رویداد۲۴- ارگ بم بهعنوان بزرگترین بنای خشت و گِلی جهان درحالی درحال بازگشت به شکوه و عظمت گذشته است که به زودی زیباترین بخش این بنای کهن نیز مرمت و در دسترس گردشگران قرار میگیرد.
ارگ قدیم بم بزرگترین بنای خشت و گِلی جهان است که بیش از ۹۰درصد از این مجموعه بزرگ تاریخی در زمینلرزه بم نابود شد و فرو ریخت، اما از همان روزهای اول در کنار بازسازی شهر بم مرمت این بنای تاریخی نیز در دستور کار قرار گرفت و با استفاده از روشهای تلفیقی سنتی و مدرن کار بازسازی بنا بهگونهای آغاز شد که درکنار حفظ هویت بنا استحکامبخشی ارگ نیز در دستور کار قرار گیرد.
گفته میشود هماکنون آواربرداری از ۹۹درصد این بنای تاریخی انجام شده و مرمت بنا نیز همچنان ادامه دارد و با تلاشهای صورت گرفته حالا بم جزو ٣ اثر برتر پربازدید کشور است. مدیر پایگاه میراث جهانی بم دراینباره گفته بخشهای گستردهای از ارگ بم مرمت شده و این روند با مرمت راه دسترسی به حاکمنشین ارگ بم و همچنین هشتی ابتدایی ارگ بم ادامه خواهد یافت.
افشین ابراهیمی با ابراز رضایت از روند مرمت ارگ بم کارگاه مرمت این اثر تاریخی را بزرگترین کارگاه مرمت آثار تاریخی در جهان در سالهای اخیر دانسته است. او همچنین ابراز امیدواری کرد، با مرمت راه دسترسی به حاکمنشین ارگ بم سال آینده گردشگران نوروزی بتوانند از این قسمت ارگ هم بازدید کنند. به گفته مدیر پایگاه میراث جهانی بم، در روند بازسازی این بنا مطالعات و کارهای پژوهشی نیز در دستور کار مستمر بوده است، زیرا درکنار آواربرداری مطالعات فراوانی درباره سیر تاریخی روی این نخالهها انجام شده است.
درهمین ارتباط رضا اشک، فرماندار بم هم گفته مرمت و بازسازی ارگ بم باعث ایجاد شور و هیجان در شهر بم شده است و تورهای گردشگری بینالمللی و داخلی هم استقبال خوبی از ارگ کردهاند و گردشگران خارجی زیادی برای بازدید از این اثر تاریخی به بم میروند.
معاون گردشگری میراث فرهنگی استان کرمان هم به خبرگزاری مهر گفته، با مرمت بخشهای عمدهای از این بنا ارگ بم در چرخه گردشگری قرارگرفته است و به همین دلیل هم ورود گردشگران خارجی به استان کرمان طی سال گذشته و سالجاری افزایش چشمگیری یافته است.
دوهفته پیش از این هم مسعود سلطانیفر، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور اعلام کرده بود، براساس طرح جامع مدیریتی که تدوین شده، مرمت ارگ تاریخی بم تا سال ٢٠١٧ به پایان میرسد. او روند بازسازی این بنای کهن را رضایتبخش ارزیابی کرده و گفته بود باید بهگونهای عمل شود که کار مرمت ارگ سرعت بیشتری بگیرد.
البته آماری که رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور درباره بازسازی ارگ بم داده بود، کمی با آماری که مسئولان محلی دادهاند، متفاوت است. به گفته سلطانیفر با درنظر گرفتن چهره قبل از زلزله ارگ بم، ٦٥درصد پیشرفت حاصل شده و کار آواربرداری ارگ قدیم ٦سال به طول انجامید و بعد از آن، کار مرمت این بنا شروع شد.
براساس طرح جامع مدیریتی منظر فرهنگی بم بازسازی ارگ باید تا سال ٢٠١٧ به پایان برسد و به گفته مسئولان با درنظرگرفتن این طرح جامع، ٨٠درصد پیشرفت فیزیکی صورت گرفته است.
مرمت حصار پیرامونی ارگ بم که ازسال ٩٠ آغاز شده بود، سال گذشته به پایان رسید، این درحالی است که ارگ جهانی بم جدای از بخش حاکمنشین از ٣ حصار محیطی (بیرونی) و حصار دوم و سوم تشکیل شده است. مرمت حصار دوم و سوم ارگ جهانی بم در سالهای گذشته تمام شده بود و پایگاه بم ازسال ٩٠ مرمت حصار بیرونی را به عهده داشت. همچنین درحال حاضر بخش زیادی از طرح مرمت خانه سیستانی ارگ بم که پروژه مشترک هیأت ایران و آلمان است، به اتمام رسیده و هماکنون مرمت حیاط غربی این خانه خاتمه پیدا کرده و ٧٠درصد از مرمت حیاط شرقی نیز انجام شده است. دیگر کارگاههای مرمتی در مسجد جامع ارگ، اصطبل و دروازه دوم ارگ هم در اواخر سال گذشته برپا و مرمت مسجد جامع ارگ آغاز شد.
منبع: روزنامه شهروند