رویداد۲۴ نشریه آنلاین عرب زبان «رای الیوم» نوشت: از ماهها پیش، مسئولان ایرانی تاکید کرده اند که دولت آمریکا به هیچ عنوان وارد جنگ با ایران نمیشود. تا پیش از ارسال ناو آمریکا به ابهای خلیج فارس، این سخن منطقی به نظر میرسید، اما پس از آن، بعید دانستن وقوع جنگ، نیازمند دلایل محکمی است.
۱-ترامپی که اعلام کرد ۷ تریلیون دلار در منطقه هزینه کرده و یه هیچ نتیجه دست نیافته است، نمیخواهد بار دیگر چنین هزینهای کند؛ بویژه آنکه ایران به کلی با دولتهایی نظیر افغانستان، عراق و لیبی، متفاوت است و جنگ با آن، مانند جنگ آمریکا علیه صدام حسین، یا قذافی یا طالبان نخواهد بود.
۲-جنگ نیازمند آماده سازی است؛ یعنی اگر واقعا ترامپ قصد جنگیدن با ایران را داشت، طبیعتا باید افکار عمومی در آمریکا و جامعه بین المللی را برای ورود به این جنگ آماده میکرد، موافقت کنگره حاصل شده و حداقل به مدت ۶ ماه زمینه سازی حمله نظامی صورت میگرفت، تا بودجه لازم برای جنگ نیز تدارک دیده شود. این مقدماتی است که دولت ترامپ نسبت به هیچ یک از آنها اقدام نکرد.
۳-انتخابات آمریکا نزدیک است و این احتمال وجود دارد که در سال ۲۰۲۱ ریاست ترامپ به پایان برسد؛ در صورتی که در فاصله یک سال مانده به اتمام دوره ریاستش، وارد جنگ شود، در شرایط دشواری قرار میگیرد؛ چرا که نزدیکی انتخابات اقتضا میکند در کمتر از یک سال جنگ را به نتیجه برساند؛ اما آیا ترامپ میتواند در این مدت کوتاه به پیروزی قاطعی علیه ایران دست یابد تا آمریکاییها بار دیگر او را لایق ریاست جمهوری خود بدانند؟
بنابراین، ورود به جنگ با ایران، یک ماجراجویی بزرگ برای ترامپ خواهد بود که خود قادر به مشخص کردن نتایج آن نیست و قطعا این ماجراجویی تاثیر مستقیمی بر انتخابات ریاست جمهوری خواهد داشت.
۴-ترامپ دستاوردهای زیادی برای اوضاع اقتصادی ملت آمریکا داشته و به همین دلیل توانسته است به محبوبیت زیادی دست یابد؛ آنچه که میتواند شانس او برای پیروزی در انتخابات را بیشتر و بیشتر کند. قطعا هر گونه جنگی تمام دستاوردهای ترامپ در این زمینه را به باد میدهد.
۵-ترامپ یک تاجر و به دنبال سود است؛ از این رو، اولویت او فشارهای سیاسی و اقتصادی بر ایران است، نه جنگ. تحریمهای آمریکا علیه ایران، فشار شدیدی به این کشور وارد میکند؛ در این شرایط، آیا عاقلانه است که ترامپ به گزینه جنگی فکر کند که عواقب آن نامعلوم است؟
۶-طبق تجربه جنگ آمریکا علیه عراق، جرج بوش پسر زمانی به فکر حمله به عراق افتاد که مطمئن شد با پاسخ محکمی از سوی عراق مواجه نمیشود و اطلاعات گستردهای در مورد سلاحهای عراقی داشت. بنابراین، ایالات متحده وارد جنگی که فرصت پیروزی خود در آن را بیش از ۷۰ درصد نداند، نمیشود؛ بویژه آنکه در شرایط فعلی، واشنگتن اطلاعات دقیقی در مورد سلاحها و ظرفیتهای ایران و قدرت هم پیمانانش برای ضربه زدن به منافع آمریکا، در اختیار ندارد. از این رو، بعید است که جنگ با ایران را آغاز کند.
همین دلایل باعث شده است تا ایران وقوع جنگ را بعید بداند؛ اما این بدان معنا نیست که خود را برای هر احتمالی آماده نمیکند. ایرانیها حساب اقدامات نابخردانه ترامپ یا محاسبات اشتباه وی را نیز کرده اند و به این جهت از آمادگی کامل برای پاسخ دادن به هر گونه تجاوزی از سوی آمریکا برخوردارند.