. به همین خاطر پایان دادن به این بحران اهمیت زیادی پیدا کرده است.
ظریف این هفته برای ملاقات با رهبران سیاسی و نظامی پاکستان به اسلام آباد سفر کرد. او پیش از این از کشورهای هند، چین، ژاپن و ترکمنستان بازدید کرده بود. ظریف بعد از ورود به اسلام آباد در مورد دلیل سفرش به پاکستان گفت: «من برای مشاوره با رهبران پاکستان در مورد تحرکات خطرناک اخیر در منطقه آمده ام».
ظریف به طور جداگانه ملاقاتهایی را با عمران خان، نخست وزیر پاکستان و شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه پاکستان برگزار کرد. هنوز جزئیات این ملاقاتها منتشر نشده است، اما ظاهرا رهبران ایران برای پایان دادن به تنشها در منطقه از پاکستان درخواست کمک کرده اند.
در روزهای آینده سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب اجلاسهایی را در ارتباط با اوضاع منطقه برگزار خواهند کرد. پیش بینی میشود کشورهای خلیج فارس به رهبری عربستان بیانیههایی را علیه ایران صادر کنند. ظریف امیدوار است که پاکستان بین عربستان و ایران میانجیگری کند. علاوه بر این، روابط خوب بین پاکستان و آمریکا نیز میتواند به کاهش تنشها کمک کند.
کاهش تنشها در خاورمیانه باید هدف اول همه کشورها باشد. آنها در ادامه باید به دنبال گفتگو و دست یابی به یک توافق جدید باشند. در گذشته کشور عمان به طور سنتی بین ایران و آمریکا میانجیگری میکرد، اما پاکستان در حال حاضر نقش موثری در فرایند صلح افغانستان ایفا میکند و می تواند در برطرف کردن بحران بین ایران و آمریکا نیز تاثیرگذار باشد.
وزیر خارجه پاکستان به ظریف اطمینان داد که کشورش به دنبال حل همه اختلافات منطقهای از طریق گفتگوهای دیپلماتیک است و از هیچ کمکی دریغ نخواهد کرد. او تاکید کرد که تشدید تنشها در منطقه به نفع هیچ کشوری نخواهد بود. البته قریشی در بیانیه خود اشاره کرده بود که پاکستان تلاش میکند تا جای ممکن بی طرفانه عمل کند. .
اما بدون شک برآورده کردن همه خواستههای ایران، عربستان و آمریکا کار دشواری خواهد بود. به همین خاطر پاکستان نباید در مذاکرات آینده طرف هیچ کدام از کشورها را بگیرد. هر گونه تقابل مستقیم بین ایران و عربستان میتواند عواقب مخربی برای پاکستان داشته باشد. البته در ماههای اخیر رابطه دوجانبه بین ایران و پاکستان تضعیف شده است.
یکی از اختلافات مهم بین دو کشور عدم تکمیل خط لوله ایران-پاکستان به دلیل تحریمهای آمریکا است. دولت ایران به دنبال حل این مشکل در دادگاههای بین المللی است. همچنین وقوع حملات تروریستی در نقاط مرزی باعث بروز مسائلی در روابط بین دو کشور شده است.
در واقع، در ماه آوریل پیش از بازدید عمران خان از ایران یک عملیات تروریستی علیه نیروهای پاکستانی پیاده سازی شد. ظریف با محکوم کردن این حمله پیام زیر را در حساب توییتر خود منتشر کرد: «تروریستها و هواداران آنها از رابطه نزدیک بین کشورهای مسلمان هراس دارند». فقدان امنیت در نقاط مرزی دو کشور باعث شده است که شورشیها و گروههای نیابتی ثبات و صلح در ایالتهای بلوچستان پاکستان و سیستان-بلوچستان ایران را به خطر اندازند.
دو طرف برای حل این مشکل در حال تشکیل یک نیروی مشترک ضد تروریستی هستند و ارتش پاکستان قصد دارد برخی نواحی مرزی بین دو کشور را حصارکشی کند. وزیر خارجه پاکستان در این ارتباط گفت: «قصد داریم به تدریج مرز ۹۵۰ کیلومتری بین دو کشور را ببندیم».
بلوچستان به عنوان بزرگترین منطقه پاکستان شناخته میشود. البته این استان کمترین جمعیت را در بین استانهای پاکستان دارد. بلوچستان منطقهای خشک و متروکه است. استان سیستان و بلوچستان در ایران نیز همین ویژگی را دارد. این عوامل باعث شده اند که منطقه مرزی بین دو کشور به محل ایده آلی برای پناه گرفتن گروههای تروریستی تبدیل شود. گفتنی است، بیشتر حملات تروریستی در پاکستان در نقاط مرزی با ایران یا افغانستان رخ میدهند.
آخرین حمله تروریستی در شهر بندری گوادر رخ داد. این حمله توسط یکی از گروه های شورشی پیاده سازی شد. اما چنین حملاتی میتوانند در آینده عواقب بزرگتری برای پاکستان به دنبال داشته باشند. این منطقه از لحاظ اقتصادی مورد توجه دولت چین نیز قرار گرفته است.
موفقیت کریدور اقتصادی بین چین و پاکستان به بندر گوادر وابسته است. انجام حملات تروریستی در این منطقه میتواند تاثیر منفی بر روی پروژه یک کمربند، یک جاده چین داشته باشد. این منطقه به عنوان پل ارتباطی چین به خاورمیانه شناخته میشود. به همین خاطر پاکستان باید به فکر تقویت ثبات و امنیت در بندر گوادر باشد. .
اما پروژه بندر چابهار بین ایران و هند نیز اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. ظریف در سفر اخیر خود پیشنهاد کرد که بنادر چابهار و گوادر به یکدیگر متصل شوند. ظریف در این ارتباط گفت: «ما معتقدیم که بندر چابهار و گوادر در استان بلوچستان میتوانند یکدیگر را تکمیل کنند». برنامههای مطرح شده برای اتصال دو بندر از طریق راه آهن نشان دهنده این است که ایران و پاکستان به دنبال تقویت روابط دوجانبه هستند.