صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۰۵ تير ۱۴۰۲ - 2023 June 26
کد خبر: ۱۷۷۰۸۷
تاریخ انتشار: ۰۶:۱۹ - ۱۵ خرداد ۱۳۹۸
تعداد نظرات: ۹ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

پشت پرده دستگیری ۴ محیط‌بان در حادثه پارک ملی خبر/ ماجرای مرگ شکارچیان غیرمجاز چه بود؟

اوائل هفته جاری ۲ شکارچی غیرمجاز در پارک ملی بخش خَبـْر واقع در بافت کرمان در ماجرای تعقیب و گریز با محیط‌بانان این منطقه و در اثر واژگونی موتورسیکلتی که سوار بر آن بوده‌اند، جان خود را از دست می‌دهند و محیط‌بانان نیز به اتهام قتل عمد به زندان بافت منتقل می‌شوند، اما اینکه اصل ماجرا چه بود هنوز مبهم است.
رویداد۲۴ ساعت ۱۱ شب یکشنبه ۱۱ خرداد ماه، به مرکز مدیریت پارک ملی خبر واقع در منطقه بافت کرمان «بخش خَبـْر» خبر می‌رسد که تعدادی از شکارچیان غیرقانونی مشغول شکار جبیر (نوعی آهوی کمیاب) در این منطقه حفاظت شده هستند. محیط‌بانان به منطقه رفته و شکارچیان را مشاهده می‌کنند، ابتدا راه را بسته و بعد فرمان ایست می‌دهند، اما شکارچیان بدون توجه به فرمان محیط‌‌بانان به مسیر خود ادامه می‌دهند، تعقیب و گریز آغاز شده و سرانجام دو تن از شکارچیان جان خود را از دست داده و دو تن از محیط‌بانان به شدت مجروح می‌شوند.

یک منبع آگاه دراین باره با بیان اینکه حرفه این شکارچیان صید غیرمجاز در این پارک بوده، می‌گوید: با اعلام خبر حضور شکارچیان غیرقانونی در منطقه، علی محمد خلیفه‌ای (مدیر پارک) به همراه محمد جهانداری و فرامرز سلجوقی (محیط‌بان) و ضیاء سلجوقی (از مدیران ارشد اداره محیط زیست استان کرمان) راهی منطقه شده و سرانجام حدود ساعت ۱۱:۳۰ با شکارچیان غیرقانونی برخورد کرده و تعقیب و گریز آغاز می‌شود.

محیط‌بان‌ها شلیک نمی‌کنند

این منبع مطلع در «منطقه خَبـْر» با اشاره به اینکه شکارچیان با یک دستگاه موتور سیکلت و یک دستگاه خودروی سمند در منطقه حضور داشتند که موتورسیکلت اقدام به صید و سمند آن را حمل می‌کرده، ادامه می‌دهد: زمانی که تعقیب شروع می‌شود موتورسیکلت نقش حایل را بین سمند و خودروی پیکاپ محیط‌بان‌ها ایفا می‌کند تا نتوانند به آن برسند که متاسفانه سمند متواری می‌شود، اما موتور سیکلت شروع به تیراندازی به محیط‌بان‌ها می‌کند، در این تیراندازی یک گلوله مستقیما به شیشه ماشین اصابت می‌کند، نهایتا طی این تعقیب و گریز در حالیکه محیط‌بان‌ها تنها در تعقیب شکارچیان بوده و شلیک نمی‌کنند علی محمد خلیفه‌ای که پشت فرمان بوده با اصابت ۳ ساچمه به ناحیه دست و کتف و محمد جهانداری با صابت ۵ ساچمه به صورت مجروح می‌شوند.

به گزارش رویداد۲۴ ماجرای اصلی پرونده از آنجا آغاز می‌شود که بر اساس اطلاعات به دست آمده پس از حدود ۵۰ متر تعقیف و گریز، موتور سیکلت که به سرعت در حال حرکت در تاریکی شب بوده و سرنشینان هم مشغول تیراندازی به محیط‌بان‌ها، با صخره‌ای برخورد کرده و به سمت دیگری پرت می‌شوند که به علت جراحات وارده جان خود را از دست می‌دهند، به گفته مطلعان خودروی محیط‌بان‌ها به هیچ عنوان با شکارچیان برخورد نکرده است.

سرهنگ جمشید محبت خانی دراین‌باره به رویداد۲۴ گفته مسئله از آنجا شروع می‌شود که در حین فرار، موتورسیکلت شکارچیان با دو سرنشین واژگون می‌شود و به خاطر فاصله کم ماشین و موتور سیکلت این برآورد به وجود می‌آید که موتورسیکلت به زیر خودروی محیط‌بانان ما رفته است که هنوز این مسئله تایید یا تکذیب نشده و در حال بررسی مقام محترم قضایی استان کرمان قرار دارد.

اما آنچه بعد از این حادثه رخ می‌دهد، قابل تامل است، به گفته منابع آگاه پس از حادثه محیط‌بان‌ها نیرو‌های اورژانس و مسئولان استانی محیط زیست کرمان را مطلع می‌کنند، شکارچیان به خبر منتقل شده و مرجان شاکری مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمان همراه با مریم سرمست مسئول حقوقی این اداره ساعت ۱۲ شب به منطقه می‌آیند.

این منبع آگاه می‌افزاید: سرانجام دو محیط‌بان مجروح برای معالجه به بیمارستان بافت منتقل شده و ساعت ۵ بعد از ظهر روز بعد درحالیکه هنوز فرایند درمان به صورت کامل طی نشده و هر دو محیط بان به تازگی از اتاق عمل بیرون آمده‌اند و پزشکان موفق نشده‌اند ساچمه‌ها را به صورت کامل از بدن آن‌ها خارج کنند، به اداره آگاهی منتقل می‌شوند، در حالیکه پزشک خطر را به ماموران گوشزد کرده است، زیرا باقی ماندن این نوع ساچمه در بدن می‌تواند منجر به مسمومیت خونی در فرد شود.

وی می‌افزاید: از سوی دیگر آقای ضیاء سلجوقی مدیرارشد اداره محیط زیست کرمان که پیش از شروع تعقیب و گریز از خودرو پیاده شده و به دلیل کمبود وقت نمی‌تواند دوباره سوار خودرو شود و در جریان تعقیب و گریز نبوده است نیز در منزل دستگیر و با زدن دستبند راهی پلیس آگاهی می‌شود.

به گفته این فرد ساعت ۱۰ شب این افراد از بازداشت‌گاه به دادگاه برده شده و به اتهام قتل عمد تفهیم اتهام می‌شوند، و قرار بازداشت غیرقابل تبدیل برایشان صادر می‌شود، این درحالی است که در مقابل در دادگاه تعدادی از افراد طایفه دو شکارچی غیرمجاز، درست درمقابل چشم ماموران این افراد را مورد ضرب و شتم شدید قرار می‌دهند و پس از آن هر ۴ نفر به زندان بافت منتقل می‌شوند.

او با بیان اینکه روند رسیدگی قضایی به این پرونده و نحوه برخورد با این محیط بانان با هیچیک از اصول آئین دادرسی کیفری و حقوق شهروندی مطابقت ندارد، می‌گوید: این نوع برخورد‌ها و نیز مداخله اطلاعات شهرستان در این پرونده بسیار تامل برانگیر است، گویا رئیس اطلاعات شهرستان از اقوام نزدیک ۲ جان باخته است که این مساله باعث پیچیده شدن موضوع شده است.

اما یکی دیگر از منابع محلی درباره این ماجرا با بیان اینکه دو شکارچی جان باخته از یکی از طوایف بزرگ و متنفذ منطقه هستند، می‌گوید: شرایط به گونه‌ای شده بود که افراد این طایفه هر محیط‌بان و هر فردی از اداره محیط زیست را که می‌دیدند به سمت او حمله می‌کردند و ۴ محیط‌بان دخیل در این ماجرا هم مدام از سوی افرادی از این طایفه مورد تهدید قرار می‌گیرند، لذا برای ایجاد آرامش در منطقه و حفظ امنیت محیط‌بان‌ها آن‌ها را در بازداشت نگه داشته‌اند.

به گفته او اداره آگاهی بافت هر ۴ نفر را در زمان انتقال از آگاهی به دادگاه بر پشت وانت روباز سوار کرده و سربازی که کنار آن‌ها حضور داشته نیز مسلح نبوده است، که این موضوع باعث می‌شود دسترسی افراد طایفه جان باختگان که درمقابل دادگاه تجمع کرده بودند به آن‌ها آسان بوده و محیط‌بان‌ها مورد ضرب و شتم قرار گیرند، او این سوال را مطرح می‌کند که اگر این ۴ نفر در جریان ضرب و شتم جان خود را ازدست می‌دادند چه کسی پاسخگو بود و اصولا ضرب و شتم کنندگان چگونه به زمان انتقال این افراد به دادگاه پی بردند.

این منبع آگاه همچنین می‌گوید که فرماندار و رئیس شورای شهر بافت نیز از همین طایفه هستند که این موضوع شرایط را برای محیط بان‌ها پیچیده می‌کند.

متاسفانه پیگیری‌های خبرنگار رویداد۲۴ برای گفتگو با مسئولان استانی به جایی نرسید، مدیرکل اداره محیط زیست استان اظهار کرد که براساس قوانین حق گفتگو در این زمینه را ندارد! فرماندار بافت نیز پاسخگویی در این زمینه را به هماهنگی و اخذ مجوز از روابط عمومی استانداری منوط کرد.
 
 در حالیکه لایحه حمایت از محیط‌بانان چندسالی است که در مجلس شورای اسلامی چشم به راه اندک توجهی مانده است، محیط‌بانان در وضعیتی بغرنج قرار دارند، از یک سو براساس وظایف خود باید از گونه‌های حیوانی و منابع طبیعی حفاظت کنند و در صورت کم توجهی و کم‌کاری باید به مسئولان بالادستی، افکار عمومی و رسانه‌ها پاسخگو باشند و از سوی دیگر در صورت برخورد با متخلفان و ایراد جرح به این افراد یا در صورت مرگ متخلفان در زمان برخورد خود در مظان اتهام قرار می‌گیرند و در مواردی جان‌شان به خطر می‌افتد، از سوی دیگر دربسیاری از مناطق حفاظت شده در صورت بروز چنین حوادثی، کار از برخورد میان متخلف و مامور گذشته و به درگیری‌های خانوادگی و طایفه‌ای می‌کشد که خود بر پیچیدگی شرایط می‌افزاید و در نهایت دود همه این حوادث و واکنش‌ها به چشم محیط زیستی می‌رود که نگهبانانش به تدریج ناامید شده و حتی میل و رغبت برای انتخاب چنین شغلی از میان می‌رود.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ارد مريي
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۱
دوستان ضمن اعلام تاسف قلبي وشديد از فوت دو نفر ،و دركير شدن چند نفر ديكر ،،،در مقوله شكار و شكاري گري بجاي تقعل ،وبرسي روانشناختي و اجتماعي وقبول وجود شكاري و شكار ،،و صد البته نقش پرسنل زحمت كش و بي ادعاي سازمان محيط زيست در جهت كنترل ، نگهداري وحوش ،،با عنايت به مشكلات عديده ،،اما عدم برسي منطقي و فقط بر طبل بازداشت و حق تير ، زندان جريمه هاي سنگين ،،،براي يكبار هم موشكافانه بنكريم خود باعث ايجاد شكاف عميقتر ، وديري خشونت اميز شده و از طرفي زير گوش مامورانباز شكار غير مجاز در حال انجام است ،،،نتيجه ،،،بلاخره شايد ايجاد مناطق مجاز شكار ،،بعد از اينهمه سال درگيري خشونت اميز كه منجر به نابودي هر دو طرف درگير نيز شده شايد راه سومي بدور از قوه قهريه باشد كه هنوز مسكوت مانده ،در نهايت ضمن ابراز همدردي با خانواده محترم افراد متوفي ، و حمايت و پشتيباني از اجراي قانون ،،موفق و مويد
جاسم
۰۲:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۶
کدوم منبع آگاه که شما حرفشو میزنید اون موقع شب اونجا بوده به شما این چرندیات گفته.اولا بنده شخصا از‌اون جاده صدها بار با موتور رفت و آمد داشتم محل حادثه جاده شنی بدون هیچ سنگ بزرگی هست چه برسه به صخره.دوما اونجا محل زندگی اون دو جوون بوده از چادرشون یک کیلومتر راه هم فاصله نداشتن از عشایر اون منطقه بودن.سوما اون منطقه جزو منطقه حفاظت شده نبوده.بجای انتشار اخبار دروغین به مردم پرس و جو کنید ببینید حقیقت چی بوده....
پاسخ ها
بابك
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۹
اولا منطقه حفاظت شده نبوده ولي شكار ممنوع بوده. دوما حتي اگر از عشاير عزيز بودند،اين افراد نيمه شب با اسلحه شكاري به قول شما يك كيلومتر دورتر از محل اسكانشان چه ميكردند؟
سوم و از همه مهمتر، در حاليكه هنوز پرونده در مرحله تحقيق قرار دارد با چه توجيهي محيطبانهاي بازداشت شده كه دستبند بر دستشان زده شده و امكان دفاع ندارند را جلوي درب دادگاه مورد ضرب و شتم شديد قرار داده اند؟ چرا هيچكدام از ضاربان بازداشت نشدند؟
آرمین ع
۰۱:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۶
فامیل رییس شورای شهر پژمان و فامیلی فرماندار حمزه جواران است اصلا از این طایفه و از این فامیل نیستند لطفا اصلاح بفرمایید
حامی
۱۸:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۵
دستگاه قضایی :عدالت:دروغین
ناشناس
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۵
فرماندار و رئیس شورای شهر بافت از این طایفه نیستند . لطفا اصلاح بفرمایید.
علی
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۵
شکار از سر سیری و تفریح است به عبارت بهتر کسی که فقیر و محتاج نان شب هست تفنگ و وسیله ای ندارد که بتواند آهو شکار کند و میل بفرماید
طبیعتا هم افراد ثروتمند بعد از اینکه تمامی تفریحات دیگر را انجام دادند دستی بر شکار پیدا می کنند
در این بین افرادی به نام محیط بان که حداقل حقوق دریافت می کنند و قوانین محکمی برای حمایت از آنها وجود ندارد باید با افراد سرشناس و ثروتمند منطقه درگیر شوند
خب بقیه اش مشخص است. علی الخصوص در مناطقی که حالت قومی و طایقه گرایی داشته باشد قانون برای افراد ثروتمند و ذی نفوذ بخواند تفسیر و به نفع آنها اجرا می شود
ناشناس
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۵
از محیط بان مظلومتر نداریم من بجاشون بودم اعتصاب میکردم تا مجاس یه قانون حمایتی درست براشون بزاره این چه وضغعشه میدوتنید چندتا محیط بان بخاطر دفاع از خود منتظر حکم اعدامند
حسن
۰۹:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۵
بازم میریسیم به بی خاصیتی نماینده های مجلس پست که حتی ی قانون درست نتونستن پیاده کنن
نظرات شما