رویداد۲۴ چند سالی است که نقل و انتقالات فوتبال ایران تحت تأثیر جریان سازی هایی است که در فضای مجازی رخ میدهد؛ اتفاقاتی که گاهی هزینههای سنگین و غیر قابل جبرانی برای باشگاهها در پی دارد و نتیجه اش افزایش قُطر پروندههایی است که در مراجع قضایی بین المللی از جمله فیفا و دادگاه عالی ورزش روی هم انباشته میشود.
حرف مشترک اکثر مدیران باشگاهها هم در سالهای گذشته گلایه از فشارهایی است که از سوی فضای مجازی به این باشگاهها وارد میشود و نقل و انتقالات باشگاهها و همچنین میزان بودجه آنها را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
هنوز ماجرای افزایش قرارداد وینفرد شفر سرمربی آلمانی استقلال در همین فضای مجازی فراموش نشده است؛ اتفاقی که حتی پای وزارت ورزش را به این ماجرا باز کرد و وزارتخانه هم تسلیم فشارهایی شد که در فضای مجازی اصرار به تمدید قرارداد این مربی داشت.
در واقع فضای مجازی در سالهای اخیر به دستاویزی تبدیل شده است برای بالا بردن کاذب قیمتها و حتی در مواردی فشار به مدیران و باشگاههایی که حاضر نیستند منافع باشگاهی و فوتبالی خود را قربانی چنین دامهایی کنند.
سعید آذری مدیرعامل باشگاه ذوب آهن در این خصوص، گفت: در فضای مجازی یکسری آدم بدون در نظر گرفتن توان مالی باشگاهها شروع میکنند به ایجاد فشارهایی که بخش زیادی از آن هدفدار، طراحی شده است. مدیران فوتبالی نباید تحت تأثیر این جریان سازی ها قرار بگیرند.
وی درباره اینکه این مسئله تقریباً گلایه مشترک تمام مدیران فوتبالی است، تاکید کرد: گلایه میکنند چون تحت تأثیر قرار میگیرند. مدیری که از میز و صندلی اش نترسد و با شهامت کار کند دلیل ندارد تحت تأثیر فضای مجازی قرار بگیرد. هر باشگاهی یک بودجهای دارد و باید بر اساس آن بودجه حرکت کند.
مدیرعامل باشگاه ذوب آهن ادامه داد: البته شاید خیلی از مدیران هم در این درآمدهایی که توزیع میشود سهیم باشند که عکس العملی نشان نمیدهند. هرچند که در نهایت هم دوغ و دوشاب با هم فرقی ندارد. مدیرانی که تحصیلات تربیت بدنی داشته اند و حتی قهرمان ملی بوده اند و سلامتی خودشان و خانوادههایشان را حراج کرده اند، با مدیرانی که منافع شخصی خود را به منافع باشگاه ترجیح میدهند، تفاوتی ندارند و حتی آنها عزیزتر هم هستند!
این موضوع به اشکال مختلف از زبان مدیران دیگر هم گفته شده است. ایرج عرب مدیرعامل باشگاه پرسپولیس چندی پیش در گیر و دار تمدید قرارداد بشار رسن چنین فضایی را تجربه کرده و گفته بود: «در یک مقطع زمانی رصد کردم و دیدم فشاری که به باشگاه برای جذب بازیکن وارد میشود طبیعی نیست. باشگاهداری چیزی نیست که از بیرون دیده میشود. منابع مادی ما محدود است و مشکلات و موانع قانونی زیادی داریم. طرفداران واقعی ما شریف هستند و خیلی هم نتیجه گرا نیستند. آنها دوست دارند پرسپولیس پاک و قوی و در حد نام خودش باشد. گاهی فکر میکنم این هجمههایی که وارد میشود، یکسری مسئله دارد. متخصصان امر باید بررسی کنند.»
مدیرعامل باشگاه پرسپولیس در خصوص موضوعات مطرح شده در خصوص افزایش ناگهانی قیمت بشار رسن و وضعیت قرارداد این بازیکن عراقی با باشگاه پرسپولیس، گفته بود: «فضای مجازی سبب شد تا قیمت او کمی افزایش بیابد. به ما فشار آوردهاند تا قرارداد بشار را زودتر تمدید کنیم.»
نگرانی دیگری که این روزها فوتبال ایران را تهدید میکند، تکرار اتفاقاتی است که در فاصله سالهای ۸۸ تا ۹۲ فوتبال ایران را به بیراهه کشاند. تزریق پولهای بی رویه و خارج از عرف و عقد قراردادهای کلان با بازیکنانی که یک دهم قیمت واقعی خودشان ارزش داشتند، چالشی را برای باشگاهها ایجاد کرد که آثارش را تا سالها بر جای گذاشت.
سعید آذری در این خصوص هم میگوید: جو فوتبال ایران یک بار در آن برهه به هم خورد و قیمتها بدون مطالعه بالا رفت. باید هوشیار باشیم چون موج دیگری در راه است. مگر آن موقع با التهاباتی که در نقل و انتقالات ایجاد کردند، فوتبالمان را به ناکجا آباد نبردند؟ مگر باشگاههای سازنده ما در آن مقطع عاقبت بخیر شدند؟
مدیرعامل ذوب آهن تصریح کرد: من از هواداران تیمها میخواهم سرنوشت تیمشان را به دست موجهای مهندسی و طراحی شده نسپارند. این مسئله نابودی خود فوتبالیستها را هم در پی دارد. بازیکنی که به عنوان مثال سال گذشته ۱۵ گل زده، با قیمتی کاذب به تیم دیگری میرود و فقط ۵ گل میزند که دو تای آن پنالتی است. این بازیکنان خودشان هم محو میشوند.